2013 Világöröksége

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

2013-ban 4 új Világörökség-helyszínt ismerhettünk meg.

1.

A Dél-Afrikai Köztársaság Afrika déli szegletében található. Afrika legfejlettebb állama. Az ország területén belül két önálló királyság található: Lesotho és Szváziföld. Az ország a mérsékelten meleg, szubtrópusi övezetben fekszik. Az ország leghosszabb folyója az Orange, teljes hossza 2092 km. Állatvilága rendkívül gazdag: oroszlán, leopárd, zebra, orrszarvú, elefánt, hiéna, viziló, de a veszélyes vipera és a skorpió is megtalálható. Tíz nemzeti parkkal rendelkezik, legnagyobb a Kruger Nemzeti Park.

Az országban még negyedmillió évvel ezelőtt őslakosok éltek, khoikhoi és szan törzsek, akiknek törzseiből alakultak meg a busmanok. Leszármazottaik ma is élnek.

1961-ben kiáltották ki az ország függetlenségét, ekkor szakadtak el Nagy-Britanniától.

UKHAHLAMBA DRAKENSBERT-HEGYVIDÉK 

Lélegzetelállító tájegység. A hegyvonulatnak 500 barlangja van, kb. 20.000 sziklarajzzal, a legrégebbi 2400 évvel ezelőtt készült. A rajzok homokkőbe vésettek, a világ legnagyobb gyűjteményének számít, mely örök emléket állít a busmanoknak.

1

2

2.

A Fidzsi-szigeteki Köztársaság. Ország és szigetcsoport a Csendes-óceán déli részén. 322 szigete van, melyből 106 lakott. A nagyobb szigetek vulkanikus eredetűek, a kisebbek korallzátonyok. Az ország Új-Zélandtól 2000 km-re, északra található. Magas hegyei vannak, legmagasabb az 1323 méter magas Mount Victoria. A hőmérséklet mindig magas, heves viharokkal tarkítva.

A melanéziaiak és a polinézek laktak itt Kr.e. 1500 körül. A faji ellenségeskedés máig jellemző. 1990-ben lett új alkotmánya a melanézek javára, az indiai lakosság kárára.

LEVUKA TÖRTÉNELMI KIKÖTŐVÁROSA

Fidzsi első fővárosa, az Ovalau szigetén található Levuka Kikötőváros. Az UNESCO azért vette fel a világörökség értékeként, mert 2000 óta többször pusztított tűz a városban. A még megmaradt történelmi jelentőségű épületeket kívánják védeni.

3

4

3.

Az Iráni Iszlám Köztársaság fővárosa Teherán. Közel-keleti ország Délnyugat Ázsiában. 1935-ig csak Perzsiának nevezték az európai népek. Területének központi része sivatagos, sztyepp mocsarakkal, sós tavakkal és hegységekkel. A kedvezőtlen éghajlat miatt nincsen nagy folyója, legnagyobb állóvize az Urmia-tó. Őslakos állatok a medve, farkas, gazella, vaddisznó, hiúz, gepárd, leopárd, vadteve, vadkecse, sakál.

Az 1979-es Alkotmány rögzíti, hogy Irán Istené, ezért teoretikus kormányzás folyik mind a mai napig.

GOLESZTÁN PALOTA

Teheránban található. 17 palotából álló épületegyüttes, melynek nagy részét a Qajar-dinasztia uralkodása alatt emelték. A dinasztia 200 évig uralkodott. A palota helyszíne volt koronázási ünnepségeknek. Ma múzeum, mely látogatható.

5

6

4.

Japán szigetország, mely Kelet-Ázsiában található. 6852 szigete van, a négy fősziget: Hokkaidó, Honsu, Kjúsú és Sikoku. A harmadik legnagyobb gazdasági nagyhatalom az USA és Kína után. Várostömörülés jellemzi, a fővároson kívül még 11 városban élnek milliós népességszámban emberek.

Az ország domborzatának 75 %-a erdő, hely és meredek lejtő, ezért teljesen alkalmatlan mezőgazdasági, ipari vagy lakossági használatra. Az országban gyakoriak a földrengések a pacifikus hegységrendszer szeizmikusan aktív területe miatt.

Az országot hat éghajlati övezetre lehet osztani, főleg mérsékelt, de sokfelé inkább esős. Megtalálható a hideg tél éppen úgy, mint a nagyon meleg nyár.

Japán őslakosok voltak az ainuk, akiknek anyagedényei mindmáig a világ legrégebbi fazekas-emlékei.

FUDZSI

Japán legmagasabb hegye az ország jelképe is egyben. Japán 4 nemzeti parkja már a Világörökség részét képezi, igazán meglepő lehet számunkra, hogy a Fudzsi, a szent hegy csak 2013-ban lett a Világörökség része. Évente kb. félmillióan indulnak el, hogy nekivágjanak a csúcsnak.

A vulkán következő kitörését 2015-ig várják a 2011-ben bekövetkezett nagy földrengés miatt.

7

8

9

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …