Erőnek erejével [kritika]

A cikk olvasási ideje kb. 5 perc

Arnold Schwarzenegger, a név, amelyet ha kimondunk, mindenkinek egy akcióhős jut eszébe, valamilyen formában. Legyen az Terminátor, Conan, egy egyszemélyes kommandó, menekülő ember, egy emlékektől zavarodott Mars bolygó megmentő vagy az, aki pusztakézzel megölt egy Predatort. A 80-as 90-es évek talán legmeghatározóbb akciófilm sztárja idén 66 évesen visszatért a mozivászonra az Erőnek erejével című akciófilmmel.

Érdemes az elemzést a film legerősebb jellemzőjével kezdeni, az akcióval. Ma már minden film CGI mázzal van bevonva, még gyakran a legegyszerűbb jeleneteknél is. A színészek pusztán egy zöld vagy kék vászon előtt játszanak, aztán minden más a számítógép adta csodának köszönhetően jelenik meg a képernyőn. Ennek eredményeként a mai filmek dúskálnak az akcióban és a látványban, gyakran már túlzásba is esnek. Szerencsére az Erőnek erejével nem él ezzel a divatos megoldással. A film, ahogy a főszereplő, Schwarzenegger is, a régi akciófilmek világát idézi, mikor még minden robbant és tört a maga valójában. Sajnos az ilyen filmek ma már ritkaság számba mennek. Schwarzenegger még abból a korszakból származik, amikor körülötte a szó szoros értelmében pusztult a világ. Szerencsére itt sincs ez másképp. Lehet kevesebb vagy rövidebb akciójelenetek vannak ebben az alkotásban a mai CGI pompával ellátott filmekhez képest. De úgy gondolom ezt a „kevés” akció jelenetet igazán élvezi az ember. Ezen a kiváló operatőri munka is sokat dob.

thelaststand

Egyébként a film sztorija nagyon gyenge, de ezzel nem is törődik az ember, mert az akció és a poén a lényeg, mint általában, minden Schwarzenegger filmben. Azoknak sose a történet volt az erőssége. A középpontban mindig az akcióhős, Schwarzenegger állt. Ez kicsit módosul az idei filmben, hiszen már csak eljárt az idő ő felette, így már nem rohangálhat félmeztelenül egy egész hadseregnyi felszereléssel a hátán, mint a Kommandóban. Már nem villantja meg feszes izmait, nem egyedül menti meg a világot, nem hajt végre semmi világmegrengető cselekedetet. Azért jól összeszedte magát a filmhez és láthatjuk akció közben. De nem ő lesz a totális főszereplő. Csapatban dolgozik és a csapat tagjai, ugyanúgy, hanem még jobban viszik a pálmát, mint ő.

Arnold-Schwarzenegger-The-Last-Stand

Jhonny Knoxville az egyik szereplő Schwarzenegger mellett, aki jól helytáll a filmben és mozgalmasabbá teszi azt. Luis Guzmán a másik, Jimie Alexander pedig a női akcióhős Schwarzi csapatában. Mindannyian remekül szerepelnek és az akció jelenetekben velük osztozik Arnold, hiszen egy „vén róka” már nem mentheti meg egyedül a világot. De a rossz fiúk közül Peter Stormare is sokat hozzá tesz a filmhez színészi játékával és szintén kiveszi a szerepét az akcióból. Persze muszáj megemlíteni az FBI ügynök szerepében tetszelgő Forest Whitakert is. A szokásos nagyszerű színészi játékot hozza ő is. Schwarzeneggerről pedig csak annyit, hogy a megszokottat nyújtja, a fura arcmimikája és néha kicsit béna színészi játéka most is megmutatkozik, melyekkel híressé vált. Ahogy már említettem nem egyedül gázol át mindenen, osztozik az akciókban, de azért a film végén láthatunk tőle, a fő gonosszal egy az egy ellen küzdelmet. Igaz ez se olyan már, mint régen, kicsit öreges, de attól még olyan Schwarzeneggeres.

THE-LAST-STAND-Image-031

Természetesen a poénok se kihagyhatóak egy Arnold filmből. Nincs túl sok és nagyon vicces poén a filmben és azok nagy része se Schwarzi szájából hangzanak el, ami kicsit fura, de még elfogadható. Egyedül a zenei aláfestést nem tudom hová tenni. Egyfelől próbál egyedi és a trendekhez igazodó is lenni. Emiatt néha egészen jónak hangzik, néha pedig már nem annyira. Nehéz eldönteni, hogy valójában milyen is. Ez inkább csak megerősített engem abban, hogy egy élvezetes film ez, mint általában a Schwarzeneggeres filmek, de közel sem tökéletesek, sőt inkább már a B kategóriás filmek felé hajlanak.

KnoxvilleTheLastStand

Tehát az Erőnek erejével egy élvezetes akciófilm a régi mozik hangulatét idézve stílusával és Schwarzeneggerrel. Természetesen Arnold már nem egy egyszemélyes hős, hiszen ezt korából következően nem is várhatjuk. De amit ennyi évesen kihozhat magából egy ilyen filmben azt kihozta. Talán ez az alkotás kicsit vissza is fogta őt. De mindenképp jó őt újra látni egy új akciófilmben.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …