Mire van szükséged? Diploma vagy szakma? – I.

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Az érettségik végéhez közeledünk. A legtöbb iskolában már véget értek a szóbeli vizsgák, ám több helyen majd jövő héten kerül sor a szóbeli érettségi vizsgák letételére.

Februárban nagyon sok végzős jelentkezett felsőoktatási intézménybe azzal a céllal, hogy továbbtanulhasson.

Sokan tettek már nyelvvizsgát azért, hogy többletpontszámot szerezzenek, illetve bevállalták az emelt szintű érettségi megmérettetést szintén egyértelműen a pluszpontok megszerzése érdekében.

De vajon idén mire lesz elég az érettségi eredmény, és a hajtás a többletpontokért? Ez majd július közepe után fog kiderülni. A pontszámok, a várható felvételi eredmények kihírdetése július 24-re várható. 

1

Tudható, hogy vannak olyan diákok, akik vágyálmaikat kívánják realizálni azzal, hogy továbbtanulnak, de vannak olyan diákok is, akik nem szeretnének továbbtanulni, hanem szülői kívánságra vagy szülői elvárás okán teszik ezt. A legtöbb diák 2014 szeptemberére már betölti a 18. életévét, azaz nagykorú lesz, sokan már most azok (akik évvesztesek, vagy egy évvel tovább jártak óvodába).

Mire vállalkozik a diák, ha diploma megszerzésére adja a fejét?

Legalább 3 – maximum 6 év felsőoktatási intézményben való tanulás, egyes szakok elvégzés után még 3-6 év gyakorlati idő, mire szakemberré válhat, kinevezhetik az áhított pozícióba. Emellett jelentős anyagi befektetés – milliók -, akkor is, ha állami finanszírozású helyre sikerült bejutni, hiszen a főiskolai, egyetemi jegyzetek, tankönyvek árai nagyon magasak. A költségtérítéses szakok őszi vagy tavaszi tandíjait a szülők 90 %-a nem tudja kifizetni, így többnyire Diákhitel felvételére kerül sor a fiatal hallgató részéről. Elvárás a megfelelő megjelenés, vizsgaöltözet, és ma már otthon rendelkezésre kell állnia egy modern számítógépnek, nyomtatónak, lapszkennernek is, hiszen a tárgyjegyzők, előadók szinte kivétel nélkül elektronikusan küldik meg az előadásanyagokat, instrukciókat, vizsgakérdéseket, stb.

A diplomát tehát nem adják ingyen.. Hosszú távú befektetés, ha valóban tudja az olvasó, hogy élete szakmáját választotta. Ugyanakkor a mai világban már előre érdemes körülnézni, hogy milyen jövedelemre számíthatunk a diploma megszerzése után, vagy 5-10 év múlva, hiszen ebből kell fedezni a megélhetésünket, a magas rezsiköltségeket.

Diplomát általában azért szerez az ember, mert vezető beosztásra vágyik, vagy önállóan, függetlenül szeretne praktizálni, de minden esetben cél, hogy egy szakmaterület szakemberévé váljon, és biztos egzisztenciát tudjon teremteni önmagam és későbbiekben a családja számára.

Nagyon fontos tudni, hogy a főiskola és egyetem nappal szakán tanulni olyan fokú leterheltséget jelent, mely mellett dolgozni egy fiatalnak nem ajánlott és nem is lehetséges, ha nem akarjuk, hogy a szakmai tudás kárt szenvedjen.

2

Jelenleg a legpiacképesebb végzettségek:

– orvos, diplomás ápoló

– villamosmérnök

– gépészmérnök

– online marketing szakember

– mérlegképes könyvelő

– adótanácsadó

– minőségbiztosítási mérnök

– programozó, mobilalkalmazás-fejlesztő

A következő részben részletesen kitérünk a jövedelem-kilátásokra.

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …