Hugh Jackman végre nemcsak Wolverine szerepében: Fogságban [Kritika]

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Hugh Jackmant gyakorlatilag már mindenki elkönyvelte az X-Men filmek Loganjének. Pedig akad még néhány film, ahol szintén említésre méltót alkotott a színész. Ilyen például A tökéletes trükk című dráma. De idén ismét megmutatta nekünk az új Wolverine film mellett, hogy igen is jó színész ő más szerepekben is. Ezúttal egy krimiben, a Fogságban című moziban szórakoztat minket a híresség.

A The Wolverine természetesen agyon volt reklámozva Hugh Jackmannal idén. De ez sokaknak sajnos csalódást hozott. A Fogságban már kevésbé volt ennyire beharangozva, de ez mégis egyértelműen jobban sikerült filmje a színésznek. Egyébként ez az alkotás a megszokott krimi filmek világát hozza, de valahogy mégis kicsit többet tud nyújtani azoknál és egy igen kiemelkedő alkotássá lép elő.

Ez egyrészt köszönhető a történetnek, mely a következőt foglalja magában: Keller Dover (Hugh Jackman) egy kertvárosban él családjával és épp közösen ünnepelnek, a szomszéd családdal mikor kislánya a szomszéd család kislányával együtt eltűnik, pontosabban elrabolják őket. Természetesen kezdetét veszi az őrült nyomozás, ahogy ez lenni szokott és egyből gyanúsított is lesz és már csak az a kérdés, hogy lehet rábizonyítani a dolgot és hol lehetnek az eltűnt lányok. Ez így úgy tűnhet, mint minden más ilyen témájú krimi, de mégsem az. Egy idő után kicsit kiszámíthatatlanná válik a film és tényleg tud némi izgalmat hozni, hiszen történnek olyan dolgok, amik nem szoktak más krimikben. De persze nagyrészt ez a film is kiszámítható. A történet végével is ez a helyzet, ki is lehet találni, de még is hoz meglepetést és egy nem mindennapi nyugtalanító befejezést tár elénk.

prisoners-2013

Érdekessége a Fogságbannak, hogy két és fél óra és ez alatt hihetetlen fordulatos események és miegymás mozgalmas történések nem történnek a film végét leszámítva és még se unatkozhatunk egy percre sem, sőt csak izgulhatunk, hogy mi fog történni. Ez köszönhető annak, hogy a megszokott nyomozós jeleneteken kívül, amik ilyenkor szerepelni szoktak az ilyen filmekben fontos még a két család lelki vívódása, különösen Kelleré. Persze ez is fontos szerep szokott lenni a krimikben, de valahogy itt ez kifejezőbb, minden más filmnél. Sokkal realisztikusabbnak hat, mint más filmek esetében. Nincs túl dramatizálva. Plusz a nyomozó főszerepét, aki ilyenkor a főszereplő szokott lenni átveszi, az apa, vagyis Keller. Így egy fura kettősség, ellentét jön létre e műben, ami egy egyedi hangvételt és sok kiszámíthatatlanságot hoz.

PR-FP-0025

Persze mindez mit sem érne Hugh Jackman és Jake Gyllenhaal kiemelkedő színészi teljesítménye nélkül. Gyllenhaal az említett detektívet játssza, Jackman az apát. De a többi szereplő se kispályás: Viola Davis, Maria Bello, Terrence Howard, Melissa Leo, Paul Dano, Dylan Minnette.

Jake-Gyllenhaal-02

A Fogságban képileg a szokásos krimik világát hozza, ami egyébként teljesen megfelelő, a bús, komor hangulatnak, ami ilyenkor kell. Természetesen lassú beállítások uralják ezt a filmet. A zene rá dob minderre, így teljesen megteremtődik a kiváló krimi hangulat.

Tehát a Fogságban című film egy kiváló darabja a krimiknek. Rég készült már ennyire lenyűgöző alkotás e műfajon belül. Remélhetőleg egy emlékezetes produkciónak fog megmaradni a történelemben. Tovább növeli a film érdekességét, hogy egy szinte teljesen ismeretlen és kezdő rendező adta ezt nekünk: Denis Villeneuve. Remélem még sok ilyen művet láthatunk tőle a jövőben.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …