Modern rabszolgaság [Negyedik rész]

A cikk olvasási ideje kb. 2 perc

Ez a cikk-sorozat egy kicsit megpróbál rávilágítani a hagyományos munkavállalás hátulütőire. A sorozat végére jó eséllyel eljutunk majd valamiféle megoldáshoz is, addig pedig remélem, mindenki elgondolkozik egy kicsit a saját és mások jövőjén is.

Belterjes társadalmi élet.

A munkahelyek kicsit úgy működnek, mint az általános iskolai osztályunk. Egy adott közösség, ami a legtöbb embernek az elsődleges társadalmi közege is egyben. Ugyanazokkal az emberekkel töltjük a napjainkat és hétvégén is velük megyünk le bowlingozni. Persze ezzel semmi gond nincs, hiszen a kegyetlenül mély beszélgetések a meglepően sok új tollról vagy a főnök új barátjáról kárpótolnak mindenért. Csak nehogy ki kelljen mennünk a világba és idegenekkel szóba állni, még a végén kiderülne, hogy létezik más is a kis munkahelyünkön meg a kis életünkön kívül. És ha a főnök eladja az egyik munkatársadat egy másik ültetvényre dolgozni, akkor elvesztetted a barátodat? Vagy ha csak férfiakkal dolgozol, akkor az ötvenes, kicsit őszülő nő kell legyen az egyetlen nő az életedben? Nem hiszem. Vannak még helyek, ahol az emberek szabadon beszélnek és választják meg, hogy kivel akarnak kapcsolatba kerülni. Ahol nem azért vagyunk „jóban” valakivel, mert a tanárnéni egymásmellé ültetett minket.

human-trafficking_2185464b

A munkatapasztalat csapdája.

Amikor lehagyjuk az iskolapadot vagy néha még az előtt elkezdünk dolgozni valakinek. Ezzel biztosítjuk, hogy később legyen már munkatapasztalatunk. A fiatalkori szárnypróbálgatásokkal még nincs is gond. De amikor az ember megállapodik egy pályán és évekig ugyanazt csinálja, akkor azzal rengeteg lehetőségtől fosztja meg magát. Sokszor látjuk, hogy egy egy embernek 10-15 éves munkatapasztalata van egy adott ágazatban, ennek ellenére a szakmai tudása megegyezik egy két éve ott dolgozó munkatárssal. Ennek az az oka, hogy egy idő után már nem fejlődünk az adott területen vagy csak nagyon lassan. Viszont alkalmazottként kevés esélye van, hogy évente váltogatjuk majd a munkahelyeinket. Ezzel szemben egy vállalkozó sok minden megtanulhat és minél sokoldalúbb, annál jobb lesz a „szakmájában”. Az alkalmazottak olyanok mint a gépek, akiket egy adott feladatra programoznak.

Folytatás a következő részben!

Ha tetszett a cikk, akkor adj rá öt csillagot, és oszd meg, hogy mások is elolvashassák!

About Sawyer

Check Also

Ipari beruházások húzzák az építőipart és a turizmust

A kritikus munkaerőhiány miatt akadoznak a lakásépítések Budapest, 2017. április 18. – Még mindig az …