A “kedvezményes” népcsoport

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Két figyelemre méltó történet következik egy olyan népcsoportról, amely máig okoz nézeteltéréseket ember és ember, de különböző rasszok között.

Csak egy gyors hasonlat: a baktériumok megfelelő táptalajon nagyon gyorsan el tudnak szaporodni. Ez az állítás a “baktériumok” szó lecserélésével is igaz maradhat, amennyiben a magyarok közt egyre jobban asszimilálódó roma népességre gondolunk. Megfelelő környezetben tehát gond nélkül veszik át a hatalmat egy földterület fölött. Történetünk egy narancssárga város cigány családjairól szól, mindenféle gyűlöletkeltés szándéka nélkül, kizárólag a tényekre alapozva.

A város a 2006-os önkormányzati választások után fokozatosan, egyre jobban elviselhetővé tette az életet a cikkben tárgyalt népcsoport számára. Azonban mára odáig fajult a helyzet, hogy a címben álló “kedvezményes” jelző kicsire van az “ingyenélő” fogalmától.

“Majd a Zsuzsi elintézi nekem”

Az egyik család hat tagja egy házban lakik. Egy nő, a férje, az ő fia és annak felesége, valamint a nő két gyermeke. A lakást máig ismeretlen módon szerezték meg. A korábban a házban élő férfi sohasem állt volna szóba romákkal, azonban úgy tűnik, mégis erre került sor. Persze, ha nem feltételezünk valami rejtett melléksztorit.

Szennyvíz szippantásáról a környéken élők nem tudtak beszámolni, mert ilyen kocsit az említett család még nem vett igénybe. Azonban szennyvízelvezető csatornarendszerük sincs. Felmerül a kérdés: vajon fizetik a talajterhelési díjat? Nem. A válasz egyszerűen az volt, hogy

Nekünk nem kell. Rendesek az önkormányzatnál. Van ott egy kedves ismerősöm, majd a Zsuzsi elintézi nekem, hogy ne kelljen fizetni.

Többen is panaszkodtak korábban a környéken, hogy a rendkívül kevés fizetésnek a nagy részét elviszi a rezsi, azonban közülük még egy sem vehette igénybe eddig a fenti “kedvezményesítő szolgáltatást”.

Vajon mi lehet az oka ennek a rendkívüli elbánásnak?

Kommunális hulladék – ha nincs kuka, ha van, ha kettő is van

1

Egy másik család – egyetlen hatvan év körüli ember – rendszeres szokása a kuka kihelyezése abban az esetben is, ha nem fizeti a hulladékszállítást. Matrica ugyan van a kukán, de az 2012-es. A kukások pedig természetesen elviszik, mert el kell vinni.  A fizetési felszólítások egy időben sorra érkeztek a férfihoz, aki azonban ezekkel nem törődött, sőt, többször helyezett ki egy második kukát is, amit a hulladékszállítók gond nélkül elvittek.

A környéken lakók többször észrevételezték a két kukánál is több szemét elszállíttatását, méghozzá a kertben putriban felgyülemlő nagy mennyiségű építési hulladék készséggel – természetesen anyagi ellenszolgáltatás fejében – történő eltávolítását.

Valós lehet az az elképzelés, hogy a tárgyalt népcsoport egyes tagjai különlegesebb elbírálást kaphatnak?

GD Star Rating
loading...

About Tr220

Check Also

Orbánék semmibe veszik a magyarok akaratát!

Tegnap az esti órákban érkezett a hír, hogy visszavonják a budapesti 2024-es Olimpiára benyújtott pályázatot. …