Utazási terv: Melbourne

A cikk olvasási ideje kb. 3 perc

Melbourne egy csodás ausztrál kontinens. Az 1700-as évek végéig szinte csak bennszülöttek éltek a kontinensen. A város története az 1830-as években kezdődött a hódítók megérkezésével és a nem sokkal azután következő aranyláz kitörésével, amely százezreket hajtott a környékre Észak-Amerikából, Európából valamint Kínából. Melbourne hihetetlenül gazdag várossá nőtt, valamint számos épület áll még ma is ezekből az időkből.  Napjainkban Ausztrália második legnagyobb, négymilliós város és 140 különböző közösség kultúráját foglalja magába. Ezeknek a közösségeknek a harmonikus együttélése adja meg a város báját és teremti meg a város változatos és megunhatatlan atmoszféráját. A belvárosban, a folyóparton épült egykori vámépület ad otthont a bevándorlási múzeumnak, amelynek célja részletesen bemutatni az elmúlt 200 év bevándorlási hullámait és a kormány tíz évente változó hol nyitott, hol pedig szigorú politikáját. Érdekesség, hogy a helyiek a múzeum könyvtárában akár annak is utánanézhetnek, hogy melyik hajó fedélzetén érkezett a családjuk.

3

A belvárost kettészelő Yarra folyón több mint húsz kisebb-nagyobb híd ível át. A város legmagasabb épülete a 297 méteres Eureka-torony.

A városban szinte egymást érik a parkok és a kertek. Igen népszerű a Royal Botanic Gardens, rétekkel és ligetekkel, sűrű bambuszerdővel és vizililiomokkal pettyezett tóval. A növényeket rövid leírások mutatják be. A botanikus kertet a helyiek is nagyon szeretik, nagyon népszerű találkozóhely, valamint gyakran látni jógázókat is  környéken. A legtöbb park közkedvelt piknikezőhely, erre a célra kijelölt helyeken grillezni is lehet, amelyet az ausztrál szleng barbie-ként hív.

A legfantasztikusabb az óceán és a part közelsége. A part menti sétány a futók kedvence is. A városiak általános stílusa a laza és a kényelmes ruhák – azaz ritkán látni magassarkút, szűk szoknyát.

A város időjárása, illetve éghajlata nagyon változékony. Nyáron akár negyven fok kánikula is lehet, de a meleg soha semmilyen esetben sem tart két napnál tovább. Télen tíz fok alá nem igen csökken a hőmérséklet – a legtöbb lakásban pont emiatt nincs is fűtés. Jellegzetes mondás: „Itt egyetlen nap alatt megtapasztalhatjuk mind a négy évszakot”

About Vdorina99

Check Also

Jelentés a könyvfesztiválról

Szerzőként megjelenni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon talán minden író álma. Hatalmas élmény találkozni az olvasókkal, …