Film utca 12.: Star

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Guy Ritchie neve úgy gondolom mindenkinek ismerős, a Blöff-fel és a Ravasz, az agy és két füstölgő puskacsővel egy világ szívébe lopta be magát. Én most a legismeretlenebb művével fogom megismertetni a nagyérdeműt. Nem a Revolverrel, bár az is elférne ebben a garnitúrába, mint ismeretlen ismerős, és nem is a Hullámheggyel, az az a kategória, amit a kutyák után össze kell szednünk kis zacskókban, amit a direktor úr is szívesen elfelejtene. Szokásomtól eltérően ma egy rövidfilmet fogok kiteríteni a képzeletbeli boncasztalomra, amiben szintén kedves felesége játszik, azzal a különbséggel, hogy ez jó. Ez a mindössze hét perces alkotás, a 2001-es Star.

star-bmw-shortfilm_026

Ne gondoljuk, hogy egy rövidfilmről nem lehet annyit regélni, mint egy rendes mozifilmről, pláne ha az mondjuk egy David Lynch vagy egy hozzá hasonló személy agyának szüleménye. A film arról szól, hogy az ügyeletes világsztárt (akit Madonna játszik) egy stílusát nem toleráló kimért angol úr (Clive Owen) elfurikázza a koncertjének helyszínére. Hogy az énekesnő egy életre megtanulja, hogy nem az „ő seggéből jön a napfény” (ahogy a Brian életében is elhangzik), a sofőr kb. 180 km/h-val, a nő testi épségére fittyet hányva juttatja el annak célhelyére.

Mint a legtöbb Guy Ritchie filmben, ebben is van narráció, amit a bariton hangú Clive Owen súg-búg a nézőnek. Személy szerint, én nagyon szeretem, ha van „mesélő”, így a kvázi „üres” részek is ki vannak töltve, ráadásul Guy Ritchie sajátos humorával megfűszerezve. A film kicsit olyan, mintha a direktor úr a saját feleségéhez hasonlatos elkényeztetett sztárocskák elé próbálna görbe tükröt tartani. Már rögtön az elején, mikor a sofőr elmeséli, milyen is egy „sztár”, szinte a szöges ellentétjét mutatják be, ami hozza a Guy Ritchietől megszokott komikumot.

The-Hire-Star-Madonna

Miután az előadóművész beszáll a kocsiba Clive Owen mögé óriási pökhendiséggel és piedesztálról lekommunikálással fogadja őt. Az autó fékevesztetten elindul a jól ismert Blur – Song 2. zenéjére. Innentől kezdődik csak az igazi, hamisítatlan Ritchie-féle gyors és intenzív akció és kameraparádé (Guy Ritchie egyébként az egyedi kameramozgásaival vált az egyik legelismertebb angol rendezővé). Vicces, akciódús, pimasz, intenzív zenék, gyors és zseniális kamerakunsztok, imádnivaló. Az a legjobb az egészben, hogy a Madonnát gyakorlatilag egyszerű emberré amortizáló száguldás annak a következménye, hogy a művésznő leugatta a sofőrt, hogy időben érjenek célba. Valójában ő csak minden tehetségét felhasználva eleget tett az utasításnak.

A vége a legjobb. Mikor már énekesnőnk totálisan tönkrement az utazásba, az út végén várja csak az igazi presztízsveszteség. A vége pont abban a legjobb, amiben rossznak tűnhet. A teátrálissága teszi az egészet annyira jóvá és mondanivalóval teljessé, hogy elképesztő. Ebben a kis hét perces filmecskében sokkal több mögöttes gondolat van, mint azt elsőre gondolnánk, nekem is csak harmadik, negyedik megnézésre estek ezek le. Az egyetlen negatívum talán Madonna színészi játéka lehet, de tekintve, hogy egy végletekig ellenszenves és ripacs nőt alakít, ez pont helyénvaló.

Akik szeretik a rendező urat, semmiképp ne hagyják ki! Szerencsékre ez a kis jóság még a legnagyobb videómegosztó oldalon is megtekinthető. Amúgy is csak hét percet vesz el az ember életéből, vagy ha nagyon tetszett, akkor akár tizennégyet, vagy huszonegyet. Esetleg huszonnyolcat.

GD Star Rating
loading...

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …