Call of Duty Ghosts Teszt

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Hosszú múltra tekint vissza a Call of Duty sorozat a játéktörténelemben, egészen pontosan 2003-ig. Ez a tíz év pont tíz játékot hozott a sorozatnak a tegnapelőtt megjelent új epizóddal együtt, a Call of Duty Ghosts-al. De vajon az új cím elhozza e, a várva várt sikert?

A COD mindig is a Battlefield játékok nagy riválisa volt és ez nem változott mostanáig sem. A múlthéten jelent meg a Battlefield 4, melynek egyjátékos módjára lehet hideget és meleget is mondani. Hasonlóan vélekedhetünk az új COD-ról is.

A többjátékos mód a húzó erő mindkét rivális játéknál. De a sok részt követően már mindenki elvárna egy hosszú és igen kreatív single player módot is. A Battlefield 4-nek a látványon és az effekteken kívül nem sikerült nagyot alkotnia. Rettentő rövid játékidő és teljes művészietlenség jellemzi a kiváló grafika mellett. Ezért így egy hét elteltével nem csoda, hogyha az FPS fanok kiéhezve várták az új COD-ot. De sajnos ez is hasonlóan rövid játékidővel kecsegtet az egyjátékos módban.

screenshot-ghosts

Bár a Battlefield 4 grafikailag, fizikailag abszolút vezető helyen van az új generációs játékok közt, a Call of Duty Ghosts mégis lekörözi játékélményben. A fejlesztő csapat igen oda tette magát és egészen művészire sikerült a játék. Változatos helyszínek (űr, tenger alatti helyszín, dzsungel, város, stb.) és változatos akciók, feladatok jellemzik az új epizódot. Azt kell, mondjam, talán lekörözi minden eddigi elődjét az új COD változatosságát tekintve. Tényleg mindent kipróbálhatunk, minden féle helyszínen. Tankkal pusztíthatunk végig egy bázison, vagy helikopterrel kell lebombázni egy várost. De csatamezőn is helyt kell állnunk, a mellet, hogy még lopakodós küldetések is vannak. Szerencsére mindezt mindig egy újabb, kreatívabb, látványosabb helyszínen kell végrehajtani. Gyakorlatilag minden megtalálható a Ghosts-ban, ami egy-egy hasonló típusú FPS-ben szokott lenni. A készítők ezekből a különböző FPS játékokból összegyűjtötték a legjobb dolgokat és kreáltak egy igen változatos gamet egy remek sztorival. Talán a legötletesebb az lett, hogy a csapatunkban helyet kapott egy kutya is, akinek parancsot adhatunk támadásra. Még olyan küldetések is vannak, amikor a kutya hátára erősített kamerával kell felderítenünk az adott terepet.

Call-of-Duty-Ghosts-01

De hiába a változatosság, kreativitás, művésziesség és élvezetes sztori és játékmenet mégse lehetünk elégedettek, hiszen a mellett, hogy rövid lett a játék, grafikailag sem fejlődött sokat az előző részekhez képest. Persze szépnek szép és látványos, de ha pl. a Battlefield 4-et nézzük, akkor attól jócskán elmarad technikailag. De a remek játékélmény mindezt elfelejteti. De sajnos a PC verzióval rendelkezők bosszúsak lehetnek abban az esetben, hogyha nem egy erős géppel rendelkeznek. Ennek oka, hogy a játék 6 GB ram alatt el sem indul. Tesztek szerint pedig elég neki 2 GB is maximális beállításokon is. De akkor vajon miért van így optimalizálva, tehetjük fel a kérdést. Erre szerintem mindenki tudja a választ. De lelkes hackerek a válasz keresgélése helyett inkább egy megoldást csináltak erre a problémára. Egy patchel kevesebb memóriával is elindul a játék és fut tökéletesen, akadás mentesen. Persze ez nem hivatalos, de ezek után hátha észbe kap az Infinity Ward és dob egy frissítést a játékosoknak, mellyel orvosolva lesz a probléma hivatalosan is. De ha ez még nem lenne elég, akkor az is felteszi az i-re a pontot, hogy elég sok videó kártyát nem támogat a Ghosts, pedig nem kell neki a legdrágább megfizethetetlen kártya. Természetesen a jelenlegi konzolokra nincs ilyen probléma, de persze azok gyengébb megjelenéssel kecsegtetnek, mint a hamarosan megjelenő új generációs platformok változatai a játéknak.

COD-Ghosts_Odin-Spacewalk1

Összességében én még is azt mondanám, hogy talán az eddigi legjobb COD rész a Call of Duty Ghosts. Igaz kicsit elmarad az új generációtól technikailag, de még így is látványos és e mellet a játék élmény és a sztori pedig nagyon ott van. Persze a hangeffektek és a zene sem semmi. Igaz minőségileg talán ez is elmarad a Battlefield 4-től, de legalább változatosabb annál. Sajnos a játék rövidségével nem lehet mit kezdeni, maximum többször újrajátszani. De hát ez nem újdonság, ha ez előző részeket is figyelembe vesszük. Az előbbiekben felsorolt problémák pedig ne vegyék el a kedvét senkinek a játszástól, mert ezek a problémák orvosolhatók és akkor remek játékélményben lehet részünk. Legutolsóként még azt megjegyezném, hogy a többjátékos módról szándékosan nem ejtettem szót, ez külön megér egy másik elemzést, de ezt inkább meghagyom a nálamnál jobban hozzáértő játékosoknak.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …