I. János Pál titokzatos halála

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Albino Lucianit sokszor nevezték mosolygó pápának. Harminchárom napig ült Szent Péter trónusán, majd 1978. szeptember 28-án furcsa körülmények között halálozott el. A hirtelen halála következtében szárnyra kapott a pletyka, miszerint az egyházfő nem természetes halállal halt meg. Mégis kinek állhatott érdekében, hogy az új pápa ne tudjon rendet tenni a Vatikán ügyeiben?

3

Pápaságának harminchárom napja alatt igen sok embernek okozott fejfájást, de ő csak egyet szeretett volna, mégpedig azt, hogy az egyház visszatérjen az evangéliumi alapokhoz, vagyis Isten, az Úr szolgálatához. Teljesen meg akarta reformálni az egyházat, az célja az egyház visszavezetése a régi egyszerűséghez, a tisztasághoz, valamint Jézus Krisztus tanításaihoz. A mosolygó pápa nevet azért kapta mert nagyon jellemző volt rá a derűs mosoly, a lényéből áradó melegség. Ez megtévesztette paptársait, hiszen egy végsőkig eltökélt embert takart, aki tudja mit akar és mindenáron véghez is akarta vinni.

Cody bíboros azt nyilatkozta, hogy úgy fog folytatódni minden, ahogyan eddig volt, de hatalmasat tévedett. Az új pápa már regnálása kezdetén kijelentette: „Nincsenek cserélni való világi javaink, és nem vitatkozunk gazdasági érdekekről”.

A legelső komolyabb csatának a szülésszabályozás nevezhető. Előzménye az volt, hogy elődje, VI. Pál pápa betiltotta a fogamzásgátló tablettákat, az új pápa azonban kifejezetten pártolta. Ennek a pártolásnak a hátterében egy gyermekkori tapasztalat állt: jól ismerte a szegénységet és úgy vélte, hogy inkább az tekinthető az emberi élet védelmének, ha nem is születik olyan gyermek akinek meg kell tapasztalnia a szegénységet, a nélkülözést, rosszabb esetben az éhezést. I. János Pál pápa hozzáállása ehhez a kérdéshez felháborította társait, a Szentszék mindent megtett azért, hogy a pápát a média pont ellenkezőleg láttassa.

Nyugtalanította, hogy egy igen magas rangú pap is tagja volt a P2-es szabadkőműves páholynak, amely nem klasszikus csoport volt, hanem gazdasági és politikai hatalomra törő, a maffiával együttműködő csoportosulás.

Nem engedte, hogy megkoronázzák a pápai tiarával, emellett elutasított minden drágakövet és fényűzést.

A legfelháborítóbb dolog az volt, hogy személyi változásokat akart és a nem helyesen viselkedő főpapokat el akarta távolítani.

Utolsó napján közölte Jean Villottal, hogy azonnal leváltja Marcinkus püspököt a Vatikáni Bank éléről, ő pedig ezentúl a Vatikán titkára lesz. Ami után Jean távozott, a pápa vacsorázott, majd bevonult a dolgozószobájába, nem sokkal később aludni tért. Másnap reggel holtan találták az ágyában. A hivatalos orvosi vélemény szerint szívrohamban hunyt el, de a szemtanúk vallomása sokszor igencsak ellentmondásos volt. Eltűntek a pápa gyógyszerei, jegyzetei és a végrendelete a szobájából.

A kérdés még ma is nyitott: természetes halál vagy gyilkosság? Egy biztos: sokaknak igencsak jókor jött a halála.

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …