Film utca 66.: A békés harcos útja

A cikk olvasási ideje kb. 4 perc

Mikor meghallottam ezt a címet, azt hittem valami nagyon távoli, ázsiai film lesz félúton a Tigris és Sárkány és A repülő tőrök klánja között (ami amúgy ordas csalódás volt). Mikor megtudtam, hogy egy tornászról szól, már nem hittem azt. A főszereplő srácot meg kedveltem az Euro Tripben. Évekkel később egy kedves barátom ajánlotta, szóval gondoltam itt az idő, hogy megnézzem a 2006-os A békés harcos útja címűt.

Movies_Movies_P_Peaceful_Warrior_010395_

Dan Millman átlagos fiatal. Hajtja a nőket, vedeli a sört, imádja a bulikat és minden álma, hogy bekerüljön az amerikai olimpiai csapatba, mint tornász. Kicsapongó élete 180 fokos fordulatot vesz, mikor egy véletlen folyamán megismerkedik egy bölcs, őszes hajú benzinkutassal.

Megint imdb-sre vettem a figurát a leírással, ők szokták egy mondatban úgy összefoglalni, hogy abban tényleg minden benne van. A film úgy kezdődik, mint egy sci-fi, de a „megtörtént esemény alapján”-t olvasva, rájöttem, hogy olyannyira nem tudományos fantasztikum, mint amennyire nem távol-keleti. Ez a rövid, hihetetlen jelenet a motorja az egész filmnek, ami miatt a srác újra és újra ellátogat egyarcú mentorához, aki kicsit emlékeztet Sanders ezredesre a csirkeszárnyas vödrökről.

A film Dan Millman hasonló című könyvéből született (a kedvenc könyvem a hasonló című, abból sok jó alkotás készült), aminek „Szókratésznak” elnevezett karaktere már megért egy filmet. A muki minden mondata egy tanítás. Félig buddhista filozófia, félig lelkesítő beszéd, némi „hallgass a szívedre” és hasonló örökbecsűekkel. Mégis ahogy előadja, és ahogy mindenre van egy jó kérdése, az tényleg csodálatraméltó.

Dan könyve sportolók millióit inspirálta, próbálta könyvével átadni azt a tudást és bölcsességet, ami az öreg nevenincs adott neki. Néhol úgy éreztem a film készítői az ő tanításai szellemében forgatták le a filmet. Sok dolog el van titkolva, mert az öreg tanító megtanítja, hogy nem is az számít igazán. Emiatt kedveltem meg igazán ezt a filmet.

Én is sportoltam régen, és miután megnéztem, én is elgondolkodtam pár dolgon. Nem mondom, hogy a film megváltoztatta az életem, mert nem. Sőt, nem is értettem mindennel egyet, de rengeteget lehet tanulni Nick Nolte karakterétől. Dani Millmannek akkor pont találkoznia kellett ezzel az emberrel, és habár a tanításai néhol kemények és igazságtalanok, pontosan felkészítette őt a jó sportolók útjára. Vagy, ahogy ő nevezte a „harcos útjára”.

Ráadásul ez a film annyira egyszerű. Egy-két belassítást és speciális effektet leszámítva (amik jelenléte nagyon is jogos volt), a film semmi bonyolult dolgot nem tartalmaz. Ráadásul ugyanakkora hangsúlyt kap maga a sport, és a sport látványa, mint a belső értékek. Plusz, amennyire komoly, annyira szórakoztató. Tehát, oké hogy én itt beszélek ilyen szuperlatívuszokban, de mindamellett ez egy igenis nézhető és helyenként megmosolyogtató film.

2007 Peaceful Warrior 005

Scott Mechlowicz ebben jobban megcsillogtatja színészi tehetségét, mint az Euro Tripben. Kár, hogy nem foglalkoztatják, pedig egy szimpatikus figura. Nick Nolte pedig a szokásos nyugodt, dörmögős karakter, akit nem lehet nem imádni. Szerintem emiatt választották ki a Warrior – A végső menet című filmre is az egyik főszereplő edzőjévé, bár ott teljesen más a karaktere.

A békés harcos útja egy letisztult Karatekölyök és egy komoly Kung Fu Panda keveréke. Viccet félretéve, egy nagyon tanulságos sportfilm, amit ajánlok minden sportolónak. Akik olvasták a könyvet, azoknak nem biztos, hogy ajánlom, mert a filmek sokszor kihagynak dolgokat, de szerintem még nekik is megéri egyszer megnézni, már csak a szereplők miatt is.

About ElSaiko

Nappal diplomás "filmestészta", éjjel szuperhős vagyok. Általában filmekről és a világ bajairól szeretek értekezni a magam pikírt és csípős módján. Célom sokkal inkább a szórakoztatás és arcokra való mosoly felnyalása, mintsem a megbotránkoztatás és az utálkozás magasfokon. Szeretem a thrillereket, Natalie Portmant és a töltött káposztát. Béke, szeretet, padlógáz, ablaktörlő!

Check Also

Kondorosi iskolások filmterve vált valóra

Közel húsz általános iskolai osztály diákjai pályáztak filmtervekkel az EAThink2015 Európai Uniós projekt nemzetközi pályázata …