South Park The Stick of Truth Teszt

A cikk olvasási ideje kb. 7 perc

Tizenhét éve tartja lázban a világot a South Park című animációs vígjáték, amely az amerikai társadalmat és úgy alapjában véve az egész világot hivatott kritizálni, parodizálni. Tizenhét év után elérkezett az a pillanat, amikor ezt a nagyszerű sorozatot egy videojátékba átültették a készítők, a South Park The Stick of Truth-ba, amely egy egészen kiváló darabja lett a játékiparnak.

Mindig komoly elvárások övezik a filmből, sorozatból készült játékadaptációkat és ezek általában félre is siklanak. Egyrészt a magas elvárások miatt, másrészt mert általában egy névtelen, semmihez nem értő stúdióra bízzák a munkát. A South Parkból is készült már borzadály. Ilyen a South Park Rally vagy a South Park The Video Game. De szerencsére idén sikerült egy méltó game-t kiadni, ami feledteti a régi elcsépelt játékokat. Az Ubisoft vette kezelésbe a South Parkot játék fronton, és ahogy a stúdiótól megszokhattuk, most is egy AAA kategóriás játékot dobtak piacra. Már 2013 decemberében megjelent volna a The Stick of Truth, de az Ubisoft elhalasztotta ez év márciusára. A végeredményt elnézve megérte a várakozás.

A South Parkot mindenki a története miatt szereti a sajátos poénjaival, kritikáival együtt. Ezért egy jó játék adaptációtól elvárjuk, hogy annak története is olyan legyen, mint a sorozaté. Szerencsére ennek a játéknak olyan is. Trey Parker és Matt Stone kreálja az összes részt a sorozatnak és ők írták a The Stick of The Truth forgatókönyvét is. Így a játék olyan mintha egy újabb South Park epizódot néznénk, csak jóval hosszabb, mint egy rész. A történet vezetés, a poénok, a párbeszédek, a helyzetek, a helyszínek, minden tökéletesen tükrözi a sorozatét, pont ugyanolyan polgárpukkasztó hangulatú.

2606767-south-park-the-stick-of-truth_2013_06-04-13_008

De hogy a South Park élmény igazi legyen nem elég az, hogy az eredeti készítők írják a történetet, magának a játék kinézetének is olyannak kell lennie, mint a filmnek. Vagyis egy az egyben olyan képileg a The Stick of Truth, mint a sorozat csak itt épp, mi irányítjuk a karakterünket és ez egészen leírhatatlan élményt nyújt, olyan, mintha néznénk a sorozatot, de azt mi magunk irányítjuk, alakítjuk. Továbbá erre még rá tesz egy lapáttal az is, hogy a szinkron hangok is ugyanazok a karaktereknek, mint a sorozatban. Így tényleg olyan, mintha egy South Park epizódot néznénk. Sajnos a játék nincs lokalizálva így nincs magyar szinkron, se magyar felirat a game-ben, ami sokaknak hiányosság lehet. De az igazi South Park rajongók így is igazán meglehetnek elégedve, viszont az angolul kevésbé, vagy egyáltalán nem tudók hátrányban vannak, mert angoltudás igen is kell a tökéletes játékélményhez. Továbbá a zenei aláfestések és egyéb hangeffektek is tipikusan South Parkosak, így azok is növelik az élvezetet.

South-Park

Tehát a sorozathoz való hasonlóságban teljesen tökéletes a Stick of Truth minden téren: megjelenés, szinkronhangok, történet, poénok, stb. De ez még nem elegendő a tökéletes játékélményhez. Jó játék menet is kell. Szerencsére ez is meg van. Igaz a történeten van a hangsúly, ami nem baj, de e mellett egy szerepjátékban találjuk magunkat, ahol folyamatosan harcolnunk kell. A történet szerint Cartman csapata, az emberek és Kyle csapata, az elfek az igazság botjáért harcolnak, melynek mi is részesei leszünk, mikor új gyerekként South Parkba költözünk. E háborúnak köszönhetően a játék egy körökre osztott szerepjáték formát ölt, ahol csatákat megvívva kell előre haladnunk a sztoriba. Minden megvan itt, ami egy szokásos szerepjátékhoz kell. A játék indításakor nekünk kell létrehoznunk karakterünket és négy kaszt közül kell választani: harcos, tolvaj, varázsló, zsidó. Ennek tükrében eltérő képességekkel harcolhatunk a játék során. Igaz, hogy mindegyik faj különböző képességekkel bír, de vannak támadások, amit mindegyik megtud tanulni. Továbbá karakterünk mellé mindig társul egy másik szereplő is (Butters, Cartman, Stan, Keny, Timmy, Kyle), akinek szintén sajátos képességei vannak, amit szintén felhasználhatunk a csaták során. Szerencsére nem válik unalmassá a harc sem, mert mindig újabb és újabb fajta ellenséggel találjuk szembe magunkat és újabb és újabb támadásokat tanulhatunk meg. Továbbá karakterünket is fejleszthetjük folyamatosan, ahogy egy szerepjátékhoz illik. Vagyis ruhákat, fegyvereket vehetünk, amelyek növelik harci képességünket, perkek és különböző képességek is megvásárolhatóak. Igaz talán kicsit egyszerűbb a harcrendszer, mint más szerepjátékoknak, de azért egyértelműen nem könnyű, viszont hamar meglehet szokni; és még hogyha a történet fontosabb is, még akkor is jelentős részt képviselnek a harcok is. Ez így van tökéletes összhangban, mert egyrészről a játék South Park rajongóknak készült, akik mindegyike nem biztos, hogy szokott ilyenekkel játszani és nem is biztos, hogy vágyik egy hardcore szerepjátékra. De a Stick of Truth önmaga megszeretetésén kívül még lehet, hogy ezt a műfajt is megkedvelteti egyes játékosokkal. Persze aki igazi szerepjátékra vágyik az inkább, mást válasszon, mert azokhoz képest azért kicsit elmaradott a The Stick of Truth, de ahogy említettem itt a sztori a lényeg.

south-park-stick-truth

Egyébként a játék irányíthatósága is teljesen helyén van, először nyilván felmerül mindenkiben a kérdés, hogy egy sorozat kinézetű szerepjáték irányítása, kezelhetősége menyire lesz nehéz vagy könnyű. Az a helyzet, hogy PC-n billentyűzettel és konzolokon kontrollerrel is teljesen megfelelő kezelhetőséggel bír a játék. Igaz vannak könnyebben irányítható játékok is a The Stick of Truth-nál, de szerencsére a borzalmastól azért távol áll, hamar bele lehet szokni az irányításba minden platformon.

A játék grafikája a sorozat rajzfilmes megjelenését tükrözi. Azt tökéletesen visszaadja. Ennek köszönhetően nincs nagy gépigénye a PC verziónak, sőt meglehetősen alacsony. Továbbá PS3-on és Xbox360-on is tökéletesen fut a játék, viszont új generációs konzolokra nem jelent meg. De ha már a kiadási dolgokról van szó, akkor érdemes még azt is megjegyezni, hogy a konzolos verziók Európában és sok más országban cenzúrázva jelentek meg, ami rettentő sokat rontanak a játékélményen. A PC-sek jobb helyzetben vannak, mert az nincs cenzúrázva kivéve Németországban. De a készítők még ebből is poént űztek és a cenzúrázott részeknél, viccesebbnél viccesebb mondatokkal kommentálják az eseményeket.

South-Park-The-Stick-of-Truth-9

Tehát a South Park The Stick of Truth egy kiváló adaptációja a sorozatnak. South Park rajongóknak kötelező, de más játékosoknak is ajánlott, bár rétegjáték, de azért tartogat szórakoztatni valót nem csak fanoknak. Persze az tény, hogy az egész utalásokkal van tele a sorozatra, annak ismerete nélkül sok minden érthetetlen. Továbbá egy olyan játék ez, ami még folytatást is tartogat magában, legalább is én reménykedek benne, hogy ennek a remek game-nek lesz folytatása. De addig is ezzel is sokáig ellehet szórakozni, hiszen a játékidő nem kevés körülbelül 15 óra plusz a mellékküldetések, amik szintén jó néhány órát kitesznek, nem mellesleg ezek is rengeteg poént tartogatnak a játékosoknak. Továbbá az újrajátszhatóság is benne van a játékban, igaz a sztori az ugyanaz, még annak ellenére is, hogy helyenként döntéseket kell hoznunk; de a különböző fajokkal különböző képességekkel indulhatunk csatába, így azok miatt megéri újrajátszani.

About E.T.

A Debreceni Egyetem Szabad Bölcsészet szakának Filmtörténet és filmelmélet szakirányán végeztem. Továbbá a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen szereztem Sajtótechnikus végzettségemet. Tanulmányaimból fakadóan a filmek világa és a filmkritika írás különösen érdekel. A filmek területén kiváltságos érdeklődési területem nincs, minden érdekel, ami filmmel kapcsolatos.

Check Also

Nyári olvasmányok 1000 forint alatt

Öt szórakoztató történet magyar íróktól, amit a kütyüdre töltve bármikor magaddal vihetsz a nyaralásra, és …