Apró füllentések a munka terén

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Gondoltad volna, hogy tízből kilenc álláskereső túlzott már a CV-jében? Ráadásul, ha kiderül, akár a karriered is bánhatja a dolgot!

200023715-001

Tedd a szívedre a kezed: amikor összedobtad az önéletrajzodat egy pályázathoz, csak az igazat, a színtiszta igazat írtad magadról? Biztos ez? Semmiben nem túloztál egy kicsit sem? Való igaz, hogy nagyon nehéz megállni, hogy ne dobd fel elsőre ártatlan füllentéseknek tűnő dolgokkal, ill. állításokkal az önéletrajzodat- és ezzel bizony mások is így vannak. Persze igaz, hogy csillognod kell, hiszen a nagyon jó fizetést nyújtó, ötcsillagos állásajánlatokra sokszoros a túljelentkezés. Csakhogy a kitalációk gyorsan leleplezhetnek egy esetleges állásinterjún! De mik is azok a dolgok, amelyekkel kapcsolatban a legtöbben füllenteni szoktak?

Pályázóként előfordult, hogy önkényesen meghosszabbítottad a munkaviszonyodat, hogy ne derüljön ki mióta is vagy munka nélkül? Amivel biztos a lebukásod: sajnos egy-két telefonból vagy kattintásból rájöhetnek az új cégnél, és akkor oda a bizalom! De hogyan szépíthetnél az igazságon, hazugságok nélkül? A tények elferdítése helyett inkább mondd meg, hogy mióta nem találtál neked megfelelő állást, mert akármivel nem éred be szakmailag. A második leggyakoribb hazugság a felfokozott feladatok területén mutatkozik meg. Ha úgy érzed, hogy még nincs elég szakmai tapasztalat mögötted, vagy eddig nem végeztél felelősségteljes feladatokat, ne az önéletrajzodban pótold a kiváló titulusok felsorakoztatásával! Amivel biztos a lebukásod: Az ilyen túlzások miatt ígyis- úgyis le fogsz bukni, vagy előbb vagy később, így még csak próbálkozni sem érdemes vele!

A hazugság helyett inkább írd le az igazságot, de csak azt, ami a szakmai előremeneteled szempontjából fontos feladat volt! A harmadik leggyakoribb hazugság a képesítés terén mutatkozik meg. A végzettséged vagy a nyelvtudásod nem elég a meghirdetett álláshoz, de egyszer már majdnem megszerezted a papírokat? Az azért nem ugyanaz…Ha beírod, hogy az XY egyetemen végeztél, noha három félév után otthagytad, belekerülhetsz abba a kínos szituációba, hogy az interjúztató is ott végzett, esetleg rákérdez a tanárokra vagy a tantárgyakra. Ezeket a papírokat nem lehet behazudni: általában be kell mutatnod az eredeti dokumentumokat! Ehelyett bártan beleírhatod, hogy X félévet oda jártál, ez azért több a semminél.

About Krisztina Várnay

Privát végzettségem jogász és igazságügyi medátor, emberi jogok tanár. Újságíró-kommunikációs technológiák képzésen részt vettem. Jelenleg a KRE BTK szociológia szakán tanulok, miközben az University UNESCO hallgatójaként célom a nemzetközi globális fejlődés és a katasztrófavédelem területén történő segítségnyújtás.

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …