Modern rabszolgaság [Első rész]

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

“Mi leszel ha nagy leszel?”

“Hol dolgozol?”

“Nem tudsz valami munkát?”

Ez a cikk-sorozat egy kicsit megpróbál rávilágítani a hagyományos munkavállalás hátulütőire. A sorozat végére jó eséllyel eljutunk majd valamiféle megoldáshoz is, addig pedig remélem, mindenki elgondolkozik egy kicsit a saját és mások jövőjén is.

In-Chains

Minden ember életében eljön az a pont, amikor el kell döntenie, hogy hol akar majd dolgozni. Ettől függ, hogy milyen iskolát kell elvégeznünk, és hogy később hogyan fogunk élni. Miután végeztünk a tanulással és végre kezünkben van az érettségi vagy diploma vagy a szakmai tudásunkát igazoló papír, eljön az ideje, hogy kilépjünk a munkaerőpiacra.

De valóban szükséges ez? Vannak dolgok, amiket magától értetődőnek gondolunk, és fel sem merül bennünk, hogy megkérdőjelezzük őket. Az emberek még mindig állásokban, és havi keresetben gondolkoznak, főleg Magyar országon. Pedig nem ez az egyetlen út, és nem is feltétlenül a legjobb.

Szóval kérdezzük meg magunktól, hogy érdemes-e munkát keresnünk. És ha igen, miért nem?

A legrosszabb befektetés

Mind hallottunk már történeteket idióta befektetésekről. Internetes programok, amik milliókat ígérnek néhány tízezer forint befizetése után, hatalmas projektek, amikből még egy sajtburgernyi profit sem lett, és sokáig sorolhatnánk.

De van egy sokkal közelebbi történet is, ami szinte mindannyiunkkal megesett már. Vannak emberek, akik heti 40-50 órát fektetnek be egy-egy munkahelyen, szinte nevetséges összegekért cserébe. Nem csak a pénzünket tehetjük rossz helyre, de az időnket is. Sőt. Ha a pénzünket elveszítjük, bármikor van lehetőségünk újra előteremteni. Ám a rendelkezésünkre álló idő véges. Soha nem kapunk belőle vissza egy percet sem és soha nem tudhatjuk mennyi van még belőle a számlánkon. Ha az időnket fektetjük egy rossz lehetőségbe, nem csak simán veszítünk rajta, de az életünk egy részét veszítjük el.

És mit kapunk cserébe? A legjobb állással sem fogunk négy-ötszáz ezernél többet keresni, ami még mindig csak annyira elég, hogy viszonylag kényelmesen megéljünk belőle.

A másik nagy probléma, hogy a nehezen megszerzett állásunk csak akkor hoz pénzt, ha folyamatosan dolgozunk. Nincs megállás. Az időnket fizetik meg, és ez bizony egy folyamatos kötöttség.

Folytatás a következő részben!

Ha tetszett a cikk, akkor adj rá öt csillagot, és oszd meg, hogy mások is olvashassák!

About Sawyer

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …