Film utca 59.: A mintatanár

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Mostanában gyakrabban írtam kevésbé ismert, de egyébként népszerű filmekről, úgyhogy most felkutattam valami egészen ismeretlent, hogy kicsit hű maradjak a Film utca alapkoncepciójához. Így találtam rá a 2011-es A mintatanár címűre.

detachment130712w

A film egy helyettesítő tanárról szól, aki egy időre új osztályt kap egy olyan iskolában, amit a tanulmányi eredmények és az érdektelenség miatt bezárás fenyeget. Időközben a különc tanár befogad egy ágrólszakadt, kiskorú prostituáltat, akivel egyre jobb kapcsolatba kerülnek. A film a tanárról, a tanár gondolatairól és úgy teljes egészében a tanárok világáról szól.

A mondat utolsó részén van a hangsúly, ugyanis ez a kis másfél órás szösszenet a tanárvilág legsötétebb árnyoldalait mutatja be. Milyen óriási felelősség van a vállukon, mit kell nap, mint nap elviselniük és milyen viszonyt ápolnak a mai, elfajzott fiatalsággal. Az a legelképesztőbb a filmben, hogy mennyire rádöbben az ember arra, hogy miket kell kiállniuk a tanároknak. Egy időben én is gondoltam rá, hogy tanár legyek, de mindig csak a napos oldalát láttam a dolgoknak, de ez a film rádöbbentett, hogy a tanári élet… nehéz!

Mindez egy elképesztő képi világgal bemutatva. Nem szeretek ezzel a szóval dobálózni, de ez művészfilm. Nem úgy kell elképzelni, mint ahogy abban a South Park részben mutatják, amiben a „b*zi cowboyok pudingot esznek”, hanem olyan Született gyilkosok értelemben. Az is tele volt olyan képsorokkal és olyan szimbólumokkal, hogy elég az embernek lekövetni. Ez is hasonló, főleg azokkal a cselekményt megszakító, helyenként hátborzongató animált táblafirkákkal, és azokkal az elsőre szokatlan jelenetekkel, mikor a főszereplő nekünk meséli világról alkotott nézeteit.

Ezt a filmet nem szabad lefekvés előtt, vagy az aktuális párunkkal megnézni, mint páros filmélmény, mert habár ez egy piszok jó film, helyenként annyira felkavaró, alternatív és brutálisan realisztikus, hogy az ember belekerül tőle egy nem túl pozitív lelkiállapotba. De tudjátok, mindig arról éneklek, hogy egy film akkor jó, ha érzelmeket vált ki az emberből. Nos… ez aztán kivált!

Detachment-Movie-Stills-2

A már emlegetett realisztikus világa miatt tetszett meg leginkább a film, hogy tényleg hová fajul a világ, mi lesz a gyerekekből, és hogy miként tudja ezt tökéletesen kezelni egy olyan tanár, akinek nem kis magánéleti zűrjei vannak és belül teljesen üres. A főszereplő tanárral amúgy én speciel nagyon tudtam azonosulni. Néha elképzelem, hogy milyen tanár lennék, és körülbelül ilyen, maximum többet humorizálnék.

A film fele környékén néztem utána, hogy ki rendezte a filmet, mert ismerős volt Tony Kaye neve. Aztán meg az ideg ölt meg, hogy ebből a folyamatos premier plán arzenálból, képi világból és jellegzetes fekete fehér jelenetsorból nem jöttem rá, hogy Tony Kaye rendezte az egyik nagy kedvencemet, az Amerikai história X-et is. A hangulata sokban hasonlít, úgyhogy aki azt látta, az már nagyjából tudja, mire számíthat.

Így már azt is értettem, hogy egy ennyire független és nem agyonreklámozott filmet hogy vállalhatott ennyire híresség. Elképesztő hollywoodi színészgárda fordul meg benne. Ott van például James Caan, aki az egyik kedvenc karakterem volt a filmben, aztán William Petersen a Helyszínelők Gil Grissomja, aki csúnyán megőszült, Marcia Gay Harden, akit már A ködnél az egekig magasztaltam, Blythe Danner, aki Ben Stiller anyósaként egy egészen más figurát hoz az Apádra ütökben, mint ebben a filmben.

detachment2012hdtv720p6

Tim Blake Nelson, akiért kiabált ez a szerep, Christina Hendricks, aki kivételesen nem magabiztos vagány nőt alakít, valamint Bryan Cranston is megcsillogtatja tudását úgy körülbelül két perc erejéig. Lucy Liun pedig nagyon meglepődtem. Annyi bugyuta szerep után nem is hittem, hogy ennyi színészmesterség szorult a kis testébe. Le a kalapommal.

De senki nem überelheti a főszereplőt, Adrian Brodyt, akit most egy életre szívembe zártam. A szomorú, zavarodott, de keménykezű és igazságos tanár szerepe elképesztő jól állt neki. Óriási színész, ráadásul a mi kutyánk kölyke, hiszen magyar gyökerekkel rendelkezik a fiú. Aki szereti őt, az nézze meg ezt a filmet, mert mérges leszek.

A mintatanár egy nagyon nem vidám, nagyon elgondolkodtató, nagyon kora délután megnézhető film. Elsőre sokkoló és lehangoló lesz, de ahogy leülepszik a kis fejünkben, rájövünk, hogy ezt a filmet megérte megnézni. Tanári pálya előtt álló fiataloknak nem ajánlom!

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …