Sikeres válság mémek

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Minden országnak van régóta fennmaradt, és máig őrzött kultúrája, fő vallásiránya, intézményrendszere. A mémek jelentik azt az „eljárást”, melynek segítségével az adott kultúra, vallás, intézmény fennmaradhatott. Vegyük első példának az evangelizáció intézményét. Az elgondolás szerint kiemelkedően fontos másokat rávenni bizonyos hiedelemszerdszer felvételére. Elősegítője az igehirdetés, mely nagymértékben elősegíti a mém terjedését. Mivel az evangelizáció az életünkben jelen van, biztosítja saját továbbélését. A vallási irányzatoknak tehát nem kell tartania attól, hogy megszűnnek.

Második ilyen példa az elitizmus. Itt egy nézet uralkodik, miszerint egy bizonyos kultúra, életmód, népcsoport a legjobb, a kiválaszott, a kiváltságos. Ez a fajta demagógia rengeteg embert vonz, és folyamatosan fenntartja önmagát. Megjelenik elsősorban a judaizmusban, de elérte ezt a szintet a Harvard Egyetem és a Microsoft Corporation is.

Hogyan hatnak a mémek a világválságra?

Elég annak az elgondolásnak az elterjesztése, hogy most éppen válságos helyzetben vagyunk. Régebben ezt figyelemfelkeltésre használta elsősorban a média, ma azonban számtalan hírközlő szerv, politikus, vállalat és beszélgetős műsor él meg belőle. Gondoljunk csak a munkanélküliség elterjedésére, devizahitel piac generált válságára…

Többek szerint az a legjobb választás, ha egyszerre több válságfajtát is megjelenítenek, mint pld. egészségügyi-, költségvetési-, pénzügyi, stb.

Ezeknek a mémeknek az elterjedését, fenntartását mindig egy karizmatikusnak ítélt személy szónoklata biztosítja. Teljesen mindegy, hogy más ismert személy hogyan reagálja, az elterjedésben nem lesz olyan sikeres, mint a sikeres mémekkel rendelkező karizmatikus személy, közszereplő.

Találkozhatunk ilyennel az USA-ban kiírt elnökválasztás alkalmával, de ugyanez mutatkozik meg Magyarországon is a parlamenti választások alkalmával.

A sikeres válság-mémeknek köszönhetően a válsághírek sokkal gyorsabban terjednek a többinél.

Abszolút kultúrmém a következő néphit: dobáljunk aprópénzt szökőkutakba, közben kívánjunk valamit, az teljesülni fog. Mondhatjuk, hogy az ilyen néphitek biztosítják a lottózás fennmaradását, népszerűségét is. Pld. Hogyan nyerhetnél, ha nem veszel egy lottószelvényt sem.

A sikeres mémek nem feltétlenül igazak, hiszen egyetlen hiedelem, nézet, információ, mítosz sem lesz igaz pusztán attól, hogy már nagyon régi vagy igen elterjedt.

Mémek például az interneten fellelhető lánclevelek is, melyek folyamatosan megjelennek, sőt időről-időre visszatérnek a postafiókunkba. Ilyenek a nagy szerencse ért most, elnyered jutalmadat…., küldd tovább…, ha nem küldöd tovább szerencsétlen leszel…, 24 vagy 48 órán belül tedd meg, 5-20 barátnak….

A mémek megértésére ez a legegyszerűbb elemzési mód: 24-48 órán belül (válság), 5-20 barát (evangelizáció), nagy szerencse ért most, elnyered jutalmadat (elitizmus).

Gyakorlatilag bárki, bármikor, bármivel terjesztheti azon emberek számára, akik nem vizsgálják felül hiedelmeiket. A hiedelemek elterjedése és valóságtartalmuk között általában nincs semmiféle kapcsolat.

A szapora mémek, eszmék legtöbbször a legkevésbé sem szolgálják az érdekeidet, ezért nem célszerű ezeket komolyan venni.

About worldsoul

Check Also

Kezdődik a számolgatás a magyar válogatottnál

Jelen állás szerint még mindig van esélye kijutni a magyar labdarúgó-válogatottnak a 2020-as Európa Bajnokságra, …