Film utca 70.: Párizs, szeretlek!

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Rendszeres olvasóim talán már számíthattak rá, hogy a 70. célállomásra is valami ínyenc falattal készültem. Tőlem meglehetősen szokatlan módon egy romantikus filmet hoztam, de nem nyilván nem ez az, amiért megkapta ezt a szép kerek számot. Az ok, hogy a filmet HUSZONKÉT rendező követte el. Mikor ezt meghallottam, tudtam, hogy feltétlen látnom kell, és ha jó ide besorolnom kell. A hetedik iksz a 2005-ös Párizs, szeretlek!

060723112952_62

A film tizennyolc 6-7 perces sztorit mutat be nekünk, amiben a létező legkülönlegesebb módon kialakult szerelem, szeretet és finom intimitás jelenik meg. Utólag jöttem rá, hogy minden sztori Párizs különböző negyedeiben játszódik. Igazából húsz van, de kettőt állítólag kivágtak.

Kisebb fenntartásokkal ültem le nézni, tekintve hogy a romantika nem a szívem csücske – ha élhetek ilyen képzavarral. Az első epizód után már sejtettem, hogy nem a szokásos szerelmi történetek fognak megelevenedni. A másodiknál már biztos voltam. Az első pár rész egy véletlen folyamán kialakult kapcsolatot mutat be, amik habár találóak és aranyosak, féltem hogy mindegyik ilyen lesz.

De nem! Óriási ötlet volt egy ilyen filmet létrehozni. Főleg az adja meg a zamatát, hogy mindet az a rendező írta, aki rendezte. Szóval nem egy ember írt meg tizennyolc sztorit, amit aztán odaadtak a rendezőknek és aki kapja, marja. Mindenki megkapta, hogy legyen szerelem és legyen Párizs, aztán hajrá – gondolom én.

Ráadásul mindegyik másmilyen. Sőt nem is mindegyik romantikus. Vannak benne egészen drámaiak, művésziek, alternatívok, viccesek, döbbenetesek, életszerűek, hajmeresztőek. Sőt van benne horrorisztikus is. Van benne pár egészen unalmas is, de kettőnél nem több. Néhol pedig totálisan félrevezetnek minket és valami egészen mást kapunk, mint amire számítunk. Az első ilyennél már tudtam, hogy a Film utcában a helye!

De valójában esélytelen lett volna, hogy hasonlítsanak a kis történések. Pár rendezőt nem ismertem, de többek között ilyen emberkék követték el, mint Alfonso Cuarón, aki a Gravitációval egy világot vett le a lábáról, Gus Van Sant, akinek a Good Will Huntingot köszönhetjük. Vagy ott van Vincenzo Natali, A kocka rendezője, Wes Craven, a Rémálom az Elm utcában és a Sikoly filmek rendezője(az övére kíváncsi voltam!). Belerendezett Tom Tykwer is, aki a Parfümmel sokkolta a világot. Gerard Depardieu is csinált egy viszonylag uncsit, viszont messze a legjobb a Coen-fivérek rövidje volt. Az maga volt A nagy Lebowski pár percben.

21354_Paris-je-taime-6

Filmes szempontból több, mint zseniális. Egyrészt ezekből megismerhetjük a filmrendezők lelkivilágát, művészetét, érzelmeit, humorát, vagy annak hiányát, hogy milyen kameramozgást preferálnak, milyen képkompozíciókat szoktak durrogtatni. Kicsit egyébként olyan volt a film, mintha egy színházi előadást néznénk. Hiába van benne annyi történet, mégsem csömöl meg tőle az ember, annyira más-más dolgokról szólnak. Sőt, már szinte kíváncsiak leszünk, hogy mi lesz a következőben. Az pedig, hogy figyeltek a napszakokra, hogy ne legyen olyan, mint Szabó Simon Papírrepülők című alkotása, ahol egyik pillanatról a másikra volt reggel, hajnal, dél, este és a többi – de annyira amúgy nem rossz film.

Hát ugye a szereplőkkel sem mentek mellé. Coenék nyilván ragaszkodtak Steve Buscemihez, vagy Depardeiu saját magához. Pár egészen ismeretlen arc mellett azért feltűnik Nick Nolte, Rufus Sewell vagy Natalie Portman is. Csak ennyit mondok, a többi legyen meglepetés.

A Párizs, szeretlek! egy igazi filmkülönlegesség. Bátran ajánlom a hozzám hasonló romantikátlan emböröknek is. Humoros, elgondolkodtató, csípős, érzelmes, meghökkentő. Imádtam!

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …