Nemzetközi Nőnap (és a férfiak?)

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Minden év március 8-án nemzetközileg a nőket ünnepeljük.
Mi nők, jó esetben több figyelmet és szeretetet kapunk ezen a napon. Férfi társaink talán hamarabb hazajönnek a munkából, kedveskednek nekünk, virágot, édességet vesznek.
De tudja-e mindenki, hogy egyáltalán miért ünnepeljük pont ezen a napon a nőket, vagy egyáltalán miért ünnepeljük a nőket?

707935.jpg

Talán kevesen tudják, de a nőnap nem alapvetően a nők anyai és családösszetartó tulajdonságának az ünnepe, hanem a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel , melyet az egyenlő jogokért vívtak.
A nőnapot 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) ünnepeljük. Ezt a napot az ENSZ is a világnapok között tartja számon, vagyis kedves hölgy társaim a világ számtalan részén ugyanezen a napon több százezer hölgy kap kitüntető figyelmet férfi társaitól.
Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin.
A nemzetközi munkásmozgalom fejlődésével egyre inkább előtérbe került a női egyenjogúság és emancipáció kérdése. 1866-ban a nemzetközi Munkásszövetség kongresszusán határozatban rögzítették a nők hivatásszerű munkavégzésének jogát. 1899-ben a II. Internacionálé alakuló közgyűlésén napirendi pontként kezelték a nők munkához való jogát, az anyák és gyermekeik védelmét, a nők részvételi jogát a nemzetközi és országos eseményekben.
1909. február 28-án az USA-ban tartották meg az első nemzetközi nőnapot.
1910-ben a II. Internacionálé VIII. kongresszusán határoztak arról, hogy nemzetközileg is nőnapot tartanak. Pontos dátum akkor még nem volt. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg először a nemzetközi nőnapot.
1917. március 8-án Oroszországban nők tüntettek a békéért, a megélhetésért. A tüntetés után II. Miklós cár lemondott és az a megalakult polgári kormány szavazójogot biztosított a nőknek.
Ekkor vált véglegessé a nemzetközi nőnap dátuma, március 8-a.

Kedves férfi társaim. Sokszor viccelődve, szurkálódva jegyzitek meg, hogy nőnap bezzeg van, de mikor ünnepeljük meg végre a férfiak napját. A hecc kedvéért szoktuk mondani, hogy április 1-én (Bolondok napja) ünnepelünk titeket.

De a világ ismeri a nemzetközi férfinapot is, melyet november 19-én ünnepelünk. A férfinap célja, hogy a férfiak egészségére hívja fel a figyelmet és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget. Ez a nap alkalmas arra, hogy a férfiak által elért eredményeket hangsúlyozzuk, méltassuk a családban való szerepüket, a gyermekükkel való törődésüket, és elismerjük közösségi szerepüket.
Ezt a napot először 1999-ben ünnepelték meg Trinidadban és Tobagoban.
A szervezők minden évben más módon tartanak férfinapot. Különböző helyszíneken rendezvényeket szerveznek, a rendezvényeken minden évben olyan témákat dolgoznak fel, melyek a férfiakat érdeklik.
Ezek alapján kedves fiúk és férfiak, ünnepeljétek március 8-án a nőket, és említsétek meg nekik, hogy november 19-én visszavárjátok a kedvességet!!

About Goldaccountant

Pósa Lívia vagyok, a Gold Accountant Könyvelő- és Bérszámfejtő Iroda vezetője. 1994. óta foglalkozom könyveléssel és bérszámfejtéssel, az irodám 1998-ban, tehát több, mint 15 éve alapítottam. Ez a mai gyorsan változó gazdasági környezetben, úgy vélem, kiemelkedő teljesítménynek számít. Ügyfeleink kis- és középvállalkozók, illetve egyéni vállalkozók. Büszke vagyok hűséges ügyfeleinkre, közülük többen is már a kezdetektől minket választottak és azóta is ragaszkodnak hozzánk. Könyvelő Irodánk a Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Iroda licencével rendelkezik. Fontosnak tartjuk a vállalkozás küldetésének elősegítését, mindig készen állunk, hogy szaktudásunkkal és információval segítsünk a döntéselőkészítésben. Gondot fordítunk arra, hogy naprakész szakmai információkkal rendelkezzünk, lépést tartsunk a változásokkal, ismerjük az alkalmazható adózási, jogi megoldásokat. Érdemes a Könyvelési Kisokos Vállalkozóknak blogot nyomon követni, illetve, a legbennfentesebb infókért hírlevelünkre feliratkozni. Könyvelő irodánk felhívja a cégvezetés figyelmét a kedvező és takarékos adózási megoldásokra. Szolgáltatásainkat szakszerűen és gondosan, a jogszabályoknak megfelelően teljesítjük, saját eljárásunkkal nem tesszük ki az Ügyfelet jogsértések és határidő mulasztások következményeinek. Kellő diszkrécióval kezeljük a vállalkozás ügyeit.

Check Also

Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron

Tábor, zsebpénz, nyaralás és játékok Budapest, 2017. június 22. – A nyári szezonban gyerekjáték bolti …