A műsor, amitől mindig éhes leszek

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Tavaly egy szép délutánon kapcsolgattam a tévét, cikáztam a Jose Alvarado Juan Lopezek, betétreklámok, talkshow ismétlések és rajzfilmek között, mikor azt látom, hogy valaki egy szaftos húspogácsára rápakol pár érett jalapeno paprikát, majd ráolvasztják a sajtot és becsapják két aranybarna buci közé. Majd egy rendkívül szimpatikus kerek úriember a reszelős hangján épp bevezet minket az étel rejtelmeibe. Első látásra szerelem volt, és mardosó éhség. A műsor, amiről beszélnek (aki még nem ismerte volna fel) a Fald fel Amerikát, vagy eredeti címén: Man v. Food.

cronicas-carnivoras

A műsort pár éve indult az L.A. és N.Y. között elnyúló rónák egyik csatornáján azzal a szándékkal, hogy bevezessen az egyetlen amerikai kultúrát magában foglaló „kéjutazásra” az amcsi gasztronómia világába. Ehhez kell pár jó értesülés, hogy hol lehet jókat enni, egy stáb és egy nagyon éhes, pumákat megszégyenítően horrorisztikus mennyiségeket is magába diktáló figura, Adam Richman.

Mindegyik műsor ugyanarra a sémára épít. Adam elmegy egy amerikai városba, ahol betér három étterembe, ahol sosincs üres asztal, vagy tömött sorokban állnak az emberek. A műsor legszórakoztatóbb eleme, mikor betér a harmadik étterembe, rendszerint indul egy evőversenyen, ami általában egy bizonyos adag étel megevése adott időn belül. Ergo van egy kis vetélkedő jellege is, így nem csak az ételekben gyönyörködhetünk, kis szurkolásra is adhatjuk a fejünket.

Ami legelőször megfogott ebben az egyedi gasztromesében, ami egyértelműen viszi az egészet, az  ahogy az adott ételt bemutatják. Ahogy a nagy fél asztalnyi húsokra ráközelítenek, és ahogy vágják fel a szaft kicsordul a tányérba. Ahogy a sajtot folyatják, a virsliket pirítják, a pizzát pakolják vagy épp az édességeket öntik le különböző szószokkal. Még most is összefolyt a nyál a számban. Persze ehhez kell egy ember is, aki igazolja, hogy a külsőre hibátlan menük ízükben is helytállnak. Adam úgy tud enni és kóstolni, hogy legszívesebben benyúlnánk a tévébe és kikapnánk a kezéből.

manvfood5gx4

Olykor a műsor kis intermezzo jelleggel bemutat egy adott várost, vagy felvezet egy éttermet humorosan és különböző vicces bevágásokkal és képekkel. Sokat lehet tanulni is belőle, mert Adam általában szól pár szót a városról és annak történelméről, ételeiről, vagy az ott megtalálható állatokról és/vagy növénytermesztéséről. Majd bemegy az étterembe, elmeséli annak eredetét is, körbevezet, csajozik (folyamatosan) majd bemegy a konyhába és bemutatják a csodát.

A legdöbbenetesebbek mégis az evőversenyek. Az első döbbenet a kajamennyiség, amit az ember elé pakolnak, majd az időtartam, amit hozzátársítanak, végül pedig az, hogy még ha nem is sikerül neki megenni, egy madárnak való adagot hagy a tányéron, vagyis annyit eszik, hogy egy bangladesi falu jóllakna a feléből. Nem kell megijedni, nem a klasszikus evőversenyt látjuk, ahol az emberek már a végén öklendeznek, erről szó sincs. Néha viszont nem a mennyiségre mennek, hanem az erősségre, csípősségre. Ilyenkor ismerhetjük meg például mi is a jalapeno paprika, vagy a jabanero paprika, vagy milyen a vegyítetlen kapszaicin kivonat.

Az egész műsor egy szórakoztató és nyálmennyiséget beindító műsor, amit csak akkor szabad nézni, ha már az ember evett, vagy közel van az étel megevésének időpontja. Néha az se segít, hogy ettem, sőt még most is éhes vagyok, hogy ezt megírtam. Aki nem ismeri a műsor, mindenképp keressen rá valamelyik műsorújságban. Megyek eszem valamit!

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Szent Iván éji ünnepek

A Szentivánéji vigasságok immár tradícionális események számítanak hazánkban. A különböző települések más-más módon ünnepelnek országszerte. …