Vadon termő primőr

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A tavasz első hírnöke egy vadon termő, értékes gyógynövény, fűszer, biotermény.

A hagymafélék családjába tartozik. Az erdők, ligetek árnyas, nyirkos helyein él, nagy növénytelepeket alkot, vadfokhagymának is nevezik, ízében, illatában a fokhagymára hasonlít, azonban enyhe ízkivitelben. Illata már messziről megérezhető.

Ez a medvehagyma.

Magról, hagymáról szaporítható, évelő, így haza is vihetünk néhány tövet, árnyas kiskertünkben termelhetjük a család számára. Virágzata csodaszép.

Pár éve már kapható szinte az összes nagyobb piacon, általában március elejétől.

1

Fogyasztható sültek mellé salátaként (ráönthetünk kefírt vagy joghurtot), de reggeli vagy vacsora alkalmával bármilyen felvágotthoz is nagyon finom, illetőleg egy egyszerű vajas kenyérhez, vagy önmagában is kiváló, egészséges étel. Tehetjük kőrözöttbe vagy használhatjuk halételek fűszerezéséhez. Más zöldségekkel együtt előételt vagy főételt is készíthetünk belőle.

Rendkívüli módon tisztítja a szervezetet, vitaminpótló. Hatóereje a fokhagyma sokszorosa. Gyógyítja a légúti és hurutos betegségeket, meg is előzi ezek kialakulását. Baktériumölő, gombaölő hatása miatt alkalmas bélfertőtlenítésre, béltisztításra, bélflóra egyensúlyban tartására, emésztés serkentésére, az immunrendszer erősítésére. Ha valaki ilyen típusú betegségekben szenved, gyógyulás érdekében érdemes a medvehagyma fogyasztása minden nap.

További hatásai, hogy enyhe vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, és nyugtató. Rendszeres fogyasztás esetén megszünteti a magas koleszterinszintet, számos szív- és érrendszeri betegség, anyagcsere zavar megelőzhető, gyógyítható vele.

Nagyon fontos, hogy a mindennapi nyers fogyasztás esetén sem lesz hagymaszagú a leheletünk.

Tárolása ajánlott papírzacskóban, hűvös helyen, ahol akár egy hétig is megőrzi eredeti frissességét. Szárítani nem érdemes, mert elveszti az ízét, az aromáját. Mélyhűtése csak úgy történjen, hogy a frissen jól megmossuk, feldaraboljuk, felhasználásnak megfelelően fagyasztjuk.

Egyben történő fagyasztás esetén alufóliába sodorjuk, amikor szeretnénk fogyasztani belőle, akkor csak egyszerűen törünk belőle egy darabot.

Hónapokig friss marad hűtés nélkül, ha feldaraboljuk, kevés sóval vagy oliva olajjal átkeverjük, ezután kimosott, szárazra áttörölt, tiszta üvegekbe tesszük. Ezt préselve kell végezni, majd légmentesítve az üveget, lekötjük, mint ahogyan a befőtteket szoktuk.

2

Bőrápolási céllal történő felhasználás javallott aknéra, pattanások kezelésére. Ekkor 70 %-os alkoholba áztatjuk a medvehagymát, majd egy nap elteltével már ecseteléssel gyógyíthatjuk a beteg bőrfelületeket.

Fogyassza teste, lelke, bőre egészségére !

About worldsoul

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …