Film utca 28.: Angyalszív

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Van egy tévécsatorna, ami filmek terén a jó ízlés ellen való. Soha nem szoktam nézni, alkalmanként leadnak rajta esténként egy jó filmet. F-fel kezdődik a neve és van benne ‘+ jel’, ennyit segítek. Múltkor belefutottam egy már korábban hallott, de soha nem látott filmbe. Adtam mind a filmnek, mind a csatornának egy sanszot, és abszolút nem bántam meg. Ez a film az 1987-es Angyalszív című.

m2AUJ9KkzSgF7ifBLVVkNW13MdK

A címe csalóka. Nem a mennyországban járunk, ahol egy angyal párocska egymásra talál. 1950-es évek, nemsokkal a háború után, New Yorkban járunk. Harry Angel (Mickey Rourke) egy piti magánnyomozó a kócos és borostás fajtából, akit egy szép nap egy ügyvéd és egy nagyon ijesztő külsejű fazon (Robert De Niro) felkér, hogy nyomozza ki egy adósuk hollétét. A nyomozás azonban egyre több emberáldozatot követel, Harry pedig sehova se halad az üggyel.

Utána olvastam, néhányan unalmasnak tartották a filmet, abból a szempontból hogy Harry szaladgál A-ból B-be és kérdezősködik. Azon is meglepődtem, hogy a legtöbb filmes adatbázis honlap ezt a filmet horrornak titulálja, pedig ez nyomozós thriller a jobbik fajtából. Tény, hogy vannak benne elég brutális képsorok, de nem horror. Habár engem kilóra meg lehet venni a nyomozós filmekkel, szóval…

Ahogy néztem ezt a filmet, rájöttem, hogy ezt nem csak látni kell, de nézni is. Ezt kifejtem! Olyan apró dolgok és hangsúlyos apróságok vannak elrejtve vagy kihangsúlyozva, hogy néhol csak kapkodjuk a fejünket, vagy eltöprengünk, hogy miért is volt annak ott helye. Mindamellett visszatérő motívumokkal is operál a film (illetve annak készítői). Vissza-visszatér például a szellőztetők propellere. Ez lehet, hogy ilyen beteges belemagyarázás, de talán Don Quijote-re akarnak ez utalni és az ő szélmalmaira. Harry Angel is csak szélmalomharcot vív és semerre se halad. Vagy lehet, ezzel utal az ügy haladására, mert legtöbbször csak a szél lengeti meg és nyikorogva lassan mozdul el. Nem megyek bele, mert lehet, hogy a ventilátor nemes egyszerűséggel ventilátort jelent.

Tetszetős az is, – erre mindig figyelek – hogy nem-e hanyagok ebből a szempontból, de a film ügyel a korhűségre is. Nem mindig szoktak, vagy a végére elhanyagolják, megfeledkeznek róla. Itt megvannak az ’50-es évek batár és gyönyörű autói, New York régi utcáinak felelevenítése, a ruhák, a technika és főleg a zene. Ha a zenét is korhűre választják, az nálam már piros pont, legyen a film akármilyen hulladék.

angel_heart_blu-ray5

A másik, ami miatt keserű kritika érheti a filmet, a vallások és az egyház témájának feszegetése, helyenkénti lábbal tiprása. Ez a téma mindig megosztó volt, ebben a filmben is rengeteg utalás és van rá, vagy azzal kapcsolatos konkrét cselekmény. Ráadásul nemcsak a keresztény vallás van benne pellengérre állítva. Nekem speciel tetszenek az ilyen filmek, gondoljunk csak a Ördög ügyvédjére vagy a nagy nyomozós thriller kultfilmre, David Fincher Hetedikjére – ami egyébként a top 3 filmemben ott van… csak úgy mondtam. Ott is egyszerre volt reprezentálva az egyház és a mocsok, a szó teljes és átvitt értelmében.

Akik csak belenéznek a filmbe, nehezen ismerik fel az ismertebb, mára már óriási filmsztárokká váló embereket. Oké, De Niro már régóta kultfigura, de azzal a szakállal, hajjal, hanggal és körmökkel zseniálisan vérfagyasztó volt. Lisa Bonet még is zsenge vadhajtás volt, és ismerős lehet még a jósnő is azoknak, akik nyomon követik a Dexter most forgó epizódjait. A nő bizony Charlotte Rampling, aki azóta kicsit már kissé megöregedett, de vizenyős és kissé ijesztő tekintete már akkor megvolt.

De ki ez a jóképű úr itt a főszerepben? Ismerős, de ha láttam is valamiben nem így néz ki. Hát ő bizony Mickey Rourke még a bokszolás és a plasztikai műtőkbe való hazajárás előttről. Akkor még rá lehetett osztani a szívtipró szerepeket, vagy a borostás macsókat, akik nyomoznak, elbűvölik a nőket, de a ganékat először megszorongatja, aztán kérdez. Ma már olyan szerepeket kap, amiben rondának kell lenni, mint Whiplash a Vasember 2-ben, Randy ’Kos’ Robinson a Pankrátorban, Hyperion király a Halhatatlanokban vagy Marv a Sin Cityben (!). Bár azt nehéz elvitatni, hogy jó színész és jól alakított a filmben. Egyszerre volt kedves, állat, szeretetreméltó, ijedt, határozott, sármos, őrült és még sorolhatnám.

Az Angyalszív egy igazi nyomozós, feszültséggel teli, talán kissé ijesztő és nyomasztó thriller. A már sokszor emlegetett „nyomozós”-filmek kedvelőinek kötelező darab, De Niro fanok kicsit csalódni fognak, mert annyit azért nem játszik benne, de Rourke rajongói… már úgyis látták.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …