Üzleti Kapcsolatépítés sikeresen

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Az üzleti életben sem boldogul az ember kapcsolatok nélkül.

Nagy munka azoknak az ismerősöknek a megtalálása, akik a “nyerő” kategóriába tartoznak, akikkel egy nyelvet beszélhetünk, akikkel dolgozhatunk, akik nyitottak az új üzleti kezdeményezésekre.

1

Hogyan építs kapcsolatokat az üzleti életben?

Elevator pitch – ez egy angol nyelvű üzleti műfaj, lényege, hogy bárkivel hoz össze az élet, személyesen vagy interneten, kb. egy perced van arra, hogy bemutatkozz, és megnyerd magadnak az adott embert.

Az egy percben tehát:

  • Úgy mutatkozz be, hogy tömören elmondod, mivel foglalkozol, de csak egy-két munkát említs, ha többel is foglalkozol. Az emberek kategorizálnak, ha több tevékenységet sorolsz fel, nem tudnak hová tenni téged.
  • Szedd ki a beszélgetőpartneredből, mi érdekli, mi motiválja, mivel foglalkozik, így rögtön fogod tudni, hogy tudsz-e neki segíteni, tudsz-e értéket adni a számára.
  • Beszélhetsz a konkrét ügyféleredményekről, megnevezhetsz akár konkrét ügyfelet is, ha ez nem sért titkot. 
  • Ha üzleti rendezvényed lesz, hívd meg, vagy mondd meg a beszélgetőpartnednek, hogy kit, kiket keresel, ő tudna-e segíteni neked, ajánlásokat adni. Fontos a bizalomébresztés !

Személyes kapcsolat úgy építhető eredményesen, ha nyitottak, udvariasak, mosolygósak, érdeklődők vagyunk.

Ha rendezvényen veszel részt, soha ne az ismerőseidhez menj, hanem keresd az ismeretlenek, egyedülállók társaságát. Kérj és adj névjegykártyát, majd később e-mail-ben fejezd ki örömödet az új ismeretségért.

Üzleti ismerőseiddel, munkatársaiddal néha-néha találkozz, kávézzatok, ebédeljetek együtt, ez nemcsak a kapcsolatot frissíti, de garantáltan olyan új információkat és üzleti lehetőségeket hordoz magában, mely csak személyes beszélgetés útján elérhető.

Ha van időd és kedved, járj kapcsolatépítő klubokba (BNI, BCC), karitatív rendezvényekre, wellness-hétvégékre, síelni, golfozni, vadászni, vagy közösségi rendezvényekre.  Lehetsz Rotary klubtag is.

Legyél gazdasági kamara tagja, a saját szakmádban legyél jelen közösségi oldalakon, hozz létre egy saját üzleti klubot,  saját üzleti blogot, írj szakmai cikkeket.

2

Ne felejtsd el, hogy szakmai érdeklődési körödben az interneten találsz a legkönnyebben üzleti partnereket, ehhez mindössze a szakmában található webes megjelenésekre kell rákeresned (akár kulcsszavak alapján), azután közösségi oldalon vagy e-mailben is felveheted a kapcsolatot a konkrét személlyel.

Nagyon fontos, hogy mozgasd a kapcsolatrendszeredet, azaz ne akkor keresd az embereket, ha neked van rájuk szükséged. Ismerd meg üzlettársaidat, a szakmabeli vagy az érdeklődési körödhöz tartozó más szakembereket, és ajánld őket ismerőseidnek, a hozzád fordulóknak, így biztos lehetsz abban, hogy viszontajánlásokat is fogsz kapni szép számmal.

3

About worldsoul

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …