Frankenstein és a démonok: Én, Frankenstein Kritika

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

A Frankenstein név és a hozzá tartozó történet és mítosz majdnem a filmművészet kezdetéig, az 1930-as évek elejéig nyúl vissza. Azóta rengeteg reboot, folytatás, sorozat készült már e remekműnek. Igaz az eredeti mozi sikere megkérdőjelezhetetlen, de a sok folytatásé már annál inkább. Idén újabb feldolgozáshoz ért a Frankenstein mítosz, de sajnos ez is inkább a nézhetetlen kategóriába sorolható be.

Az Én, Frankenstein című 2014-es film már szakít a horror műfajjal és inkább sci-fiként próbál érvényesülni. Ez nem lenne baj, de sajnos tipikus mai elcsépelt akció sci-fi jelleget ölt magára ez a mozi és így már csak egy a sok közül, amire inkább jobb nem emlékezni.

Azért a történetről még is ejtenék egy-két szót, hogy érthető legyen az előbbi fejtegetésem. A sztori szerint úgy jó 200 éve hozta létre Frankenstein az ő teremtményét, aki életben maradt napjainkig és a démonok és vízköpők közti ádáz háború középpontja, mert ő benne rejlik a feltámadás kulcsa, amire a démonok áhítoznak, hogy a halottakból élő gazdatesteket támasszanak fel. Persze mindez az emberiséget veszélyezteti, de ez Frankenstein teremtményét, Adamet nem izgatja, ő csak saját létezésére keresi a választ.

i-frankenstein

Ebből jól látszik menyire is divat film ez. Menő a démon téma manapság, hát a Frankenstein filmet is csináljuk démonossá. Ez egyszerűen béna. Már maga az ötlet is, de a megvalósítás még jobban az lett. CGI máz az egész film, de a rosszabbik fajtából. Persze azért akad egy-két látványosabb jelenet, de ez vajmi kevés. A dialógusok, párbeszédek is kritikán aluliak, nagyon elcsépelt az egész szövegkörnyezet ezeknél.

vízköpő

De ezen még a színészi játék is ront. Aaron Eckhart játssza Adamet, akivel még úgy, ahogy meglehetünk elégedve, de nem ez a legjobb alakítása neki sem. De a többi szereplőről már ne is beszéljünk. Igaz ők se kezdő színészek már, de valahogy itt nincsenek a toppon: Bill Nighy, Jai Courtney, Socratis Otto. Yvonne Strahovski alakítja a megmentésre váró lányt, aki még Aaron Eckhart mellett szintén elfogadható teljesítményt nyújt. De biztos inkább szívesebben emlékszik mindenki Hannah szerepére a Dexterből. Ott sokkal nagyobbat alakított.

yvonne-strahovski-frankenstein

Végezetül még a zenéről is szólnék. De erről se lehet túl sok jót zengeni, hiszen ez is amolyan semmilyen, tömeg filmzene. Teljesen jól jellemezni ilyen szempontból az Én, Frankensteint. Szóval, aki egy jó filmet kar nézni az inkább mást válasszon és az is, aki Frankenstein rajongó, mert ebben biztos, hogy csalódni fog. De ha valaki nagyon nem tud mit nézni, akkor talán egyszer kilehet bírni ezt is.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …