Nyári kirándulásötlet: Wales

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Az Egyesült Királyság manapság inkább a munkavállalók körében kedvelt, kirándulási célból sokkal kevesebben választják. Pedig rengeteg gyönyörű látnivaló van a szigetországban, amit egyszer az életben mindenképpen meg kell néznünk. Ilyen lélegzetelállítóan csodálatos hely a Wales keleti részén fekvő Snowdonia National Park és a kis, part menti város Conwy.

A Snowdonia National Parkban található Snowdon csúcs Wales legmagasabb pontja, a maga 1085 méterével. A táj gyönyörű, a tavakkal, hegycsúcsokkal és hegyi patakokkal átszőtt látkép olyan hatást kelt az emberben, mintha megállt volna az idő. A csúcsra 6, különböző nehézségű úton kapaszkodhatunk fel, ami közel 5 órás túrát jelent. Aztán persze ugyanennyit vissza, de a látvány mindenképpen megéri a fáradozásokat.

A nemzeti parkot egyébként 1951-ben hozták létre, hogy megóvják a természetes táj értékeit, mely azóta is több százezer látogatót fogad évenként.

Ha arra adjuk a fejünket, hogy meglátogatjuk ezt a nem mindennapi szépségű természeti képződményt, érdemes előtte foglalnunk egy szobát valamelyik Conwy-ban található bed and breakfast-ben. Ezt már minimális összegért megtehetjük, s, a fárasztó túra után kocsiba huppanva csakhamar elfoglalhatjuk szállásunkat Conwy valamelyik kedves, walesi lakójánál. Ha a Nap lebukik a tenger habjai mögött, betérhetünk a part mentén fekvő, igazi walesi hangulatot idéző Liverpool Arms nevű pubba, ahol vérbeli helyiekkel találkozhatunk, akik énekszóval és koccintással köszöntik a felkelő Holdat.

A városka teljesen ráhangolódott a turizmusra, szinte minden második házban találni kiadó szobákat, melyhez másnap reggel egy tradicionális, english breakfast-öt is kapunk a tulajtól. Ha teletömtük a bendőnket indulhat is a városnézés, mely jó pár óránkat fel fogja emészteni.

Kihagyhatatlan az I. Edward király idején épült vár, melynek véres történelme és csodálatos kialakítása népszerű látogatóhellyé teszi az építményt.

A város másik látványossága és a szellemvadászok kedvelt helye a Plas Mawr, vagy angol nevén „The Great Manor”. Az elizabeth-korabeli épületnek is véres történelme van, a dolgozók és látogatók állításuk szerint mind a mai napig találkoznak a szellemformát öltő egykori lakókkal. (Megjegyzem, én egy árva lelket sem láttam). A történet szerint az 1500-as évek második felében Roberty Wynn oda volt a tengeren, mindenidős felesége, karjában kisfiával a toronyban állva kémlelet a messzeséget és várta haza urát. A szoba azonban nyirkossá és hideggé vált, így a fiatal feleség úgy döntött, hogy lesétál a meredek lépcsőn és megmelegszik kicsit. A szóbeszéd szerint rátaposott hosszú ruhájára, majd karjában a gyermekével és hasában a még meg nem született kisbabával lezuhant a lépcsőn és összetörte magát. A szolgák orvost hívattak, de az orvos nem tudta megmenteni a fiatal édesanyát, sem a gyermekeket. A pletykák szerint az orvos, félve a hazatérő férj haragjától a kéményen át próbált meg menekülni, onnan azonban sosem jutott ki, ott lelte halálát. A történet érdekessége, hogy a testet sosem találták meg. A szemtanúk szerint a majorban kísért a fiatalon elhunyt Lady Wynn, a férje Robert Wynn, az orvos és egy fekete szellemmacskát is látni vélnek időnként.

Ha ráuntunk a borzongásra látogassunk el a Liverpool Arms közelében található „The smallest house in Great Britain” névre hallgató parányi látványossághoz. A kicsiny lakás a 16. században épült, tulajdonosa egy jól megtermett halászember volt, akinek – az állítások szerint – ha feküdt, kilógott a lába az ablakon. A házat ma már nem lakják, turisztikai látványosság, pár fontért pedig be is kukkanthatunk Nagy-Britannia legkisebb házába.

A nap megkoronázásaként sétáljunk végig a várfalon, majd üljünk be egy fish ’n chips-esbe és fogyasszunk el egy jó kis tradicionális brit ételt. Ne feledkezzünk el hangsúlyozni az eladónak, hogy nem kérünk a krumplira ecetet!

GD Star Rating
loading...

About BHajni

Check Also

Tiltott zóna – belépni tilos

A világon már mintegy ötszáz darab atomerőmű működik, viszont néha sor kerül váratlan eseményekre, meghibásodásokra. …