Film utca 60.: Coraline és a titkos ajtó

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Sokat törtem a fejem, hogy a hatodik x-re milyen különlegességgel lepjem meg a kedvös olvasókat. Mi nem volt még? Annyira egyszerű pedig… animációs film. Egyetlen mese, rajzfilm vagy animációs mozi sem volt a korábbi számoknál, úgyhogy ezen mindenképp változtatni akartam. De hogy mégis valami különlegesség is legyen benne, ezért választottam ezt a rendkívül különc, 2009-es mesének nem nevezhető mesét, ami a Coraline és a titkos ajtó címet viseli.

coraline-at-night

A tizenkét éves Coraline és szülei kiköltöznek vidékre. Miközben szüleinek éppen halaszthatatlan dolguk van, a kislány próbálja lefoglalni magát a még félig üres házban. Miközben feltérképezi az új otthont egy furcsa kis ajtóra lesz figyelmes a falban, amelyen mikor egy éjszaka bemászik a saját életének egy másik változatával találja szembe magát, ahol a szülei aranyos, figyelmes emberek, csak furcsamód mindenkinek gombszeme van. Az először csábító világ egyre veszélyesebbé és rémisztőbbé válik. Coraline élete legnagyobb kalandja elé néz, mikor megpróbál visszatérni saját világába.

Ez a film pont olyan küllemre, mint ez a történet. Már az első percben érezzük, hogy ez nem a szokásos Dreamworks vagy Disney rajzfilm. A szülők annak idején biztos bevitték gyanútlan gyermekeiket a moziba, hogy láthassák a kislány kalandjait, de szerintem nem aludtak jól pár napig. Így utólag még tizenhat éven alul se szívesen ajánlanám, csak az elfajzott szülők elfajzott gyerekeinek. Ez nem egy horror történet, de nem is tündérmese. Ez egy rendkívül elborult (jó értelemben), alternatív és álomszerű film.

Ezt azért kicsit megbontom. Az elborult alatt nem szomorú, vagy depresszív dologra gondolok. Olyasmi elborultság ez, mint mondjuk A John Malkovich-menet, az se az a könnyen emészthető alkotás (mint ahogy egyébként Spike Jonze semelyik filmje se). Alternatív, mert mint mondtam egyáltalán nem a megszokott mese, ráadásul olyan, mint egy LSD élmény, nem is tudom, hogy tud valaki ilyet kitalálni, mint mondjuk a Faun labirintusa. Olyan először, mint valami értelmetlen olvasztótégely, de ha nézzük, akkor összeáll és még oda is illik.

Elsőre amúgy simán azt hinné az ember, hogy Tim Burton keze van a dologban, teljes joggal, hiszen Henry Selick, a rendező vitte annak idején filmre a Karácsonyi lidércnyomást is. Ha valaki emlékszik, még azt a bugyuta Brandan Fraser filmet is ő rendezte, aminek a Talpig majom címet adták kis hazánkban. Abban is volt egy hasonló majom figura, mint ennek a mesének az alaki világa.

Coraline5

Vannak amúgy olyan animációk, amiket csak azért nem nézek, mert habár biztos jók, a rettentő ocsmány szereplők miatt valahogy taszít. Most egy tábor fog felhördülni, de így vagyok a Clone Wars-szal is, nem tudom, szerintem randa az animáció. Lényeg, hogy ezek is elég furcsa fejformával rendelkeznek, de a sztori miatt még illik is. Lehet egy Aranyhaj vagy Toy Story féle technikával már nem is lenne annyira „hiteles”. Ez a félig stop-motionnek tűnő kissé akadozó módszerrel készült világ pont illett Coraline nem mindennapi történetéhez.

A Coraline és a titkos ajtó egy kötelező darab azoknak, akik kedvelték az itt felsorolt egyéb műveket és mondjuk nem 9 évesek. Jó néha egy ilyen rajzfilm is, mert rendes filmből is sokféle van, rajzfilmből miért ne lehetne?

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …