Béna testrablás – Kertvárosi kommandó KRITIKA

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

1956-ban Don Siegel megalkotta a Testrablók támadása című sci-fit, mely mára kultusz filmmé vált. Olyannyira, hogy több filmben is visszatértek a testrabló űrlények, ilyen például a szintén nagy sikerű, 1982-es John Carpenter rendezte A dolog című film. Idén újabb testrablós film került a mozik vásznára. De ezúttal nem egy remek újragondolásról van szó, hanem egy bugyuta vígjátékról, a Kertvárosi kommandóról.

Az alap sztori egész jó. Evan Trautwig (Ben Stiller) egy gyönyörű amerikai kertvárosban él, ahol minden csodálatos és ez javarészt neki köszönhető. Viszont egy nap földönkívüliek bukkannak fel a kis városban és apránként embereket kezdenek öldökölni. Ennek megakadályozására Evan létrehozza a Kertvárosi kommandót.

De sajnos az alap sztorin kívül a történet többi része nagyon gyenge. Nem túl izgalmas történetvezetés jellemzi a filmet. Na és persze nem túl jó poénok se. A viccek nagy része gyenge, erőltetett vagy egyszerűen bugyuta, nem oda illő és néha értelmetlenül alpári. Egyszóval unalmas a történet és a poénok is. Ha jobb viccek lennének a filmben, még talán akkor is unalmasnak lehetne mondani ezt a filmet, hiszen csupa olyan elemekből építkezik, mint minden mostani amerikai vígjáték. Egyedül talán a film vége nevezhető kicsit pozitívnak. Az egészen látványosra és akció dúsra sikeredett.

A történettel és a poénokkal ellentétben a film látványvilága egészen jó. Az akció jeleneteket jól sikerült megcsinálniuk a filmkészítőknek és a földönkívüliek kinézetét is jól eltalálták, tökéletesen passzolnak a filmbe. A zenei aláfestés is még egészen elfogadható lett, de nem mondanám, hű de extra jónak.

A színészi játék is jó, bár ez nem elég a film sikeréhez. Hiába játsszák jól a szerepüket a színészek, ha azok bénák. Na és persze hiába szerepelnek elfogadhatóan, azért már láttunk jobbat is. Ben Stiller-t is láthattuk már számtalanszor jobb filmekben, jobb szerepet nyújtva.

Egyszóval a Kertvárosi kommandó című amerikai vígjáték egy rossz film. Ha egy kellemes kikapcsolódásra vágyik valaki, akkor inkább más filmet nézzen meg. A vígjátékok szerelmeseinek is inkább más vígjátékok megnézését javaslom; ha nagyon nem tudnak mást nézni, akkor esetleg egy egyszeri megnézést kilehet bírni e film előtt is.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …