Az elnök végveszélyben Kritika

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Néhány hónappal ezelőtt Támadás a Fehér Ház ellen címmel egy nem túl sikeres akciófilm látott napvilágot, mely új témával rukkolt elő az akciófilmek világán belül. A Fehér Ház ellen indítottak támadást ebben a moziban. A jelenleg mozikban vetített Az elnök végveszélyben című thriller ugyanerre az alapra építkezik. De szerencsére ez már jobban sikeredett, mint a Támadás a Fehér Ház ellen.

Most nem terroristák veszik uralmuk alá Amerika jelképes épületét, hanem az ott dolgozó biztonsági főnök és az ő zsoldosai. De tulajdonképpen ez mit sem változtat a lényegen, hogy romba döntik a Fehér Házat és túszul ejtenek ott mindenkit, addig, amíg céljukat be nem teljesítik. Az amerikai kormány természetesen tehetetlen és csak egy, az épületben rekedt különleges ügynökre számíthatnak, ahogy ez lenni szokott. Nem is kell tovább ragozni a sztorit, egyértelmű klisé jelenség ez. De hát ettől még lehet szórakoztató ez film.

white house down 4

Természetesen az ilyen filmek lényege az akció és a látvány és e kettő kombinációja. Jelen esetben van bőven akció: lövöldözés, robbantás, rakétavetővel való lövöldözés, autós üldözés a Fehér Ház kertjében. Szóval minden olyan, ami egy ilyen filmbe kell. Szerencsére ezek elég látványosak is, és ami pozitívum, hogy nincs túl sok CGI, persze akad az is, mert hát elengedhetetlen, de még a megfelelő egyensúlyban vannak jelen. A látványt talán az rombolja kicsit, hogy elég sötét a kép sok jelenetnél. De még éppen ez is elviselhető. A helyszín is megfelelő, látványosak a díszletek, a Fehér Ház, a sok öltönyös ember, a szuper modern számítógépek, szóval minden. De még mielőtt valaki azt hinné, hogy valami különleges látványban van része, akkor azt kell, mondjam, hogy nem. Látványos, akció dús, modern minden a filmben, érdemes megnézni, de csak egy átlagos színvonalat hoz.

white-house-down-image05

Ami még kicsit dob Az elnök végveszélybenen, a karakterek. Nem annyira sematikusak és túljátszottak, mint a Támadás a Fehér Ház ellenben. Azért azt nem mondanám, hogy igazi kiforrott egyéniségek, de egyértelműen karakteresebbek és szórakoztatóbbak, mint a néhány hónappal ezelőtt megjelent filmben lévők. Néha egy-egy poén is elhagyja a karakterek száját, ami dob a filmen. Vannak köztük egész poénosak, de van, ami már kevésbé. Biztosra veszem, hogy sokaknak például az elnök lazasága már kicsit sok. De egyébként a színészi játékkal meglehetünk elégedve. A szuper különleges ügynök szerepében Channing Tatum látható. Talán ő a legjobb a moziban, ha már egyúttal ő a főhős. Az elnök szerepében Jamie Foxx, aki most is hozza a szokásos formáját. Maggie Gyllenhaal is szerepet kapott a filmben a biztonsági szolgálat egyik embereként és vele is meglehetünk elégedve, ő is hozza a szokásos formáját. Még A rejtély című sorozat Broyles ezredese, Lance Reddick is feltűnik egy tábornok szerepében.

white-house-down-tatum

A hangeffektek, a zene, a vágás, a beállítások is egy átlagos akciófilm színvonalát hozzák hasonlóan a látványhoz és a színészi játékhoz. Ezekről nem is igen lehet többet elmondani. Tehát Az elnök végveszélyben című dráma egy átlagos darabja az akciófilmek világának. Nagy hibák nincsenek benne, és az apróbbak elnézhetőek. De nagy dolgokra se számíthatunk. ezért egy tökéletes szórakozás egy egyszeri kikapcsolódás gyanánt. De többször már abszolút nem érdemes megnézni. Ettől eltekintve egyértelműen jobb, mint a Támadás a Fehér Ház ellen, ami szinte egy az egyben ugyanez a produkció.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …