Film utca 23.: Defendor – A véderő

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

A kétezres évek második felében jelentősen megszaporodtak az önbíráskodó hősös filmek. Nem szuperhősök, egyszerű halandók. Ezek közül voltak a felkapott sikerfilmek, mint a Watchmen – Az őrzők, a Kick-Ass, vagy a V, mint vérbosszú. Kevésbé ismert filmek terén is akadt pár ilyen. Az egyik például az Ellen Page és Rainn Wilson (Office) által fémjelzett Super. A másik a mostani páciensem, a 2009-es Defendor – A véderő.

Defendor-001

Ha van egy kis humora honfijainknak, akkor a film ‘A védelmezó’ címet kapja. Csak gondoltam… megpendítem.

A film Arthur Poppingtonról szól, aki civilben építkezéseken táblával irányítja az autókat, éjszaka viszont ő a gyengék és bajba jutottak védelmezője, a Defendor (mint a Defender, csak o-val). Arthur… hát hogy is fogalmazzam… kicsit lassú. Úgy képzeljétek el, mint Forrest Gumpot, rengeteg mindenre képes, csak nehezen boldogul a társadalomban, de mindamellett egy jószívű, szeretetreméltó és nagyon bátor jellem. Fő célja, elpusztítani a gonosz Doktor Industry-t, aki felelős az anyja haláláért.

Azon kívül, hogy a kutya se ismeri se a rendezőt, se bármelyik filmstúdiót, akiknek köszönhetjük a filmet, rengeteg dologban eltér a többi önbíráskodó filmtől. Többek közt abban, amilyen a főhős. Kinek kell szupererő, ha van egy marék üveggolyód, ólmosbotod, vallató citromleved, vagy pár mérges darazsad? A filmnek egyébként van egy elég sötét mivolta, főleg hogy a film jelentős hányadában éjszaka van. De nem csak a világ sötét, hanem a humora is, ami ad neki egy plusz ízt. De a Defendor-figura már maga megért egy filmet.

Ami nagyon tetszetős, hogy a filmnek két arca van. Ott van a romlott, züllött, mocskos arca a prostituáltakkal teli városban, ahol a drogo(so)któl és az emberkereskedelemtől fél a jónép. Mindamellett sok esetben a film a másik arcát mutatja, ahol főleg a Defendort látjuk, és annak mégis van egy kedves, barátságos mivolta, ami kidomborítja az emberségnek a megmaradt szikráját, a magány leghasznosabb kitöltését, barátságot, és egyéb mélyen szántó dolgot, amit nem is lehet rögtön észrevenni benne. Elsőre talán butának és átgondolatlannak tűnhet a film, de rendkívül tanulságos és szórakoztató egyben.

still-of-woody-harrelson-and-elias-koteas-in-defendor-large-picture

Hab a tortán, hogy ez valahol egy görbe tükör a képregény-adaptációknak. A film eleje például olyan, mint egy gagyi 80-as évekbeli ilyen típusú mozi. Ha az ember itt kikapcsolja, hogy ez rossz, azt csak sajnálni tudom. Egyértelmű, hogy ezzel csak kifigurázzák a blockbuster képregény filmeket. Az előző strófában leírtak ellenére, a film egyáltalán nem az a csöpögős és púderes tömegfilm, de ehhez végig kell nézni a filmet és végig kell gondolni, miről is szólt igazán.

És persze, ami a legjobban megdobogtatja a szívünket a filmben, az Woody Harrelson. Sokan nem is gondolnák, mekkora színésztalentum. Mondjuk ehhez látni kell például a Larry Flynt – A provokátort. Sokan azt hiszik, hogy lassabb agyi kapacitású embereket könnyű eljátszani, hiszen annyiszor tesszük mi is, különböző élethelyzetekben. Nem vagyok színész, de biztos, hogy nem könnyű, és amit ebben a főszereplő leművel, az frenetikus. Igazi ártalmatlannak tűnő, magát szuperhősnek gondoló kedves együgyű karakter, imádtam. És nem is „nyomta fullba a kretént”(ha értitek). A többi színészt és színésznőt abszolút megtalálták a szerepei. A Grace Klinikában szereplő Sandra Ohnak jól állt a hideg, objektív pszichiáter szerep, Elias Koteasnak már az arca olyan, mint a szerepe, Kat Dennings (a Thor „Möjmöje”) pedig jól hozta az életművész prostit.

A Defendor egy keserédes alkotás egy hősről, tettekről, emberi értékekről sok tanulsággal, nevettető poénokkal és jó színészekkel vegyítve. Akik szeretik a tömegfilmeket, azok csak óvatosan, a többieknek kötelező darab.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …