Mondókák és állatok

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Kiskorunkban, óvodás, kisiskolás korunkban rengeteg dalt, népdalt elénekeltünk bele sem gondolva abba, hogy miről is szól, meg úgy egyáltalán mit is kurjongatunk széles mosollyal az arcunkon. Ennél érdekesebb, hogy az óvónők is énekeltetik ezeket, mondván, hogy vidámak. Egyfajta rávilágító/kiábrándító jelleggel kiemelnék pár népszerű mondókát.

Screen Shot 2013-08-22 at 11.23.02

Kezdjük a legalapabbal: „Boci, boci tarka/ Se füle se farka” és a többi. Áll egy aranyos boci, és rögtön: „se füle, se farka”. Gyakorlatilag egy fogyatékkal élő, kvázi nyomorék bocit nézegetünk. Majd a végén nagyon aranyosan hozzátesszük, hogy: „Oda megyünk lakni/ Ahol tejet kapni”, tehát meg se próbáljuk szerencsétlent megfejni, mondván: „hogy néz má’ ki”

Aztán ott van a másik nagy kedvenc, a katicabogárka és a törökök esete. Tudom, hogy a törökökkel van némi történelmi ellentétünk, de az hogy jönnek a törökök, és a félkörömnyi kis katicabogarat sós kútba teszik, onnan kiveszik, kerék alá teszik, hogy ha nem is döglik meg, lemarja a só, onnan kiveszik és kemencébe teszik. Ennek is rettentő cuki vége van, miszerint: „Mikor jönnek a törökök/ Mindjárt agyonlőnek”. Egy: a törökök aztán nem cicóznak, ha meg kell ölni Katalint, amiről csak reméljük, hogy tényleg egy katicabogár, kettő: még hogy a videójátékok… ha már óvodában azt kell énekelni, hogy a törökök miként lövik agyon az állatokat. A legjobban anno a Sziget reklám adta ezt vissza.

És ha már törökök. Gólya, gólya gilice, ismerjük! „Mitől véres a lábad?/ Török gyerek megvágta”. Itt már nem a felnőtt, fegyvervizsgával rendelkező török katona lő, hanem a gyerek a késével hadonászik, aki megvágja a szegény gólya lábát, de legalább itt a magyar gyerek gyógyítja, nem lövik agyon azt is.

Aztán: „Csiga-biga gyere ki, ég a házad ideki”, tényleg kell, hogy égjen az a ház? Nem lehet csak úgy kihívni a szerencsétlen állatot? A „kertek alatt a ludaim megfagynak” még rendben van, mert télen hideg van, ha nem zárjuk jól be őket, tényleg kihűlhetnek. Meg az az időjárás, nem mi vagy a törökök.

Kevésbé ismertek közt ott van az éhes róka és a tyúkól mondóka. „Éhes volt a róka, / Bebújt a tyúkólba./ Elkapták a frakkját,/ Eltörték a lábát”. Egyébként megértem, hogy miután a róka megette az összes baromfit, lábát törik. Leginkább lelőni szokták egyébként. De, megint ugyanaz a kérdésem: tudnia kell ezt egy gyereknek?

„Béka, béka, brek, brek, brek/ Vasvillával kergetnek.” De miért?!

butter

Vagy vannak azok, amik inkább azt sugallják, hogy az állatokat is meg kell néha nevelni. Mikor egy kutya bevizel a szobába, belenyomják az orrát, vagy elverik a fenekét, ha kitapossa a palántát, vagy megrágicsálja  a szomszéd gyereket. Mert a „Cirmos-cica haj/ Hová lett a vaj?/ Ott látom a bajuszkádon/ Most lesz neked jaj!” teljesen rendben van. A cicának adni kell egy taslit, hogy máskor ne csináljon ilyet. De nem kell eltörni a lábát, sós kútba tenni, felgyújtani és még sorolhatnám. Ebben nyitva van hagyva, hogy mi lesz a cica sorsa. Persze feltételezhetjük, hogy most lesz belőle házikolbász. Ismerjük azt a viccet: „Kóbor macskát befogadok. Ugyanitt házi kolbász eladó”. De mégsem éneklik bele, csak jaj lesz neki és kész.

Lépten-nyomon ilyen állatkínzó és brutális mondókákba botlunk és kisgyerekként fel sem fogva énekeljük, mintha karácsonyi dal lenne. Legalább nincsen nem rénszarvas barát versike, mert már csak az hiányzik a repertoárból. Ezeket ápoljuk, megtartjuk, továbbadjuk. Remélem a gyerekem sose fogja megkérdezni az oviból hazajövet, hogy miért KELL az állatokat bántani. Majd ő is jöjjön rá egyszer, mint én, hogy miket énekelt a boldog tudatlanságban.

Végezetül jöjjön az abszolút kedvencem minden kommentár nélkül:

Egyszer egy kutya
A kolbászt ellopta
Gazdaasszony nagy mérgében
Kétfelé vágta.
Jött a sok kutya,
Hogy eltemesse őt,
Fejfájára ráírták
A következőt: egyszer egy kutya...”

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …