Hálaadás kontra technológia

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A hálaadás egy észak amerikai ünnepnap. Eredetileg hálát adtak létezésükért Istennek. Ám ez a szokás, hagyomány idővel szépen lassan megváltozott. Ezen a napon megköszönjük és hálát adunk az Égnek, a családunknak, a barátainknak azért, hogy vannak  nekünk. Talán már mondhatjuk, sőt hálálkodhatunk a csodálatos technológiának is valamint annak feltalálójának, hogy létezik és használhatjuk azt.

Nézzük csak meg közelebbről. Itt van példának okáért a legegyszerűbb és leghasznosabb Internetes közösségi oldal a Facebook, melynek segítségével kapcsolatokat építhetünk ki és tarthatunk fenn a bolygónk egész területén. Megoszthatunk egymás között bármilyen videót, hang vagy akár képanyagot is. Másik példának ott van a szintén több millió, billió ember által használt Google szolgáltatás, melyen keresztül szintén számos információt kaphatunk meg.

turkey

Másrészt használhatjuk e-mailek küldésére, fogadására. Sőt rengeteg új termékkel gazdagítja kényelmes életünket. Mondhatjuk, hogy ezekre az oldalakra és azok funkcióira oly mértékig szükségünk van, mint egy nyári napon a jó hideg fagylaltra. Bár attól, hogy mi  hosszú időn keresztül hálásak vagyunk a nagy cégeknek, gyártóknak, nem biztos, hogy ők is hálásak nekünk. Lássuk például, hogy mi bizalommal kiadtuk a ”biztonságos” oldalaknak adatainkat, mégis könnyedén kicsalhatták kezeikből, valamint visszaéltek azokkal. Szolgáltatásuk elején persze minden remekül ment, etikailag és erkölcsileg is, napról napra mégis úgy érezzük, hogy bizalmunkat lassan elveszítjük bennük. Ezt tapasztalhattuk akár a Facebookkal kapcsolatban is. Az elején úgy hitte mindenki, hogy rendben van az oldal. Olyanok voltunk, mint egy pszichológiai teszten a tengeri malacok, vagy az egerek. Könnyedén manipuláltak / manipulálnak bennünket az újabbnál-újabb weboldalak, a reklámok, negatív/pozitív kritikák, vagy a nem odaillő hozzászólások.

Ezekről az akár sértő megjegyzésekről készültek különböző pszichológiai tanulmányok is, hogy mennyire megviselik az ember önérzetét. Hallhattunk néhány igen tragikus eseményről is ezzel kapcsolatban. Most vessünk egy pillantást a Google-re. Miután konkrét levelezéseinket tárolja a G-mail, több esetben is kiszivárogtak, eltűntek, megváltoztak tartalmaik. Ezek után természetesen megváltozott a cég hozzáállása, és úgy határozott, minden levelet átellenőriztet, majd külön tárolja azokat. Mindenesetre, ezen a napon – ha már a többin általában a gépünket, tabletünket és telefonjainkat bújjuk és a közösségi oldalaktól és modern technikától elszakadni nem tudunk – töltsünk el egy napot a szeretteinkkel.

Gondoljunk bele, ha egy nap megszűnik a technológia, akkor mennyire magunkra leszünk hagyva, ha ők nem lennének mellettünk.

 

Küldte: Viktória

 

About aaa

Check Also

Vajna Timi közpénzből élvezi a jólétet?

Újabb és újabb videókat tesz ki Intagram profiljára Vajna Tímea, Andy Vajna felesége. A TV2 …