Élmények Pannonhalmán

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

A Magyar  Bencés Kongregáció Pannonhalma Főapátság és a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet létezéséről szinte mindnyájan tudunk, Győr-Moson-Sopron megyében található.

1

Géza fejeledelem 996-ban cseh szerzeteseket telepített le Pannónia Szent hegyén, majd Szent Márton tiszteletére a szerzetesek monostort emeltek. A monostor a középkori Európa kultúrájának meghatározó helye lett. Egyház- és művészettörténeti központ, a Világörökség része. Több, mint 1000 éve áll, és mind a mai napig pezsgő élet folyik itt.

Mit is jelent ez?

Az Apátsági szerzetesek minden nap várják a turistákat, látogatókat, pihenni- és szórakozni vágyó vendégeket.

Az apátságban történő végigvezetés a fogadóépületben kezdődik, ahol 15 perces filmvetítéssel mutatják be a bencés szerzetesek és az apátság belső életét. Ezután megtekinthető a templom, az altemplom, majd a könyvtár és a kerengő is.

Egy hosszú hétvégét öröm itt eltölteni, a szállásunk is megoldott a Szent Jakab Házban, ahol egy-, kettő vagy többágyas szobát is választhatunk, családias, modern környezetben pihenhetünk. A Vendégház 2014. március 2.-án nyitja meg ismét kapuit, érdemes például akár már a húsvéti ünnepekre lefoglalni szálláshelyünket.

2

Az Apátsági Viator Étterem és Borbár a bencés szerzetesközösség gasztronómiai jelképe is egyben. Tradicionális és modern kialakítású, megfelel mind a vendégek, mind az utazó üzletemberek számára. Látogasson el ide egy finom ebédre vagy vacsorára, akár egy üzleti találkozóra. Az ételek különlegesek, finomak, a tájjellegű ételeket is érdemes kipróbálni.

3

4

A Pannonhalma Apátsági Pincészetben megismerheti a bencés szerzetesek által végzett szőlészet és borkészítés kiváló eredményeit. Az új pince- és borház 2004-től várja vendégeit. A vendégek megismerhetik a borkészítés technológiai folyamatát és fogyaszthatnak az apátsági borokból. A pince 2000 m2 alapterületű, egyszerre 50 főt tudnak leültetni, ugyanakkor szabadtéren, a nagy területű kerthelyiségben is hangulatos egy-két pohár bor elfogyasztása, miközben gyönyörködhetünk a táj szépségében.

Borok:

  • Infusio – száraz vörösbor
  • Pinot Noir – száraz vörösbor
  • Rosé – száraz rosé
  • Hermina – száraz fehérbor
  • St. Martinus Cuvée – száraz fehérbor
  • Merlot – száraz vörösbor
  • Rajnai Rizling – száraz fehérbor
  • Sauvignon Blanc – száraz fehérbor
  • Tramini – száraz fehérbor
  • Tricollis – száraz fehérbor

Az Apátság rendszeresen kiír újabb programsorozatot, melyen érdemes részt venni.

5

6

 

A Pannonhalmi Főapátság Alborétumában található a Gyógynövénykert- és Gyógynövényház, melyet 2011 augusztusa óta látogathatunk meg. Az szerzetesek jobbnál jobb elfoglaltságokkal várnak minket. Pld. megnézhetjük a levendulaültetvényt, megismerhetjük a gyógy- és fűszernövényeket, gyógyteákat ihatunk, megnézhetjük, hogyan készül a levendulaolaj, de készíthetünk díszes koszorúkat, saját készítésű szappan alapokat kaphatunk, továbbá illóolajat is hazavihetünk.

7

Igazán érdemes eltölteni egy hosszú hétvégét Pannonhalmán, ahol garantáltan jól fogja érezni magát, megismerheti a nyugalom- és a béke „kis” szigetét.

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …