Jack Reacher [kritika]

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Nagy divat regényeket megfilmesíteni. Gyakran olyan mozik is regény adaptációk, amikről nem is gondoltuk volna. Nincs ez másképp a Jack Reacher-rel sem.

jack-reacher

A Tom Cruise főszereplésével készült Jack Reacher című akciófilm nagyrészt a szokásos vonalat követi az akció-krimik műfaján belül. Adott egy gyilkosság, melynek megvan a feltételezett elkövetője, akire egyértelműen bizonyítható bűnössége. De valami mindig nem stimmel az ilyen ügyekkel kapcsolatban és mindig feltűnik egy különös, rejtélyes igazságosztó akcióhős. Nincs ez máshogy ebben az esetben sem, Jack Reacher tényleg különös személyként, titkos múlttal lép be a gyilkossági ügy megoldásába.

Hiába a klisészerű téma, attól még jól fest az alapötlet. Pláne ha Tom Cruise játssza a titokzatos idegent. Ennek ellenére a pozitívumok mellett rengeteg csalódottságot is kivált a film. Az előzetesek alapján egy pörgős akciófilmre számít mindenki. Ennek ellenére egy lassú történet mesélés veszi kezdetét a filmben jó sokáig. Ezzel nincs is probléma, hiszen mindig történik valami érdekes ebben a lassú cselekményben. Nem lesz unalmas a sztori. Ennek ellenére közel sem tökéletes a mozi. Hiába a remek történet, a dialógusok és a karakterek jelelmei gyakran tökéletlenek. Szinte mindenki árnyéka önmagának, még sajnos Tom Cruise is. Sajnos ő se tud kibontakozni ebben az alkotásban, a túlságosan lecsupaszított karaktere, Jack Reacher miatt. Tulajdonképpen ott hibázik a film, hogy szinte minden szereplő, főleg Jack Reacher túl nagyokat akar mondani és túl nagy valaki akar lenni. Ennek köszönhetően lesznek bugyuta párbeszédek a filmben. Tehát az egész próbálkozás a nagyot mondokkal csak a visszájára csap. Szerencsére azért nem annyira súlyos ez a dolog, hogy teljesen elrontsa az izgalmas sztorit, még így is élvezhető az.

JACK REACHER

Ahogy már említettem akciók tömkelegére számít az ember az előzetesek alapján, ennek ellenére ahhoz képest szűkölködik a film azokban. De amennyi akció van a filmben az jól sikerült. Nagyon látványos autós üldözés és lövöldözés van a filmben. Szerencsére ezek nincsenek agyon effektelve mindenféle felesleges látványelemekkel, hanem a csupasz valójában vannak megmutatva. Tehát pl. nagyon jól mutat, hogy Tom Cruise végig hasít a városon egy izomautóval, amit közben ripityára tör. Az akció jelenetek élvezhetőségét tovább növeli, hogy nem csak hogy nincs képi elemekkel szét effektelve, de hang és a zene effektek sincsenek eltúlozva ezekben a képsorokban. A száguldó autók hangjai nagyon élvezetesek és az ütközéseké is. Nem bántják a fület és nincs közben tök értelmetlen ricsajos zene. Hallgathatjuk, ahogy Tom Cruise egy tűzpiros 1970-es Chevrolet Chevelle SS-t jól meghúzat. Ez igazán jól mutat és hangzik a filmben. De a lövöldözésekkel is hasonlóan jó a helyzet. Nincs túl gyors képváltás az ilyen jelenetekben. A lövések hangjai is hangzatosak és itt sincs mindenféle bugyuta akció zene fokozásként. A film végi lövöldözésnél és verekedésnél egy idő után elered az eső, hogy azért ne legyen túl nagy a csönd, de ez is irtó jól muzsikál. De a látványt tovább növeli a kiváló operatőri munka. Hihetetlen szép beállításoknak lehetünk tanúi.

Screen-Shot-jack-reacher

Tehát a Jack Reacher című akció-krimi hibákat hordozó nem tökéletes, de élvezhető regény adaptáció. Izgalmas sztori, remek látvány, jó hangulat, melyet sajnos néha a karakterek elfuserált jelleme leront. A hiba a nagyotmondásból ered, ez főleg a film végén lesz hangsúlyos, mikor is megtudjuk Jack Reacher mibenlétét. Ez oltári béna. Ennek ellenére mégis ajánlom megtekintésre, mert egy élvezetes kettő óra tíz percet adhat.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …