Film utca 58.: Bárbarátok

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Régóta szemezek már ezzel a filmmel, mióta az Ünneprontók ünnepe után egy életre szívembe zártam Vince Vaughnt, de valahogy nem úgy jött ki a lépés. Aztán egy nap meghallottam két srácot erről beszélni, és arra gondoltam, ez egy jel. Oké, ez nem igaz, csak simán nem tudtam hirtelen mást nézni és ez szúrt szemet a minap a felgyülemlő „ezt a filmet nézd meg” polcról. Kettővel a bűvös hatvanas előtt jöjjön az 1996-os Bárbarátok.

bpdlbdqu

Mike, a New York-i színész egy jobb élet reményében Los Angelesbe költözik hátrahagyva barátnőjét. Azóta is utána vágyakozik, amit barátai próbálnak enyhíteni azzal, hogy egyik buliból a másikba cipelik. A cél: felszedni az összes jó csajt!

Igazi ’90-es évekbeli csajozós film, még jóval a 40 éves szűz, az Amerikai pite és Barney Stinson előtt. Bevallom így az első tíz-húsz percben szétuntam rajta az agyam, már-már azon gondolkoztam, hogy kikapcsolom, de azt csak a legvégső esetben szoktam (a Ken Parkot pölö). Aztán ahogy felfedezni véltem benne az életszerűséget és elkezdtem azonosulni a karakterrel, egyre jobban tetszett.

Először úgy voltam vele, hogy egy újabb film, amiben elmondják, hogy csajozzunk, már a könyökünkön jön ki. De amennyire tipikus az egész, az valahogy mégis megfogott a filmben. Minden baráti körben akad egy olyan, aki valaki után rinyál, akit kedvelsz, de néha elkerülsz, mert mindenkivel össze akar hozni, a jóképű srác, klassz csajokkal, aki próbál meggyőzni, hogy jóképű vagy te magad is. Magunkra ismerünk ebben a totál egyszerű filmben.

Az a legdurvább, hogy nézzük, és arra gondolunk: „nahát, ez tényleg így van”, vagy „ez szokott történni”, „jé, ez nem csak velünk fordul elő”. Imádom az olyan filmeket, amik kimondják a frankót, és rájövünk, hogy nem csak velünk történik meg, nem csak a mi egyedinek hitt koponyánkban fordul elő. Ez a film pontosan ilyen.

Ráadásul néha szembe megy saját magával. Hogy lesz a totális lazaságból totális katasztrófa, hogy égeti be magát a falu bikája, vagy mennyire fel tud szabadulni egy félénk srác, ha a csaj is félénk, akit leszólít. Ilyenkor eszembe jut, hogy a film főszereplője és írója, Jon Favreau –  aki ilyenkor a Vasemberhez még annyi köze volt, hogy megvette a sarki képregényárusnál – vajon melyik karaktert élte meg a vad húszas éveiben. A sajátját, a Vince Vaughnét, vagy bármelyik egészen más karakterét?

Ami tovább emeli a film eszmei értékét azok a finom kis filmes utalások és nagyon konkrét filmes lopások. De ilyenkor mindig azt mondom, hogy nem lopás ez, inkább tisztelgés. Több híres rendező és film előtt is fejet hajt, néhol könnyű észrevenni, néhol el se lehet téveszteni, néhol pedig figyelni kell, hogy meglássuk és rájöjjünk, mi is az, ki is az.

4714_2

A színészfelhozatal bravúros, nincs két egyforma karakter. Jon Favreau a gondterhelt szerelmes, Ron Livingston (tudjátok, Hivatali patkányok), aki mindig magáról beszél, Patrick Van Horn a kissé agresszív szívtipró és persze a nagyszájú csajok kedvence, Vince Vaughn, aki ilyenkor még tényleg a női szívek megkocogtatója lehetett, tekintve, hogy fele olyan súlyú volt, mint most. Mindenkire ráillett a figura.

A Bárbarátokat ajánlom minden srácnak és úrnak, akik szeretnek vagy szerettek bulizni és csajozni. Mindenki magára fog ismerni valamelyik karakterben. Elsőre unalmasnak fog tűnni, de egyszer megéri rászánni azt az alig másfél órát.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …