Phantom [Kritika]

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Ki ne ismerné David Duchovnyt. Gyerekkorunk egyik kedvenc, hátborzongató sorozatának, az X-aktáknak híres színésze. Más produkciókban is megmutatkozott, amik talán nem lettek nagyon elhíresülve úgy, mint az X-akták sorozat. Kivéve persze a hat éve futó Kaliforgia című nagy sikerű sorozatot. Idén egy egész estés moziban is feltűnik a színész, mint egyik főszereplő. De sajnos ez a film, a Phantom se fog maradandóvá válni.

A történet szerint 1968 májusában járunk. Egy titkos hadműveletet szerveznek a szovjetek Amerika ellen, mellyel egy atomháborút robbanthatnak ki. Ez az akció egy tengeralattjáró segítségével menne végbe. A hajó parancsnoka (Ed Harris) erről mit sem sejt, csak akkor lesz fura a dolog, mikor a hajójára küldött tesztelők elkezdik átvenni az irányítást a tengeralattjáró felett és veszélyes hadműveletekbe kezdenek.

bc3034f0e545c5e3ed3af4ebe75d2e55

Elsőre tök jól hangzik ez a sztori, ami izgalmakat is rejt magában, hiszen ebből még nem derül ki, mi az a Phantom. Nem az akció neve mielőtt erre bárki is gondolna, másról van szó. A film további érdekessége, hogy szinte az egész csak a tengeralattjáróban játszódik. Az izgalmakat tovább fokozza, hogy olyan film ez, ami a szovjetekről szól, és még is amerikai alkotás.

De hiába a sok remek ötlet, a film nagyon félre csúszott. A díszletek, jelmezek, minden tökéletes, az alap sztori is elfogadható, de mégis unalmas lesz ez a mozi. Persze nem is egy akciófilm lenne ez, de sajnos sok a semmit mondó, unalmas jelenet. Továbbá a remek díszleteket bepocskondiázza a számítógépes jelenetek. Mikor a tengeralattjárót kívülről látjuk, akkor az egész mindenség előttünk a számítógép adta csodának az eredménye, ami nagyon gyengére sikerült. De még talán ki is lehetne vele egyezni, mert nincs belőle sok és nem is az a lényeg. De aztán, mikor elkezdenek torpedózni a víz alatt és robbantgatnak, akkor már iszonyatos béna effektek mutatkoznak meg. Ezek a képsorok erősen a ZS kategóriás filmek felé tolja el ezt a produkciót. Sajnos még a hangeffektek és a zenei betétek se sikerültek élvezetesre, majdnem olyan gyenge színvonalat ütnek meg, mint a képi effekteké.

phantom-2013

Ebben a moziban viszonylag neves színészi gárda mutatkozik meg. Kivételesen ez talán probléma, hiszen tipikus amerikai színészeket vonultat el a film szovjet karakterekként és valahogy nagyon nem illenek bele ezekbe a szerepekbe. David Duchovny megemlítésével kezdtem a kritikát, akit egy kiváló színésznek tartok. Itt is tökéletesen eljátssza szerepét, még jó is látni, hogy egy gonosz karaktert is megtud személyesíteni, de mégse hittem el, hogy ő egy szovjet szupertitkos valaki. Szerintem ez nem is az ő problémája, hanem a karakteréé. Kicsit csodálkozok is, hogy hogyan adhatta a nevét egy ilyen produkcióhoz. A film első számú főszereplője egyébként nem Duchovny, hanem Ed Harris, aki szintén tökéletesen helytáll. A parancsnok mellett William Fichtner tevékenykedik egy segítő társként. Lehet az ő neve így ismeretlen, de ő is megmutatkozott már jó pár sikeres produkcióban. Biztosan mindenki emlékszik A szökésből ő rá, mint Mahone ügynökre. De sajnos azt kell mondanom hiába a kiváló három amerikai színész az egész film nem ő rájuk illik. Végig olyan hangulatot keltenek, mintha egy amerikai tengeralattjárón lennénk és nem egy szovjeten.

review-phantom-e1362017510246

Tehát a Phantom című thriller egy remek ötleten alapuló, kiváló színészeket felsorakoztató nagyon elbaltázott film. Személy szerint én sajnálom, hiszen én is azok a filmkedvelők közé tartozom, akik már várták ezt. Ha nagyon unatkozik valaki és az említett színészek közül valaki a kedvence, netán mind a három, akkor egyszer talán érdemes megnézni, de egyébként nem javaslom senkinek se, mert tele van csalódásokkal a film.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …