Film utca 7.: Képtelen képregény

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Ismét nem borzolom nagyon szét a kedélyeket. Ha csak brutális és komor filmekről írok, még a végén azt hiszitek, valami elfajzott csóka vagyok. Habár ez a film is (viszonylag) komoly, az írója és rendezője – aki egyébként egy és ugyanaz – nem az a kifejezetten drámai filmek megalkotója. Ez az úriember Kevin Smith, vagy ahogy többen ismerik: Néma Bob. Igen, az a Néma Bob. Azért ragadtam ki a filmjei közül ezt, mert talán ez a legkevésbé ismert mind a Smith filmek közül, mind a Jay és Néma Bob filmek közül.

chasing-amy-1997

Ami azt illeti, úgy ültem le megnézni, hogy „na ma is nevetek egy jót”. Nevettem ugyan, de közel sem annyit, mint a többin. Erről mit sem tudok, de úgy vélem a rendező belevitte saját nőkkel kapcsolatos élményeit, ezért lett ez a film elgondolkodtatóbb és kevésbé mókás.

A történet két képregényrajzolóról szól, akik jó barátok. Egy nap aztán belép az életükbe az a bizonyos harmadik, a végzet asszonya. Holden (Ben Affleck) első látásra beleszeret a lányba, aki persze nem viszonozza ezt jó ideig. Később mégis összejönnek, ami felkavarja a két barát addigi gondtalan, képregényben gazdag agglegény életét. Az 1997-es Képtelen képregény valójában hosszú párbeszédek egymásutánja.

A Kevin Smith filmek, főleg a koraiak inkább szövegközpontúak, mintsem látványközpontúak (kivéve a Dogmát, ami mindkettő). A Shop stop is inkább szöveg, de ott volt rengeteg vicces jelenet is, akárcsak a Shop showban. Ebben a filmben főleg a sok duma a lényeg, ami főleg egy témát ölel fel: a szexet. Persze más filmekkel ellentétben, itt aztán minden körül van benne járva, oda vissza az egészen érzelmes dolgoktól a meglehetősen gyomorforgatókig.

Képi világában hasonlít a többi filmre, tekintve hogy erre a filmre se költöttek túl sokat, ami egyáltalán nem baj. Kevin Smith egyik védjegye a „kevés pénzből jó film” koncepció. Kicsit talán sötétebb és érzelmesebb a hatás, de mégis érződik rajta az alkotó keze nyoma. Néhol azért várna az ember több nevetésre ingerlő részt, és talán ez az egy dolog, ami egy kis csalódást hagy bennünk.

chasing-amy-original-800x300

Mindamellett ez nem egy rossz film, sőt. Bunkó és káromkodásoktól teli mondataitól függetlenül nagyon is van mondanivalója ennek is, mint ahogy egyébként a többi Smith agymenésnek. Ebben van talán a legtöbb tanulság és legtöbb elgondolkodásra szánt gondolat – bármilyen bután is hangzik.

Ben Affleck nem tartozik a legjobb színészek közé, finoman szólva sem. Ő is azon emberek sorát erősíti, aki inkább jobb rendező, mint színész. Ebben azonban talán mégsem annyira ripacs, mint más filmjeiben. Tud ő, ha akar, szerettem a Good Will Huntingban is, de voltak filmjei, amitől ments meg Uram minket! Joey Lauren Adams (a femme fatale) az, aki leginkább gondoskodik a jó színjátszásról. Nem mellesleg Golden Globe-díjra is jelölték ezért, ami sajnos csak jelölés maradt. Aki viszont abszolút a hátán hordja a filmet, az Jason Lee. Szinte minden mondatán fetrengtem a nevetéstől, és ő amúgy tehetséges és sokoldalú színész, azzal a huncut nézéssel és a medvecsapda mosolyával. Jay és Néma Bob pedig már csak a hab a tortán.

A Képtelen képregényt ne úgy nézzük meg, hogy jót nevetünk. Egy laza délutáni romantikus dráma, amin lehet nagyon nevetni – így üljünk neki, akkor nem lesz baj. A Jay és Néma Bob visszavág rajongói pedig feltétlenül nézzék meg, úgy érteni is fogják a két marháról szóló film poénjainak felét. Kevin Smith fanoknak pedig kötelező.

GD Star Rating
loading...

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …