Oscar-jelölt filmek 1.: A messzi dél vadjai

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Februárban ismét megkapja egy film a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. Kilenc alkotás verseng e díjért. A jelöltek listája sokak számára meglepő lehet. A messzi dél vadjai is ott van a listán, nem is véletlenül. Lehet, hogy ez az átlag közönség számára egy kevésbé ismert alkotás, de ennek ellenére mégis érdemes időt szentelni e mű megtekintésére.

a_messzi_del_vadjai_plakat

A film egy dráma, mely egyben fantasy is. Egy elképzelt helyen, a „Fürdőkád” nevű helyen játszódik a mozi, ahol egy kis létszámú embercsoport él elszigetelve a civilizált városoktól. Elsőre úgy tűnik, mintha ezek az emberek hajléktalanok lennének, és a túlélésért küzdenének összeeszkábált viskókban, és kukából összeszedett tárgyakkal próbálják a normál életet megteremteni maguknak. De mindez látszólagos. Szándékosan hagyták el a városi életet és szándékosan élnek „állatok módjára”. Ezek az emberek abban hisznek, hogy a világegyetemnek van egy egyensúlya, ezt az egyensúlyt a benne lévő dolgok teremtik meg azzal, hogy megfelelően léteznek egymás mellett. A „Fürdőkádban” élő emberek ezt az egyensúlyt próbálják fenntartani. Szerintük a városi élet az egyensúly megbontásához vezet. Továbbá a civilizáltság rabjai az emberek. Ezért a „Fürdőkádban” élő emberek nem dolgoznak, és nem csinálnak semmi olyat, ami a városi civilizált életre emlékezteti őket vagy legalábbis minimális olyan cselekedeteket tesznek. A természet adta lehetőségekből próbálnak fejlődni, táplálkozni, életben maradni. Mindezt a hit szerint teszik, hogy így a világegyetem egyensúlyát nem bontják meg.

beasts-of-the-southern-wild02

Ez a filozófiai eszmefuttatás, ami övezi a filmet egészen elképesztő. Sőt, ahogy ez ábrázolva van, az is. Ennek az elméletnek a felépítése egy másfél órás történetben is szintén pazar. Nem lesz unalmas, semmitmondó a film, mindig történik valami izgalmas. Néha azt hiszi a néző, hogy érdektelen dolgok történnek, de később minden jelenet értelmet nyer. A film filozófiájába minden jelenetnek kapcsolódása van. Tehát ez az elmélet, amit a film képvisel igen figyelemre méltó, hiszen napjaink globális problémáira hívja fel a figyelmet és egyfajta „megoldást” kínál arra. A film igyekszik megmondani a nézőnek, hogy „Ember, ne szennyezd most már tovább a környezetedet, mert nagyon rossz vége lesz! Összeomlik a világ! Ideje visszatérned a természethez!”. Tulajdonképpen a rousseau-i megfogalmazás illik erre a filmre: „Vissza a természetbe!”

Ugyanakkor mégis feltenném azt a kérdést, hogy ha a film tényleg a természet adta világba kívánja visszacsábítani az embert, akkor a „Fürdőkádban” élő emberek, miért isznak annyi alkoholt. Véleményem szerint, ha a civilizált élet elől menekülnek és annak eszközei, szokásai elől, akkor a káros, értelmetlen szenvedélyekkel is fel kéne hagyniuk, így az ivással is. De a filmben ez kulcsfontosságú tényezőként van jelen. Ha bármi probléma, tragédia, öröm történik, akkor mindig alkoholizálnak a szereplők. Sőt, gyakran csak úgy is. A túlélésért küzdenek, de alkoholt inni mindig van idejük. Véleményem szerint ez szembe ütközik a film filozófiájával.

Ha már említettem, hogy mi is a „Fürdőkádban” élő emberek célja, akkor tulajdonképpen értelmet kap a „Fürdőkád” elnevezés is. Egyfajta metafora ez, némi túlzással. A „Fürdőkádba” mennek az emberek a városokból, hogy lemossák magukról a városi szennyet.

Az előzőekben felvázoltakból tulajdonképpen már ki is derül, hogy miért is lett Oscar-jelölt ez a film. A társadalom problémáira felhívó cselekedete miatt, és az arra adott „megoldása” miatt. Még ha nem is fogja elnyerni az Oscar-díjat e remekmű, akkor is érdemes mindenkinek megnézni ezt az alkotást. És ha a film témája és története nem lenne elég, akkor még megemlíteném azt is, hogy fantasztikus a színészi játék a műben, annak ellenére, hogy nem ismert színészek játszanak a filmben.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …