Film utca 41.: Pop, csajok satöbbi

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

„KI A F*SZ AZ AZ IAN B***D MEG?!” – A legtöbb embernek ennyi marad meg ebből a filmből, és mit tagadnám, nekem is ennyi rémlett a legelső nyolc évvel ezelőtti megtekintésből. A minap megtaláltam VHS-en felvéve a filmet, miközben valami egészen mást kerestem, és sikerült beleragadnom és teljesen elfelejtenem mit is kerestem eredetileg. Nem is csodálkozom, hogy csak ennyi maradt meg. Tízes éveimben még kevés voltam ehhez a filmhez, de most hogy valamelyest megértem, sokkal jobban megértem (a filmet). Micsoda szójáték. Ezúttal John Cusack legnagyobb filmjéről, a 2000-es Pop, csajok satöbbiről lesz szó.

High_Fidelity_by_Renegade_Faerie

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én néha ha meglátom, hogy 2000-es film, arra gondolok: „hmm, egészen új film”, közben meg a fenét. TIZENHÁROM éves a film, már mindjárt tinédzser. Még egy 2010-es film is már három éves.

A címével speciel meg vagyok elégedve, habár a „pop” szó kissé lebutítja, tekintve hogy mi is a film fő háttérvonulata. A „csajok” abszolút helytálló és azt kell mondjam, hogy a „satöbbi” is. Lehetett volna még „Az én top 5-ös listám” is a címe, de az lehet már túl konkrét. Az angol címe sokkal sejtelmesebb, High Fidelity, ami ha jól tévedek, valami dal vagy lemez címe.

A film a lemezbolt-tulajdonos Rob Gordonról szól, aki gyakorlatilag elmeséli a nézőnek nőkkel és zenével szorosan összefüggő életét. Ez minden, amit a sztoriról elmondanék.

Sok ilyen filmről írok, de erről is ezt tudom elmondani: ez a film a mögöttes gondolatok bőségszaruja. Amilyen filozófia, pszichológia, nőkről alkotott világ van ebben a filmben, az a párját ritkítja. Mindamellett a zenetörténelemről minden benne van. Arról a korról, amikor még a legtöbb zene hangszerekből jött. Bármennyire is a zenéről akarna szólni a film, meg a rock n rollról, valójában ez egy szerelmi történet. Egy romantikusnak tűnő film nagyon nem romantikus külsőbe csomagolva. És ez a film legnagyobb zsenialitása. Ez, hogy olyan mint, de közel se. Szóval értitek.

A másik kedvencem, hogy… hát kimondom: le se sz*rja a narráció korlátait a film. John Cusacknek nem a hangját halljuk, mint a mondjuk a Dexterben, hanem szépen kibeszél a nézőnek. És a Már megint Malcolmmal ellentétben itt azt a látszatot keltik, hogy magában beszél, és például suttog ha mellette van valaki, vagy félrevonul, hogy a jelenet másik szereplője ne hallja, hogy ő éppen megosztja velünk a gondolatait a nőkről vagy a kedvenc zenéiről.

flicks_couch1-04

Habár a Con Air nagy kedvenc filmem, mégsem azt mondanám a legjobb Cusack filmnek, mert végtére is, abban csak mellékszereplő. EZ a legjobb filmje és messze ez a legnagyobb alakítása. Imádtam minden mondatát, minden gondolatát, minden b**megját. Nem is emlékeztem rá, hogy ez a film ennyire vicces. Nagyon rég nevettem ilyen jóízűt filmen. És abszolút tudtam azonosulni a karakterrel. Hasonló gondolkodású vagyok én is, csak én filmekkel vagyok úgy, mint ő a zenével. De mikor azt mondta, hogy embereket gyakran ítél meg arról, hogy milyen filmet néz, szinte magamra ismertem. Tudom ez szörnyű, igyekszem leszokni róla. Sok jó ember szereti például az Alkonyat vagy a Bud Spencer filmeket.

A többi szereplő és karakter is telitalálat volt. Jack Blacknek is nagyon jól állt a szerep, meg amúgy is legtöbbször ilyet alakít, Todd Lousio óriási, Tim Robbinsra pedig szavak sincsenek. Iben Hjejle pedig nagyon bájos teremtés.

A Pop, csajok satöbbi egy kiváló romantikus film a romantikus filmek utálóinak címezve. Nőkről és zenéről minden benne van. Inkább férfitársaimnak ajánlom, de a nők is vessenek rá egyszer egy kósza pillantást, hátha.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …