Film utca 71.: Mi ketten

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Régóta ott volt a listámon a film, de valahogy eddig nem érdekelt. Mostanra viszont annyira hosszú lett, hogy muszáj volt lefaragni belőle, így elkezdtem sorba haladni. Ez volt először felírva. A felénél rájöttem, hogy ez bizony nagyon is idevaló. Habár nincs benne annyi ismerős név és arc, mint a korábbi állomásokban, pár embert azért fel lehet benne ismerni. Például Richard Griffiths, Harry Potter nevelőapját játszotta. A többi színész pár egészen jó filmben volt mellékszereplő, szóval „fogjuk rá” alapon befért a repertoárba. A 71. megálló az 1987-es Mi ketten egyenesen a ködös Albionból.

Editors-Pick-Withnail-and-I1

A történet nem túl bonyolult. Két drogfüggő, alkoholista, munkanélküli színész éldegél egy kis lakásban, ami már alig látszik ki a mosatlan és a kosz alól. Egy nap úgy döntenek, hogy kiszakadnak a városi mindennapokból és elindulnak az egyik főhős furcsa nagybátyjának vidéki házába. A film a két szerencsétlen életét, és különböző élethelyzetekben való boldogulását mutatja be.

Elsőre azt hittem, hogy olyan lesz, mint a Félelem és reszketés Las Vegasban – amit egyébként imádok – csak kissé melankolikusabb kiadásban. Az is gyakorlatilag arról szól, hogy két haver totál szétcsúszva megy A pontból B-be. Aztán kezdett körvonalazódni, hogy kissé művésziesre van véve benne a figura. Ugyebár színészek, akikről köztudott, hogy imádnak fürödni önnön fényük gyönyörűségében.

És ebben rejlik a film egyik nagy húzása és humorának forrása. Habár a főszereplők csórók és totál lecsúszottak, mégis felsőbbrendűnek és okosabbnak érzik magukat. Szegény sznobok, mondhatnánk. Ráadásul, amilyen fennköltséggel tudják kezelni – persze bedrogozva – a leghétköznapibb dolgokat, azokon nagyot nevettem. Pedig a film nem vígjáték. Inkább egy bohém dráma.

A fejükben és egymás között lezajló szövegek pedig több mint zseniálisak. Művészi, alternatív, elgondolkodtató, néha oda nem illő vagy csak simán értelmetlen. Szintén teljes odaadással előadva. Egy elmosogatást vagy csak egy csirke kopasztását olyan szinten tudja előadni a páros, hogy már hiába tűnik agyament filozofálgatásnak, nem lehetett nem imádni.

Ebből a filmből is kiérezni azt, hogy az angolok imádnak saját magukból gúnyt űzni. Az amerikaiak például nem, ők halálosan komolyan veszik magukat, pedig buták, mint a tök. Az angolok mindig is tudtak magukon nevetni, gondoljunk csak a Monty Pythonos produkciókra. Ráadásul ebben nem is köntörfalaznak. A „jó emberek vagyunk, nem londoniak” mondat szerintem mindent elárul. Ilyen és ehhez hasonló egysorosokkal bombázzák a hallgatóságot.

0000215689

Mint mondtam, egyedül szegény megboldogult Richard Griffithset láttam korábban több filmben. Ralph Brownt is csak a Wayne világa második részében láttam. Az egyik főszereplőt Paul McGannt még semmiben, kár pedig szimpatikus és jó színész. De aki vitte a filmet az kétségtelenül Richard E. Grant, akit egyetlen filmben láttam mindezidáig, ami nem a Francis Ford Coppola-féle Dracula (szégyellem, de azt még nem láttam)… Neeem, hanem a Spice Girls-film, a Spice World, amit 8 évesen imádtam. Ma már biztos leikráznék tőle. Lényeg, hogy az ő játéka és figurája elképesztő. Miatta igazán érdemes egyszer leülni ez elé a film elé. Minden mozdulatát nagyon bírtam!

A Mi ketten egy igazi alkoholmámoros, bohém, rengeteg poénnal és bölcsességgel megtűzdelt dráma. Aki látott már hasonlót, egyszer mindenképp látnia kell ezt is!

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …