Rambo The Video Game Teszt

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Mióta létezik a számítógépes játékok ipara, azóta az azokból való adaptáció filmre és fordítva mindig is népszerű volt. De sajnos ezek nagyrészt mindig csalódást okoznak. Eljött a pillanat, amikor már a Rambo filmekről se lehet több bőrt lehúzni, de valahogy még is életben kell tartani a nevet, hiszen nagy a rajongók tábora. Ezért megszületett a Rambo The Video Game című játékszoftver, amely szintén egy adaptáció és szintén nem egy AAA kategóriás játék.

Természetesen a Rambo filmek történetét dolgozza fel ez a game. De nem mind a négy részt, csak a 80-as évekbeli trilógiáét. Így a történetről többet nem is mondanék, hiszen azt már mindenki ismeri. Ebből kiindulva mindenki egy akció dús és lenyűgöző FPS játékot várt. De aztán jöttek a megjelenés előtti gameplay videók, amik nagy csalódást okoztak. Hagyján az elhanyagolt grafika, de ezekből a videókból az is kiderült, hogy a játék nem egy igazi FPS lesz, mivel mi magunk mozogni nem tudunk Rambo-val. Scriptelve van az előre haladás a környezetben, ahol néha megállítja a gép nekünk Rambo-t és mi egy célkeresztet mozgatva lelőhetjük az ellenséget.

Ezek után már senki se várt sokat a Rambo The Video Game-től. Pénteken megjelent a játék és fórumokon, nevesebb játékokkal foglakozó oldalakon egyből lehúzó kritikák jelentek meg teljesen jogosan. Ennek oka az előbb említett „fél FPS” megoldás. Tulajdonképpen először még nem is érzi nagyon gagyinak, unalmasnak az ember, hogy csak a lövés gombot kell nyomni, mert azért pörögnek az események, váltakoznak a helyszínek és tömérdek akció van. De a játék végére már roppant unalmas lesz, hogy szinte csak egy gombot kell használni végig. Persze érthető, hogy a sztori vonalat hűen akarták visszaadni a fejlesztők. De akkor is meglehetett volna oldani ezt, ha egy átlagos FPS formát öltenek a Rambo The Video Game-nek.

Rambo-The-Video-Game-arrives-in-Winter-2013-on-PC-Xbox-360-and-PS3-1024x576

Valószínűleg senki se vár el komoly játék menetet, hihetetlen fegyver arzenált, bravúros sztorit, hiszen a Rambo filmek is csak a lövöldözésről, robbantgatásról szólnak, na de ezt mi magunk szeretnénk csinálnia, mi magunk akarnánk átrohanni árkon-bokron kegyetlenül megölve mindenkit. Nem csupán egy „filmet nézve”, amit néha megállít nekünk a játék, hogy lőjünk le egy áltó helyben három katonát. Ez főleg azért sajnálatos, mert egyébként a helyszínek, a karakterek, a zene, az akciók, az egész légkör jól visszaadja a trilógia hangulatát és szívesen barangolna ebben minden játékos a saját maga kedvére, nem csupán az egér vagy a kontroller egyik gombját nyomogatva előre haladni. Még szerencse, hogy nem lett hosszú a játékmenet, 3-4 óra alatt végig játszható a trilógia sztorija.

2128495-169_rambo_reveal_multi_ot_071013

De hogy ne legyen nagyon unalmas a játék, ezért Skill pontokat lehet gyűjteni, mellyel fejleszthetjük életerőnket, fegyvereinket, stb. Még egy Trautman Challenges nevű opció is helyet kapott a játékban. Ennek lényege, hogy a kiválasztott kihívások adnak egy-egy feladatot (pl.: lőj fejbe 50 embert a Prológusban, stb.), ami teljesítése után felszabadul egy-egy fegyver. Ezek kicsit dobnak a játék élményen, de egy ilyen game-nek nem ezektől kell jónak lennie és nem is lesz ezektől sokkal jobb.

A megjelenést is sok kritika éri, ami szintén érthető. Tényleg elnagyzolt textúrák jellemzik a Rambo The Video Game-t, még úgy is, hogy egy hónappal elcsúsztatták a kiadás dátumát, hogy javítsanak a játék esztétikáján. De azt hiszem a gyenge grafika még nem is nagy probléma, mert azért az, hűen visszaadja a filmek hangulatát és kellemes atmoszféra tudható be a játéknak, és ráadásul nem kell új generációs konzol vagy egy erős gép a játék futtatásához.

284641-a5acaa14-4691-11e3-b366-b430cfe3cfdd

Sajnos a hangminőségről is csak negatívum mondható el. Az átvezető videók hangminősége borzalmas, mono-ra emlékeztető hangok halhatók ezek alatt. Maga a játékmenet alatt már valamivel szebb hangeffektek és zenék köszönnek vissza, de ezek se érik el a DTS hang színvonalát, ami azért már manapság minimum egy játéknál.

Összességében tehát egy gyenge game a Rambo The Video Game. Csalódásnak nem lehet nevezni, mert számítani lehetett rá, hogy ilyen lesz, de ez nem vigasz. Viszont aki szeret játszani és a Rambo filmeket is szereti, annak talán egy egyszeri végig játszást megér, mert nem hosszú a játékmenet és néha lehet nevetni a játék egyszerűségén. Bár én személy szerint nagyon sajnálom, hogy egy agyon korlátozott játék lett ez, hátha egyszer egy játszhatóbb Rambo-s játék is napvilágot lát majd.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …