A zene ereje

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Nap mint nap láthatunk embereket, akik a fülükben fülhallgatóval vagy a fejükön fejhallgatóval utaznak a munkába, iskolába. Sokan szeretünk zenét hallgatni, hiszen ilyenkor beleélhetjük magunkat a zene által létrehozott világba. Azonban abba kevesen gondolunk bele, hogy mit is tesz velünk egy meghallgatott szám igazából.

1

Pszichológiai hatások

Pozitronemissziós tomográfiai vizsgálatokkal (háromdimenziós kép alkotása az agyról)  kiderítették, hogy a zene az agynak olyan területeire van hatással, amelyek a jutalmat érzékelik. Ugyanez a terület áll inger hatása alatt kábítószerek, koffein (csokoládé, kávé, tea, kóla) fogyasztásakor, vagy éppenséggel szex közben. Így hát nem véletlen, ha egy meghallgatott szám a fülünkbe eszi magát, vagy egy idő után kívánjuk a zene hallgatását, rászokunk arra. A fülbemászó dallamok problémája pedig valószínűleg ismert: egy jó reklámzene, egy rádióban lejátszott szám vagy akár egy filmzene elindíthat bennünk egy olyan pszichológiai folyamatot, aminek köszönhetően az adott dalt napokig hallhatjuk vissza a fülünkben. Tudósok azt is kiderítették, hogy az anyaméhben fejlődő magzatra is hatással vannak bizonyos hangok, így ha zenészt szeretnénk faragni a kicsiből, ideje korán megszerettetni vele a zenét.

2

Emlékek

Gondolj egy zeneszámra, amit régen sokat hallgattál. Idézd fel magadban, hallgasd meg egyszer-kétszer. Bizonyos esetekben apró emlékek jöhetnek vissza abból az időszakból, amikor szerepet játszott az életedben. Ilyenkor érdemes elmélázni kicsit, megnyomni az újrajátszás gombot, és élvezkedni a feltörő emlékekben, amelyek döntő többsége pozitív. Szintén tudósok derítették ki, hogy ennek az emlékezési folyamatnak meghatározó szerepe van a szerzett agysérüléses betegek esetében az emlékek visszahozásában. Kutatásaik alapján ezzel a módszerrel sokkal könnyebb az amnéziás betegeknél felidézni a múltat, mint más eszközök segítségével.

A fülhallgató veszélyei

A bevezetőben említett jelenség, mi szerint sok emberrel találkozhatunk, akik szeretik a zenét, csak addig van rendben, amíg a fül- vagy fejhallgató csak befelé szól. Azonban többször észrevesszük, hogy egy-egy ilyen zenekedvelő egyén amíg magának örömet szerez tevékenységével, addig utastársait zavarja. Ez már önmagában elég kellemetlen – nem a fülhallgatós számára -, de gondoljunk csak bele: milyen hangzavar lehet ott, közvetlenül a fülénél… Mint tudjuk, ez nem tesz jót a fülben találó mechanoreceptoroknak – szőrsejteknek. Sokan viszont túldramatizálják a helyzetet: a hangos zenehallgatás korántsem annyira veszélyes, mint azt gondoljuk – állítják a Harvard egyetem kutatói. Természetesen halláskárosodás veszélye folyamatosan fenn áll. Egy régebbi kutatásban azonban az olvasható, hogy a hangos zenehallgatás következtében halláskárosodást szerzettek aránya magasabb, mint ahogyan azt a legújabb eredményben szereplő adatok mutatják. Lehetséges lenne, hogy genetikailag hozzászokunk a hangos zenéhez? Persze ez nem mentesít senkit sem az alól, hogy olyan helyen, ahol másokat zavarhat a fülhallgatónk, nem illik magas hangerőn hallgatni.

About Tr220

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …