Film utca 40.: Kijárat az ajándékbolton át

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

A Banksy (művész)név nem tudom kinek mennyit mond, én is idén hallottam róla először. Banksy Nagy-Britannia leghíresebb streetart művésze. Erről később. Nem tudják hogy néz ki, az sem mi az eredeti neve, feladata az, hogy „műveivel” felhívja az emberek figyelmét, megnevettesse, elgondolkodtassa, vagy megbotránkoztassa őket. A film nem róla szól, hanem egy hasonló szerzetről, aki Banksyről akart filmet csinálni, de aztán fordítva sült el. Ez el is hangzik a filmben. Ennél jobb bevezetőt nem tudtam írni az első dokumentumfilm-kritikámnak, ami a Kijárat az ajándékbolton át címre hallgat és 2010-ben látta meg a napvilágot.

??????????????????????????????????????????????????????

Kivételesen annyira nem tudott mit kezdeni a magyar címadó társaság ezzel, így az Exit through the gift shopot meghagyták Kijárat az ajándékbolton át-nak. Egyébként arra nem sikerült rájönnöm miért ez a címe. Aki tudja, jelezze!

A film, mint mondtam nem Banksyről szól, hanem Thierry Guetta (Mr. Brainwash) használtruha-kereskedőről, akinek óriási szenvedélye, hogy mindent felvesz a kamerájával. Mr. Brainwash később maga is streetart művész lesz. Úgy dönt, filmet csinál Banksy művészetéről, de Banksy nem tegnap jött le a falvédőről, így Banksy csinált filmet az együgyű újdonsült utcai művészről. A film továbbá bemutatja, mi is a streetart és fellibbenti a fátylat pár ismert streetartot gyakorló ismeretlen hírességről.

A filmben nem látjuk Banksyt, végig igyekszik anonim maradni, sőt még hangját is elváltoztatja. Keringenek képek a neten arról, hogy is néz ki, de nem biztos, hogy lehet hinni nekik. De inkább kicsit arról, mit is csinálnak ők pontosan. Nem azt, amit mi is látunk itthon a házak falain, a kiolvashatatlan 10 másodperces firkálmányokat. Ők főleg papírra nyomtatnak saját tervezésű képeket és azokat ragasztják a falakra. Könnyen lejön, szóval nem kell még csak újra sem festeni a házak falait. Banksy ezt továbbfejlesztette, és például kerékbilincset rak híres szobrokra, kiteszi egy képét suttyomban a múzeumban, ellop egy telefonfülkét, hogy átalakítsa azért, hogy felhívja a figyelmet a kihaló technikára, vagy éppen egy letakart arcú, börtönruhás bábut tesz ki Disneylandbe. A streetart minden válfajával foglalatoskodik ő. Igyekszik a fekete humort keverni a szatirikus, néhol szürreális látvánnyal.

banksy_3

A film leginkább azért tetszett, azon túl, hogy megtudtam mi is a streetart, hogy valami elképesztő hatással van az emberre. Pont azt érte el a direktor úr (Banksy) vele, mint az utcai műremekeivel. Elgondolkodtat, felháborít és megnevettet. Mert a másik erőssége a humora a filmnek. Egy-két helyen visítva nevettem, pedig ez nem egy vígjáték-dokumentumfilm. Egyszerre komoly és szórakoztató. Igazi filmcsemege a dokumentumfilmes világban. Nem véletlen jelölték 2011-ben a legjobb dokumentumfilm Oscarjára, és BAFTA-díjra is. Nem kapta meg egyiket sem, pedig kíváncsi lettem volna rá, ki veszi át őket.

A másik óriási húzása a filmnek, hogy mindent kézikamerával vettek fel, legtöbbször suttyomban, legtöbbször a legkisebb engedély kérése nélkül. Az egyetlen beállított kamerakép akkor van, mikor Banksy hozzánk beszél, aki pont úgy néz ki, mint az Anonymus szobor. Így az egész kap egy feszültséggel teli hangulatot is, főleg mikor épp rendőrök elől menekülnek, vagy próbálnak észrevétlenek maradni a bepánikolt disneylandi tömegben.

Itt szoktam kitértni a film szereplőire, de itt nem igazán tudnék. Mr. Brainwash igazi elmebeteg, Banksy pedig minden ízében zseni. Ennyi!

A Kijárat az ajándékbolton át szerintem minden idők egy legjobb dokumentumfilmje. Már kétszer láttam az elmúlt fél évben, és biztos megfogom még párszor a következő egy évben is. Aki nem ismeri Banksyt nézze meg ha elmúlt tizenhat, aki ismeri az meg már úgyis látta.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …