Új területeket is vizsgál idén az adóhatóság

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Új területeken is ellenőrzéseket indít a NAV 2013-ban, így először jelennek meg a környezetvédelmi termékdíjjal és a pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos vizsgálatok, valamint ellenőrzésre számíthatnak az adócsökkentő támogatásokat nyújtó vagy fejlesztési adókedvezményt igénybe vevő vállalkozások, az internetes kereskedők, és változatlanul vizsgálati slágerterület lesz az áfa – hívja fel a figyelmet a Mazars az adóhatóság ellenőrzési irányelvei alapján.
A környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ellenőrzések 2013 januárjával kerültek át a vámhatóságtól az adóhatósághoz – ismerteti a nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal - Új láthatósági mellények

Ezek a célzott vizsgálatok Nyári Zsolt, a Mazars szenior adómenedzsere szerint elsősorban a közösségen belülről csomagolóanyagot vásárló, illetve belföldön ilyen termékeket előállító vállalkozásokat érintik, és elsősorban azon cégek számára veszélyesek, amelyek az ellenőrzések alacsony szintje miatt eddig elhanyagolták a termékdíjfizetéssel és nyilvántartással kapcsolatos kötelezettségeiket.

Az áfával kapcsolatos visszaélések magas aránya miatt 2013-ban is a fókuszban maradnak az ehhez kapcsolódó ellenőrzések, a belföldi összesítő jelentések ez évi bevezetése pedig egyszerűbbé teszi az adóhivatal preventív erőfeszítéseit.

Nyári Zsolt szerint a statisztikából kiderül, hogy a NAV az idén a tavalyi erőforrások mintegy négyszeresét fordítja majd az áfa-visszaigénylések vizsgálatára, és várhatóan jelentősen nő az áfára vonatkozó kiterjesztett ellenőrzések száma is.

A NAV vizsgálni fogja az ugyancsak ettől az évtől bevezetett pénzforgalmi elszámolás áfa levonásával kapcsolatos szabályainak betartását, és a figyelmetlenséget várhatóan itt is szankcionálni fogják.

Továbbra is kiemelt vizsgálati téma a kapcsolt vállalkozások ellenőrzése – az elmúlt években jelentősen nőtt a NAV kompetenciája ezen a területen. A NAV irányelvekből pedig kiderül, hogy folytatódnak a 2012-ben elkezdődött munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos ellenőrzések is.

Nyári Zsolt szerint érdekesség az idei irányelvekben, hogy megkülönböztetett adóhatósági figyelemben részesülnek majd a látványcsapatsportoknak nyújtott céges támogatások. Ugyancsak az idei újdonságok között említette a szakember az internetes értékesítések monitoringját. Megjegyezte, hogy az idén bevezetésre kerülő pénzügyi tranzakciós illetéket, mint új adónemet ugyancsak fokozottan ellenőrzi a NAV.

https://www.onadozo.hu/hirek/mazars_uj_teruleteket_is_vizsgal_iden_az_adohatosag

GD Star Rating
loading...
Új területeket is vizsgál idén az adóhatóság, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

About Goldaccountant

Pósa Lívia vagyok, a Gold Accountant Könyvelő- és Bérszámfejtő Iroda vezetője. 1994. óta foglalkozom könyveléssel és bérszámfejtéssel, az irodám 1998-ban, tehát több, mint 15 éve alapítottam. Ez a mai gyorsan változó gazdasági környezetben, úgy vélem, kiemelkedő teljesítménynek számít. Ügyfeleink kis- és középvállalkozók, illetve egyéni vállalkozók. Büszke vagyok hűséges ügyfeleinkre, közülük többen is már a kezdetektől minket választottak és azóta is ragaszkodnak hozzánk. Könyvelő Irodánk a Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Iroda licencével rendelkezik. Fontosnak tartjuk a vállalkozás küldetésének elősegítését, mindig készen állunk, hogy szaktudásunkkal és információval segítsünk a döntéselőkészítésben. Gondot fordítunk arra, hogy naprakész szakmai információkkal rendelkezzünk, lépést tartsunk a változásokkal, ismerjük az alkalmazható adózási, jogi megoldásokat. Érdemes a Könyvelési Kisokos Vállalkozóknak blogot nyomon követni, illetve, a legbennfentesebb infókért hírlevelünkre feliratkozni. Könyvelő irodánk felhívja a cégvezetés figyelmét a kedvező és takarékos adózási megoldásokra. Szolgáltatásainkat szakszerűen és gondosan, a jogszabályoknak megfelelően teljesítjük, saját eljárásunkkal nem tesszük ki az Ügyfelet jogsértések és határidő mulasztások következményeinek. Kellő diszkrécióval kezeljük a vállalkozás ügyeit.

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …