Liam Neeson és a repülés: Non-stop Kritika

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

A magányos, számkivetett, lelki teherrel küzdő akcióhős figura megunhatatlan az akció-thrillerek világában. Megszámlálhatatlan mennyiségű film készült már e típusú főhősre alapozva, de a filmkedvelők sosem unják ezt meg. Mindig kell egy ilyen alkotás még akkor is, ha az nem hoz semmi újítást. Az idei Non-stop című akció-thriller is betudható egy ilyen filmnek, de még is egy szórakoztató mozi.

A történet szerint egy repülő tart New Yorkból Londonba, amin egy légi marsall, Bill Marks (Liam Neeson) is utazik. Ilyen ügynökök 2001 szeptember 11. óta rendszeresen utaznak utasszállítókon titokban, hogyha valami baj történne, fellépjenek. Bill Marks is épp ilyen szolgálatot teljesít az ominózus gépen. Röviddel a felszállás után sorozatos üzeneteket kap a telefonjára egy titokzatos embertől, aki 150 millió dollárt követel, és ha nem kapja meg a pénzt, akkor 20 percenként végez egy utassal. Ügynökünk akcióba lendül és megpróbálja kitalálni ki, lehet az a gépen, aki ilyen követeléssel áll elő, persze nem egyszerű a dolog, mert mindez úgy van megrendezve, hogy az emberek azt higgyék, hogy Bill elakarja téríteni a gépet és magának akarja a 150 millió dollárt és nem is létezik semmilyen fenyegetőző.

non-stop

Ahogy említettem a magányos akcióhős figura már lerágott csont, de ezt a fajta karaktert nem szokták egy repülős túszdrámába ültetni. A repülőn zajló drámák is közkedvelt témája az akció filmeknek, de kicsit más stílusú főhőst szoktak alkalmazni a filmkészítők. Tehát azért hoz némi egyediséget a Non-stop.

De azért senki ne gondolja, hogy egy különleges alkotás ez, mert nem az. A történet annyira tipizáltan kezdődik, hogy már kicsit megmosolyogtató. De ez megbocsájtható hiszen, miután felszáll a gép és elkezdődik a dráma, már egészen izgalmas és profi thrilleré alakul át ez a mozi. Persze ehhez nagyban hozzájárul a kiváló operatőri munka, e nélkül nem lenne nagy durranás sok jelenet.

Non-Stop-Liam-Neeson

De persze a színészi játék nyom a latba a legtöbbet. Liam Neeson Bill Marks szerepében igazán jól mutat. Igaz a történet elején ősi kicsit nevetséges, mint ahogy az egész történet kezdés, ahogy már említettem. A másik fontos szereplő Julianne Moore, aki egy fura utast alakít a filmben, aki szorosabb kapcsolatba kerül Billel. Moore karaktere sokat dob a történeten, mert ő kicsit titokzatos és így kicsit izgalmasabbá teszi a sztorit. De feltűnik még Scoot McNairy, Lupita Nyong’o, Shea Whigham. Velük is meglehetünk elégedve színészi munka terén.

non-stop-julianne-moore

Viszont a zenei aláfestések elég jellemtelenek lettek. Továbbá nem csak, hogy a történet kezdődik elcsépelten, hanem végig van egy kislány karakter a filmben, ami teljességgel érthetetlenül van ott. Ez a lány egyedül utazik New Yorkból Londonba az apukájához. Ezt nem is értem, hogy gondolták a készítők, hogy ezt belerakják a Non-stopba. Egy tíz éves vagy még lehet, hogy annál is fiatalabb kislány nem fog egyedül átrepülni a világon, legalábbis egy ilyen kontextusú filmben nem. Persze meg van a szerepe neki is a történetben, de akkor is egy nagy kérdőjel ő.

Tehát a Non-stop című akció-thriller bevált receptek alapján készült. De azért egy jól árgondolt alkotás. A magányos számkivetett hőst és az utasszállítós drámát összegyúrja és egy élvezetes mozivá kreálja. Egy egyszeri megtekintésre tökéletes a műfaj kedvelőinek. Egyébként Jaume Collet-Serra rendezte ezt, aki már szintén dolgozott együtt Liam Neesonnal, 2011-ben az Ismeretlen férfiban.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …