Tomb Raider 2013 – JÁTÉKTESZT

A cikk olvasási ideje kb. 6 perc

Igazi kultusznévvé vált a Tomb Raider név a tizenhét éves pályafutása alatt. Rengeteg epizód készült már a játéknak, mely kisebb változtatásokon mindig keresztülment. De idén a legújabb résszel egy drasztikus változáson ment keresztül a sorozat és maga Lara Croft is…

TR_Remake

A játék története szerint Lara egy felfedező úton van egy hajóval, mint ifjú diáklány, mikor is hajótörést szenved. Ezután az életéért kell küzdeni főhősnőnknek. E túlélés során fantasztikus jellemfejlődésen megy keresztül az ifjú diáklány és érthetővé válik, hogy hogyan is lesz belőle a szuperhősöket megszégyenítő sírrabló, akit már a korábbi részekből megismertünk.

Tomb-Raider-Endurance

Persze fel lehet tenni azt a kérdést, hogy szükség van e, egy bevált sorozat ilyen szintű drasztikus felújítására. Nehéz ezt megválaszolni, hiszen egyrészt a játékkészítőknek haladni kell a korral, másrészt a régi rajongók elvárásainak is meg kell felelnie. Az új Lara és az ő története gyökeresen eltér a megszokott Lara történetektől és így a játékmenet is. Már nem egy lassú, nehéz feladványokat megfejtő, ügyességi játék a Tomb Raider hanem egy izgalmas kalandjáték. Roppant pörgős a játékmenet egy percig sem unatkozhatunk. De hogy a régi Tomb Raider feeling megmaradjon néha lassabb egy-egy logikai, ügyességi feladatokat megoldó rész is következik a játékban. Bár ezek közel sem olyanok már, mint a korábbi részekben, nem kell órákat agyalnunk azon, hogyan is szerezhetjük meg az adott tárgyat, stb. Néhány perc alatt kilehet találni a megoldást és könnyű szerrel meg is lehet azt csinálni.

Tomb-Raider-tomb-raider-reboot-31822355-2560-1440

De a remek játékmenet hangulatát tovább növeli Lara karaktere. Egy igaz kitartó hősnő, aki a túlélésért küzd mindenáron. Fantasztikusan lett megkreálva az ő mozgása, elképesztő mozdulatokat hajthatunk végre a játékban az életért való menekülés során. De nem csak a remek fizika dob sokat a játékon, hanem Lara beszéde, reakciói az egyes vészhelyzetekre. A játékkészítők tökéletesen eltalálták mind kinézetben mind jellemben az ifjú törékeny Larát, aki a játék során igazi akcióhőssé változik át.

Tomb-Raider-Reboot-Gets-Impressive-Trailer-2

Mivel Lara egy épp „tanulóban lévő túlélő” ezért már nem a Desert Eagle lesz a kedvenc fegyvere, hanem egy íj, mellyel vadakat ejthetünk el és embereket ölhetünk. De természetesen lőfegyverek is szerepelnek a játékban, de ezek kisebb hangsúlyt kaptak. Továbbá más eszközöket is használhatunk brutális gyilkolásokhoz, ajtók feltöréséhez, stb. Természetesen mindebből már kiderül az is, hogy ez a Tomb Raider játék már nem annyira gyerekjáték, mint elődjei, sokkal véresebb és brutálisabb, mint elődjei.

Tomb-Raider

A helyszín ahol a történet játszódik szintén lenyűgöző. Ehhez hozzájárul az is, hogy félig egy Open World világban barangolhatunk itt is. Sajnos nem annyira szabad ez a világ, mint a FarCry 3-ban. A megadott útvonalról itt is letérhetünk, és elkezdhetünk barangolni, de egy idő után akadályokba ütközünk, és nem járhatunk be mindent, mint a FarCry 3-ban. Itt is gyakorlatilag él és mozog az erdő, de hamar rájön a játékos, hogy erősen szimulált ez. Hiszen nem véletlen jelennek meg állatok egy-egy helyszínen, mint a FarCry 3-ban, hanem, mindig a játék adott pontján jelennek meg adott állatok, pl. farkasok, akik ránk támadnak, ha arra tévedünk. Természetesen itt is lelhet őket vadászni és élelmet gyűjteni belőlük.

Tomb-Raider-New-Picture-the-latest-tomb-raider-26745266-500-281

Ha már túlélés a cél és az Open World adta játék lehetőségei, akkor a játékban lehetőség nyílik fegyvereink, képességeinek fejlesztésére; eszközök, „kacatok” gyűjtésére. Tapasztalati pontokat is szerezhetünk a végrehajtott feladatokért, amiket szintén „levásárolhatunk”.

Természetesen a látvány sem marad el, hiszen lélegzetelállító panorámában lehet részünk a játék játszása során. A kor elvárásainak megfelelően látványos grafikával kecsegtet a játék. Na és persze a grafika és látvány stílusa is idézi a régi Tomb Raider-es látványvilágot, de ez a rész még csak rátesz arra egy lapáttal erre a látványvilágra. Ez különösen a PC verzióra igaz, hiszen rengeteg mindenben pluszt csikarhatunk ki a játékból a konzolos verziókhoz képest.

Tomb-Raider-Reboot-Gets-New-Screenshots

Természetesen multiplayer móddal is kecsegtet a játék, mint minden mai játék. Ez elmaradhatatlan már manapság.

Tehát a Tomb Raider szinte tökéletesre sikerült remake. Gyökeresen eltér elődjeitől, de ennek ellenére még is egy nagyon jó játék ez. Talán jobbra sikeredett, mint azt sokan várták. Egyértelműen a kor igényeinek felel meg. Lehet, hogy így a régi rajongók némiképp csalódottak, de azt kell, mondjam nincs okuk a csalódottságra, hiszen egy igazi kalandjátékok kaptak cserébe, ami ráadásul csak hozzátesz a Tom Raider és Lara Croft eszményhez és annak a világnak a megértéséhez.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

A Google elől nincs menekvés

A Google fiókokban található egy olyan beállítás, ami percre pontosan rögzíti minden lépésünket. Bármiféle, az …