Far Cry 3 [játékteszt]

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Mondhatni, hogy már mindenki ismeri a Far Cry nevet. 2004-ben indult ezzel a címmel ez a sorozat melyet a Crytek fejlesztett. Nagy siker lett ez a teljesen új játék, annyira, hogy folytatása követte. A napokban egy harmadik résszel is gazdagodott a sorozat, ami nem mindennapira sikerült.

A történet egészen egyszerű, de nagyszerű, legalább olyan jó, mint az első részben volt. A második részben megismert történetnél pedig mérföldekkel jobb. Szerencsére nem csak az alap sztori lett jó, hanem az ebből kialakított játékmenet is. Számomra a második rész jóval unalmasabb volt, mint az első. De ez most sokkal mozgalmasabb. mint ez előzőé. Vagyis, mikor már eleget járkálgattunk, bóklásztunk stb., akkor mindig történik valami izgalmas velünk a játékban. Nem kell várni arra, hogy mikor lesz már valami izgalmas.

Mindezt azért nagyon fontos kiemelni, mert ebben a folytatásban is megmaradt az open world adta lehetőség, mint a második részben. De most a készítők úgy kreálták meg azt, hogy ne keljen feltétlen bolyonganunk a nagyvilágban, hanem viszonylag dinamikusan haladhatunk a sztoriban. De ha még is kedvünk támad valami másra, akkor nyugodtan vándorolhatunk bármerre, nincsenek előttünk korlátok. Ebben az open world világban, ami a játék szerepel egészen élethű minden. Különféle állatok szaladgálnak mindenfele, mindenféle vízi élőlények úszkálnak a vízben és ezek akár meg is támadhatnak minket, akár küldetés közben is. Ellenségekkel is találkozhatunk felfedező utunk során, akikkel szintén interakcióba léphetünk. Továbbá tudunk növényeket gyűjteni, állati tetemekből testrészeket, melyeknek hasznát vehetjük.

Tulajdonképpen a játék úgy épül fel, hogy adva vagyunk a nagyvilágban és bármerre mehetünk, ha kedvünk tartja, csináljuk a küldetéseket, ha ehhez nincs kedvünk, akkor gyűjtögethetünk, vagy felfedezhetjük a tájak rádióállomásait, melyek segítségével a térképünkön látottak bővülnek; vagy akár mellékküldetéseket is csinálhatunk. Rengeteg féle dolgot összeszedhetünk, pénzt, memóriakártyát, egyéb értékeket, melyeket szintén fel lehet használni.

Továbbá különféle dolgokat megtanulhatunk segítőnktől, Denis-től, például hogyan kell késsel embert ölni. Készíthetünk fegyvertartót, stb. Fegyvereinket tudjuk fejleszteni. Szóval rengeteg mindent tudunk csinálni, amit egy ilyen vad helyen meglehet tenni a való életben. De hogyha valakit mindez nem érdekel annyira, szimplán csak a küldetést akarja teljesíteni egy szimpla FPS játék módjára, akkor arra is van lehetőség. Nem feltétlenül kell rengeteg időt autókázni vagy gyalog barangolni a küldetésekért, hanem a fontosabb helyszínekre át lehet „teleportálnunk” magunkat és már folytathatjuk is vad kalandunkat. De aki inkább az utazást választja, az egészen sok jármű közül választhat.

A játék hangulatához a grafika és a zene is hozzá tesz. Szép, látványos, részletes grafikája van ennek a játéknak, talán a Crysis szintjét nem éri el. De mindenképp élvezetes látványt nyújt. A küldetések alatt egészen mozgalmas zenei dallamokat halhatunk, mely sokat dob a hangulaton.

Tehát a Far Cry 3 egy olyan FPS játék, ami egy open world világban játszódik, némi RPG beütéssel. De természetesen klasszikus FPS élményt is nyújt a játékosoknak, ha csak erre vágynak. Sőt egészen pazar élményt, hiszen remek sztori és hangulat övezi a játékot, látványos grafikával.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

A Google elől nincs menekvés

A Google fiókokban található egy olyan beállítás, ami percre pontosan rögzíti minden lépésünket. Bármiféle, az …