Ezeket a filmeket ugyanaz a személy rendezte…

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Biztos ti is akadtatok már fenn olyan filmen, amit valaki olyan rendezett, akitől legkevésbé vártad volna. Mostanában rengeteg ilyenbe ütköztem, olyannyira hogy összegyűlt egész csokorra való. Most elébetek szórom imént!

robert-rodriguez-director-machete-kills

Kezdjük talán az egyik legnagyobb skizofrén rendezővel, aki vagy elmebeteg krimi-akciókat rendez vagy gyerekeknek szóló bugyutaságokat. Kitaláltátok! Robert Rodriguez bekezdett annak idején az El Mariachival, majd miután gyermeke született, nekik is akart csinálni pár alkotást. Galambos Péter (a szinkronszínész) mondta egyszer a Sin Cityvel kapcsolatban, mikor még volt egy moziműsora, hogy „aki ilyen filmet tud rendezni, az ne rendezzen Cápasrácot és lávalányt!”. Teljesen igaza van. Ő azért egy elég egyedi és jónak tartott rendező… jó hogy a gyerekeinek akar kedvezni, de legalább akkor jó gyerekfilmeket csinálna. Scorsese is megrendezte a Hugot, mert a kis Scorsese nem nézheti még meg a Nagymenőket vagy a Taxisofőrt. Visszatérve a spanyol skizorendezőre, a  Kémkölykök első része még csak-csak, de ma már azt se bírnám, de a többi az úgy szutyok, ahogy van. De az megmosolyogtató, hogy a Kémkölykök főszereplő kiscsaját belecsempészte a Machete második részébe, ahol már NAGYON NEM úgy néz ki, mint kémkorában.

A másik kedvenc példám Ridley Scott. NA, őt aztán nem lehet beskatulyázni. Ő aztán tényleg rendezett mindent Thelma és Louistól kezdve, Gladiátoron át, Prometheust, Robin Hoodot, Trükkös fiúkat, G.I. Jane-t, Mennyei királyságot, sólymot végbeszélyben szinte minden műfajban alkotott valamit. De a jó rendezők innen ismerszenek meg, hogy mindenben otthon vannak. Ezt tisztelem Tarantinoban is, hogy újabban megpróbálkozott a háborús és a western műfajjal is. Kubrick volt ennek nagy alakja, mert ő is ugyanolyan zseniálisan rendezett vígjátékot (Dr. Strangelove), thrillert (Mechanikus narancs), háborús filmet (Acéllövedék), horrort (Ragyogás) és még sorolhatnám. Igaz egyik sem az a könnyen emészthető, de ő már csak ilyen.

Tim Burton is belenyúlt már pár dologba élete során. Azokban is van egy különös burtoni hangulat, de ő is tudott Charlie és a csokigyárat rendezni, meg Álmosvölgy legendáját, Nagy halat, Batmant meg Beetlejuice-t, sőt még rajzfilmeket is csinál tízévente egyszer. Johnny Depptől kicsit elszakadhatna szerintem, de ami jó, ne javítsd meg, szokták mondani. Semmi bajom vele, sőt imádom, csak néha elengedhetné a csávó kezét. Mint a Nagy halnál például. Ewan McGregornak ugyanúgy jól feküdt a szerep.

ridley-scott-directing

De csak hogy pár teljesen egymástól eltérő filmet mondjak, amit ugyanaz rendezett. Ott van például Gore Verbinski, akit leginkább a Karib-tenger kalózai trilógia tett híressé. Ő annak idején leforgatta az Egértanyát, ami egy végtelenül aranyos vígjáték volt, pár évvel később pedig elkövette a Kört, ami seperc alatt kulthorrorrá vált (annak ellenére, hogy utáltam és japán remake). Vagy ott van George Miller, aki a Mad Max trilógiáért volt felelős. Hosszú évekkel később, már a Babe második részét rendezte meg sokkolva ezzel a filmrajongókat. Vissza se tekintve a mad maxi időkre, a kétezres években George Miller nevéhez már a Táncoló talpakat köthetjük.

George Lucas is Amerikai graffitizett még a Csillagok háborúja előtt, Peter Jackson régi agyament horrorjairól sem gondolná senki, hogy a Gyűrűk ura rendezője követte el őket. Bár azt is durva volt megtudni, hogy a Tortúra és a Bakancslista rendezője ugyanaz a személy (Rob Reiner). De így voltam Terry Gilliammel, aki a Monthy Python filmek után a 12 majmot rendezte meg, vagy Bryan Singer, mielőtt X-menezett letette névjegyét a filmtörténelemben a Közönséges bűnözőkkel, illetve Guillermo del Toro két Hellboy között csinált egy felejthetetlen Faun labirintusát.

A kedvenc példámat a végére hagytam.  Alien filmek. Mindenki kapaszkodjon meg! A Nyolcadik utas: A Halált, az rendezte, aki a Bor, mámor, Provance-ot. A Bolygó neve: Halált az, aki a Titanicot. A végső megoldás: Halált, aki a Benjamin Button különös életét. És végül a Feltámad a Halált az, aki az Amélie csodálatos életét rendezte. Ha lesz ötödik rész, szerintem az fogja rendezni, aki a Szerelmünk lapjait vagy a P.S. I love you-t forgatta.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …