Államfők Foci VB-je

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Zajlanak a Brazíliában rendezett 2014-es Labdarugó Világbajnokság elődöntő meccsei.

Az sporteseményt még sosem kísérte olyan nagy érdeklődés kormányfői, államfői szinten, mint amit most tapasztalhatunk.

3

A világ első számú vezetői sorra válnak a foci elkötelezett szurkolójává, ők pld. Barack Obama amerikai elnök, David Cameron brit kormányfő, Angela Merkel német kancellár, Haszan Roháni irán elnök, Orbán Viktor magyar kormányfő.

Mindez nagyon örvendetes, ugyanakkor a napilapok is arról számolnak be, hogy a biztonsági intézkedések meglazultak, az államfők egyéni utazásokkal jutnak el a világbajnokságra.

Angela Merkel pld. ugyan a német légierő legnagyobb gépével érkezett Brazíliába, mindössze négy fő kíséretében.

Orbán Viktor szintén egyéni utazását, magánlátogatását tervezi, melyre a TEK munkatársai nem fogják elkísérni.

Brazília gyönyörű ország, ugyanakkor közbiztonság szempontjából véleményem szerint nem biztonságos. A brazil kormány állítólag fel van készülve a külföldi vezetők fogadására, ugyanakkor személyes biztonságot csak annyiban garantálnak, hogy időben és biztonsággal jussanak el az államfők a sporteseményre.

A kiemelt figyelem tehát nem vonatkozik konkrét személyvédelemre az országban, azaz bármikor lehet számítani fegyveres rablók vagy zsebtolvajok támadására.

Ilyen nagy volumenű sportesemény megrendezésekor – figyelemmel a nemzetközi politikusok szurkolói mivoltára – nem ártott volna felkészülni a biztonságos elhelyezésre, és a sporteseményen való teljes elkülönítésre.

4

Mindenki a brazil foci vb-re figyel most, mely nyilvánvalóan nagyon nívós sportesemény.

Ugyanakkor ez a helyzet lehetőséget adhat sajnos bárhol terrortámadások biztonságos megszervezésére és létrehozására is.

Brazília ebből a szempontból most a legveszélyeztetettebb ország, de ugyanakkor a világ bármely országa is támadási célpont lehet.

Legutóbb a 2014-es, Oroszországban rendezett téli olimpiai játékok során merült fel a terrortámadás kérdése, amikoris konkrét támadásra is történt kísérlet, így fokozott biztonsági intézkedések mellett zajlottak le az események.

A foci vb megrendezése okán a „terrorvilág” mit sem változott, így most Brazília felelőssége óriási abban, hogy megvédje a világ bármely tájáról érkező szurkolóit egészen a sportesemény teljes befejezéséig.

Csak remélni lehet, hogy a sportesemény feletti örömködés és vidámság mindvégig megmarad, azt nem zavarja meg semmiféle nem várt esemény.

Szurkoljunk hát minden nap a világ vezető focistáinak, csapatainak.

5

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …