Szent Iván éji ünnepek

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A Szentivánéji vigasságok immár tradícionális események számítanak hazánkban. A különböző települések más-más módon ünnepelnek országszerte.

Szent Iván hava június hava. Szent Iván éjszakája a legrövidebb éjszaka az évben, a nyári napforduló ünnepe. Mágikus éjszakának tartják, mely kedvez a szerelmi és bőséget hozó varázslatoknak is. Az Iván elnevezés régi magyar névből, a Jovánosból ered, ennek szláv formája a János.

6

Mivel ez az éjszaka a fény és a sötétség küzdelméről is szól, a keresztények Keresztelő Szent János napjának tulajdonítják a június 21.-i éjszakát.

Magyar népszokások:

A szomszédos népektől vettük át egyházi közvetítéssel. Nagyon kedvelt volt június 21.-én éjszaka tűzet gyújtani, fűzcsóvákat forgatni – lobogózni, Szent Iván napi dalokat énekelni. Az éjszaka a történelmi magyar közösség ünnepe is egyben.

A tűz körül álló hölgyek, asszonyok, gyógyfüveket, virágokat füstöltek meg, melyeket fürdők készítéséhez is használtak, gyógyhatást tulajdonítottak nekik. Ugyanígy gyógyhatásúnak vélték a tűzbe vetett almát, sőt egyes helyeken még sírokra is helyeztek el sült almákat. Az a hiedelem járta, hogy aki a sült almából eszik, nem betegszik meg.

7

Programok, melyeken érdemes részt venni:

Balatonfüreden hallal és borral ünnepelnek, az ünnepség a néptánc és a népzene programjaival zajlik. 20,00 órakor zenés felvonulás kezdődik a városban, majd 21,30-kor máglyát gyújtanak.

Balatonfűzfőn június 21 és 22-én Surf Beach fesztivált tartanak, a vízi sportok népszerűsítése a cél, mint a vitorlázás, hajókázás, szörfözés, stb. Nappal sport- és kulturális programokon vehetünk részt, míg este zenés-táncos rendezvényeken lehet részt venni.

Veszprém megyében, Köveskálon hatalmas gasztrofesztivált tartanak. Cél a falusias vendéglátóhelyek és 12 borászat bemutatása. Mindemellett finomságok, gyermekprogramok, lovaskocsikázás, sárkányeregetés és tűzugrás is várja az érdeklődőket. Június 21.-én érdemes tehát ellátogatni a Káli-medence csodás falvaiba.

Kisvárdán június 21-től június 28.-ig vehetünk részt a határainkon túl élő és magyar színtársulatok előadásain.

Szombathelyen néptáncegyüttesek, népzenei előadások, számos tüzes mutatvány várja a látogatókat, mindemellett nagyszabású hagyományőrző vásárt is tartanak. Éjfélkor megcsodálható a város nagy tűzijátéka.

A legnépszerűbb rendezvény mégis a Múzeumok Éjszakája, melyet a fővárosban már 14. éve, vidéki városokban 9. éve tartanak. Szent Iván éjszakáján nemcsak múzeumot látogathatunk, hanem nyitva vannak az állatkertek, vadasparkok, alborétumok, kulturális központok is.

8

About worldsoul

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …