Tiltott zóna – belépni tilos

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A világon már mintegy ötszáz darab atomerőmű működik, viszont néha sor kerül váratlan eseményekre, meghibásodásokra. 1979-ben az amerikai Three Mile Island szigetre épült atomerőműben következett be egy kisebb szivárgás, de ez a hiba nem követelt emberéleteket. Hét évvel később 1986-ban azonban bekövetkezett mindenki rémálma: egy hatalmas robbanás a csernobili atomerőműben.

10

A személyzet nagy része azonban a gyilkos sugárzás ellenére reggelig az épületben maradt. A katasztrófát sokak szerint az emberi mulasztások sorozata okozta, ugyanis a legalapvetőbb technikai előírásokat sem tartották be. Az atomreaktorban történt robbanás során nagy mennyiségű radioaktív grafitpor jutott a levegőbe, ami még az Amerikai Egyesült Államok keleti részét elérte. Több mint kétszázezer embert kellett kitelepíteni. A sérült reaktorblokk köré nemsokkal később építettek egy hatalmas méretű szarkofágot, amely megakadályozta, hogy több szennyező anyag jusson a levegőbe. Csernobil városától mintegy tizenhat kilométerre északi irányban az erőműben dolgozók éltek a családjukkal. Itt mintegy negyvenkilencezer embert telepítettek ki azonnal a katasztrófa bekövetkezése után. A városban olyan mintha megállt volna az idő. Napjainkban a katasztrófa környéke, Csernobil ugyanúgy néz ki mint huszonöt évvel ezelőtt. A katasztrófa után megkezdődött az utak tisztítása, megpróbálták rendbe hozni a várost, de a hatalmas sugárzás miatt nem telepíthető oda lakosság, ki tudja még, hogy meddig. A hely ma olyan mint egy szellemváros: a házak falát szovjet címerek borítják. Az iskolákban és óvodákban még ott hevernek a gyermekek játékai, a füzetek, a rajzaik és az iskolai tanszerek. A közel tizenháromezer lakás nagy részét azonban teljesen kifosztották, az ablakokat és az ajtókat betörték.

Csernobil tiltott zónája a katasztrófaturisták egyik paradicsoma. Legálisan csak szakemberek, illetve néhány újságíró mehet be a katasztrófa helyszínére.2011-től elkezdték a hivatalos utak szervezését, a kíváncsi külföldiek és belföldiek részére a tiltott zónába,amelynek az ára 122 euró. Természetesen csak azon az útvonalon haladhatnak, amely sugárzása nem veszélyezteti egészségüket, nincsen káros hatással a szervezetükre. Ennek az útnak a keretében megtekinthetik a katasztrófa helyszínét, kiürített területet, valamint az ott hátrahagyott ezernyi járművet.

About worldsoul

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …