Modern rabszolgaság [Harmadik rész]

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Ez a cikk-sorozat egy kicsit megpróbál rávilágítani a hagyományos munkavállalás hátulütőire. A sorozat végére jó eséllyel eljutunk majd valamiféle megoldáshoz is, addig pedig remélem, mindenki elgondolkozik egy kicsit a saját és mások jövőjén is.

Szereted a főnöködet.

Ki ne szeretné? Minden munkahely tőlük lesz vidám kis hely. Vagy tévedek?

chained_hands

Ha elfogadsz egy állást, vagy főnök leszel, vagy sajnos el kell viselned, hogy van valaki, akinek az utasításait teljesítened kell. Ez a valaki legtöbbször nem okosabb nálad, nem végzi jobban a munkáját, mint te és még csak nem is szebb. Mégis ő mondja meg, hogy mennyit fogsz dolgozni a héten, mikor kell túlóráznod, mennyi pénzt vihetsz haza. És a társadalmi beidegződésnek köszönhetően te mindent éppen e szerint fogsz tenni. Mint, ahogy éppen úgy alkalmazott lettél mint mindenki más, és éppen úgy próbálsz hónapról-hónapra megélni. Néha persze megjutalmaz majd, ha ügyesen teljesíted az utasításokat. Kapsz fizetésemelést vagy eltölthetsz egy hétvégét a családoddal. Sajnos ha nem ilyen bőkezű a saját kis hűbérurad, akkor bizony kénytelen leszel kikoldulni azt a fizetésemelést. De semmi gond, hiszen szeretjük őt. A vállalkozói világban, ha találkozunk egy idiótával, csak elmegyünk a másik irányba, de amikor alkalmazottak vagyunk, akkor csak annyit mondunk: ‘Bocs, főnök!’

Rizikós ha nincs az embernek egy biztos állása.

Vagy talán mégsem? Egy vállalkozó többnyire a saját és az embereinek a munkájától függ. Ha jól terveznek, jól dolgoznak és ügyesek akkor nagyon jó esélyük van a sikerre. Előre ki tudja számolni a költségeket, az alapján beosztani a saját erőforrásait és előre tervezni. Ezzel szemben az alkalmazott teljes egészében a cégtől függ. Nincs döntési lehetősége szinte semmilyen kérdésben. Ha egy vállalkozó elront valamit, azt később kijavíthatja. Ha egy alkalmazott ront el valamit, őt kirúgják. A vállalkozó tudja, hogy milyen helyzetben van a cége. Az alkalmazott egyik napról a másikra szembesülhet azzal, hogy leépítésekre van szükség és elveszítette az állását. Valójában amikor az ember valaki másnak dolgozik, akkor sokkal kevesebb lehetősége van. Az állatvilágban is azok a legnagyobb túlélők, akik jól tudnak alkalmazkodni a különböző helyzetekhez. És a munka dzsungelében a vállalkozók sokkal rugalmasabbak tudnak lenni, mint az egyszerű beosztottak.

Folytatás a következő részben!

Ha tetszett a cikk, akkor adj rá öt csillagot, és oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

About Sawyer

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …